Atelier Amaro z gwiazdką Michelina!
Po czym poznać najlepsze restauracje na świecie? Po obecności w prestiżowym w przewodniku Michelina. Po raz pierwszy w historii polska restauracja - Atelier Amaro - dostąpiła tego zaszczytu.
Już w zeszłorocznej edycji najsłynniejszego przewodnika kulinarnego warszawski lokal został uhonorowany wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki. Jego założycielem i szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro - Polak, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Teraz spełniło się jego zawodowe marzenie - bo, nie ma co ukrywać, gwiazdki Michelina to obiekt pożądania każdego restauratora.
Atelier powstało kilkanaście miesięcy temu, wykorzystuje się tu najlepsze polskie, sezonowe produkty. Ale nie w tradycyjny sposób. Szef kuchni nie lubi co prawda określenia molekularna, woli - kreatywna, nowoczesna albo kuchnia polska XXI wieku. Podobno nie ma drugiego takiego miejsca w Polsce, gdzie można by degustować tak odmiennych i niesamowitych potraw, serwowanych w zaskakujących zestawieniach (np. chłodnik buraczkowo-czereśniowy podany z przegrzebkiem czy gotowany przez 7 dni orzech podany w środku z lodami i polany jogurtem).
W restauracji nie ma stałego menu, swoim gościom oferuje menu degustacyjne w różnych konfiguracjach: 3 moments (145 zł/os), 5 moments (220 zł/os), 8 moments (280 zł/os). Oprócz win serwuje się tu świetne nalewki, miody pitne i likiery.
Nie tylko gwiazdki
Restauratorzy zdają sobie sprawę, że ich prestiż zależy od decyzji wydanej przez inspektorów Michelin, którzy regularnie oceniają usługi kulinarne na całym świecie. Ci nie rzucają się w oczy. Jedzą i obserwują wystrój sali, pracę kelnerów, czytają menu. Oceniają porcelanę, kieliszki i sztućce. Sprawdzają, czy kelner jest w stanie zaproponować odpowiednie wino i dokładnie opisać wybrane danie. Nikt nie wie kiedy się zjawią i w jakich okolicznościach. Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach przyznają:
- Sztućce – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu.
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw.
W tegorocznej edycji "Main Cities of Europe" znalazło się 40 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa.
Warszawa:
Amber Room: 4 symbole sztućców,
Pod Gigantami: 4 symbole sztućców,
Atelier Amaro: Gwiazdka oraz 3 symbole sztućców,
Belvedere: 3 symbole sztućców,
Michel Moran - Bistro de Paris: 3 symbole sztućców,
Platter by Karol Okrasa: 3 symbole sztućców,
San Lorenzo: 3 symbole sztućców,
Różana: 3 symbole sztućców,
AleGloria: 3 symbole sztućców,
Tamka 43: 3 symbole sztućców,
Concept: 2 symbole sztućców,
Dom Polski: 2 symbole sztućców,
Concept 13 (dołączyła w tym roku): 2 symbole sztućców,
La Rotisserie: 2 symbole sztućców,
Rozbrat 20: 2 symbole sztućców,
U Fukiera: 2 symbole sztućców,
Butchery and Wine: 1 symbol sztućców, Bib Gourmand,
Boathouse: 1 symbol sztućców,
Qchnia Artystyczna: 1 symbol sztućców,
Merliniego 5: 1 symbol sztućców,
U Kucharzy: 1 symbol sztućców.
Kraków:
Trzy Rybki: 3 symbole sztućców,
Copernicus: 3 symbole sztućców,
Wentzl: 3 symbole sztućców,
Studio Qulinarne: 2 symbole sztućców,
Sąsiedzi: 2 symbole sztućców,
Szara Kazimierz: 2 symbole sztućców,
Ancora: 2 symbole sztućców,
Unicus: 2 symbole sztućców,
Resto Illuminati: 2 symbole sztućców,
Szara: 2 symbole sztućców,
Pod Baranem: 2 symbole sztućców,
Jarema: 2 symbole sztućców,
Trufla: 1 symbol sztućców,
La Campana: 1 symbol sztućców,
Farina: 1 symbol sztućców,
Wesele: 1 symbol sztućców,
Miód Malina: 1 symbol sztućców,
Kawaleria: 1 symbol sztućców,
Del Papa: 1 symbol sztućców.