Anielskie ciasto. Przepis z filmu "Dzień świstaka"

W jednej z zadziwiająco "filozoficznych" komedii, jakie kiedykolwiek powstały, Bill Murray gra zarozumiałego i skupionego na sobie prezentera pogody, który utknąwszy w pętli czasowej przeżywa w kółko ten sam dzień.

Anielskie ciasto. Przepis z filmu "Dzień świstaka"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Fabuła, równie niewiarygodna jak sam opis, pozwala bohaterowi folgować sobie w różnych sytuacjach bez zbytnich konsekwencji. W kultowej scenie obżarstwa w kawiarni Tip Top Café w Punxsutawney Phil rzuca się łapczywie na śniadanie i wpycha sobie do ust kawał anielskiego ciasta, wzbudzając obrzydzenie u postaci granej przez Andie MacDowell. Pokusa, aby zrobić to samo – gwarantowana, ale co ze wstydem i poczuciem winy następnego dnia?

Składniki:

  • 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki winianu potasu
  • 185 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 350 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 235 ml śmietany kremówki
  • 300 g truskawek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 175 st. Połącz białka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i winian potasu i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż całość będzie dość sztywna. Do miski przesiej mąkę, dodaj drobny cukier i sól. Niewielką ilość tych suchych składników wsyp do ubitych białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodawaj po trochu resztę suchych składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, wlej ciasto do tortownicy (najlepiej takiej z kominkiem), rozprowadź równomiernie szpatułką, umieść w piekarniku i piecz przez 30–40 minut lub dopóki patyczek włożony w środek ciasta nie będzie suchy po wyjęciu. Po upieczeniu postaw foremkę na kratce i odczekaj co najmniej półtorej godziny przed wyjęciem ciasta. Gdy ciasto będzie stygło, ubijaj śmietanę z 2 łyżkami cukru na średnich obrotach, aż do uzyskania sztywności. Schłodź w lodówce do momentu podania. W małej misce wymieszaj truskawki z pozostałymi 2 łyżkami cukru i odstaw na co najmniej 10 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie, wyjmij je, luzując uprzednio nożem od brzegów tortownicy. Ułóż na paterze lub dużym talerzu, pokrój, udekoruj bitą śmietaną, truskawkami i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów