Trwa ładowanie...

Anielskie ciasto. Przepis z filmu "Dzień świstaka"

W jednej z zadziwiająco "filozoficznych" komedii, jakie kiedykolwiek powstały, Bill Murray gra zarozumiałego i skupionego na sobie prezentera pogody, który utknąwszy w pętli czasowej przeżywa w kółko ten sam dzień.

Anielskie ciasto. Przepis z filmu "Dzień świstaka"Źródło: Materiały prasowe
d2hhaum
d2hhaum

Fabuła, równie niewiarygodna jak sam opis, pozwala bohaterowi folgować sobie w różnych sytuacjach bez zbytnich konsekwencji. W kultowej scenie obżarstwa w kawiarni Tip Top Café w Punxsutawney Phil rzuca się łapczywie na śniadanie i wpycha sobie do ust kawał anielskiego ciasta, wzbudzając obrzydzenie u postaci granej przez Andie MacDowell. Pokusa, aby zrobić to samo – gwarantowana, ale co ze wstydem i poczuciem winy następnego dnia?

Składniki:

  • 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki winianu potasu
  • 185 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 350 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 235 ml śmietany kremówki
  • 300 g truskawek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 175 st. Połącz białka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i winian potasu i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż całość będzie dość sztywna. Do miski przesiej mąkę, dodaj drobny cukier i sól. Niewielką ilość tych suchych składników wsyp do ubitych białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodawaj po trochu resztę suchych składników, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, wlej ciasto do tortownicy (najlepiej takiej z kominkiem), rozprowadź równomiernie szpatułką, umieść w piekarniku i piecz przez 30–40 minut lub dopóki patyczek włożony w środek ciasta nie będzie suchy po wyjęciu. Po upieczeniu postaw foremkę na kratce i odczekaj co najmniej półtorej godziny przed wyjęciem ciasta. Gdy ciasto będzie stygło, ubijaj śmietanę z 2 łyżkami cukru na średnich obrotach, aż do uzyskania sztywności. Schłodź w lodówce do momentu podania. W małej misce wymieszaj truskawki z pozostałymi 2 łyżkami cukru i odstaw na co najmniej 10 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie, wyjmij je, luzując uprzednio nożem od brzegów tortownicy. Ułóż na paterze lub dużym talerzu, pokrój, udekoruj bitą śmietaną, truskawkami i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj