Atelier Amaro z gwiazdką Michelina!

Po czym poznać najlepsze restauracje na świecie? Po obecności w prestiżowym w przewodniku Michelina. Po raz pierwszy w historii polska restauracja - Atelier Amaro - dostąpiła tego zaszczytu.

Atelier Amaro z gwiazdką Michelina!
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
1

Już w zeszłorocznej edycji najsłynniejszego przewodnika kulinarnego warszawski lokal został uhonorowany wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki. Jego założycielem i szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro - Polak, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Teraz spełniło się jego zawodowe marzenie - bo, nie ma co ukrywać, gwiazdki Michelina to obiekt pożądania każdego restauratora.

Atelier powstało kilkanaście miesięcy temu, wykorzystuje się tu najlepsze polskie, sezonowe produkty. Ale nie w tradycyjny sposób. Szef kuchni nie lubi co prawda określenia molekularna, woli - kreatywna, nowoczesna albo kuchnia polska XXI wieku. Podobno nie ma drugiego takiego miejsca w Polsce, gdzie można by degustować tak odmiennych i niesamowitych potraw, serwowanych w zaskakujących zestawieniach (np. chłodnik buraczkowo-czereśniowy podany z przegrzebkiem czy gotowany przez 7 dni orzech podany w środku z lodami i polany jogurtem).

W restauracji nie ma stałego menu, swoim gościom oferuje menu degustacyjne w różnych konfiguracjach: 3 moments (145 zł/os), 5 moments (220 zł/os), 8 moments (280 zł/os). Oprócz win serwuje się tu świetne nalewki, miody pitne i likiery.

Nie tylko gwiazdki

Restauratorzy zdają sobie sprawę, że ich prestiż zależy od decyzji wydanej przez inspektorów Michelin, którzy regularnie oceniają usługi kulinarne na całym świecie. Ci nie rzucają się w oczy. Jedzą i obserwują wystrój sali, pracę kelnerów, czytają menu. Oceniają porcelanę, kieliszki i sztućce. Sprawdzają, czy kelner jest w stanie zaproponować odpowiednie wino i dokładnie opisać wybrane danie. Nikt nie wie kiedy się zjawią i w jakich okolicznościach. Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach przyznają:

- Sztućce – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu.
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw.

W tegorocznej edycji "Main Cities of Europe" znalazło się 40 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa.

Warszawa:

Amber Room: 4 symbole sztućców,
Pod Gigantami: 4 symbole sztućców,
Atelier Amaro: Gwiazdka oraz 3 symbole sztućców,
Belvedere: 3 symbole sztućców,
Michel Moran - Bistro de Paris: 3 symbole sztućców,
Platter by Karol Okrasa: 3 symbole sztućców,
San Lorenzo: 3 symbole sztućców,
Różana: 3 symbole sztućców,
AleGloria: 3 symbole sztućców,
Tamka 43: 3 symbole sztućców,
Concept: 2 symbole sztućców,
Dom Polski: 2 symbole sztućców,
Concept 13 (dołączyła w tym roku): 2 symbole sztućców,
La Rotisserie: 2 symbole sztućców,
Rozbrat 20: 2 symbole sztućców,
U Fukiera: 2 symbole sztućców,
Butchery and Wine: 1 symbol sztućców, Bib Gourmand,
Boathouse: 1 symbol sztućców,
Qchnia Artystyczna: 1 symbol sztućców,
Merliniego 5: 1 symbol sztućców,
U Kucharzy: 1 symbol sztućców.

Kraków:

Trzy Rybki: 3 symbole sztućców,
Copernicus: 3 symbole sztućców,
Wentzl: 3 symbole sztućców,
Studio Qulinarne: 2 symbole sztućców,
Sąsiedzi: 2 symbole sztućców,
Szara Kazimierz: 2 symbole sztućców,
Ancora: 2 symbole sztućców,
Unicus: 2 symbole sztućców,
Resto Illuminati: 2 symbole sztućców,
Szara: 2 symbole sztućców,
Pod Baranem: 2 symbole sztućców,
Jarema: 2 symbole sztućców,
Trufla: 1 symbol sztućców,
La Campana: 1 symbol sztućców,
Farina: 1 symbol sztućców,
Wesele: 1 symbol sztućców,
Miód Malina: 1 symbol sztućców,
Kawaleria: 1 symbol sztućców,
Del Papa: 1 symbol sztućców.

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki