Amarantus w roli głównej: amarasotto z indykiem i borowikami oraz placuszki z amarantusem
Amarantus jest bogaty w błonnik, który usprawnia trawienie i przyspiesza przemianę materii.
Zboże XXI wieku, zaliczany do superfoods, a w Polsce nazywany szarłatem wyniosłym. Mowa o amarantusie, który nie tylko jest składnikiem wielu potraw, ale też posiada mnóstwo składników mineralnych. Mikołaj Rey wybrał się na Dwór Chotynia na Mazowszu, aby bliżej poznać właściwości zboża.
- Amarantus był podstawowym zbożem cywilizacji Inków i Majów - wyjaśnił podróżnik kulinarny.
Amarantus jest bogaty w błonnik, który usprawnia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego jest polecany osobom chorującym na celiakię czy dotkniętych alergią pokarmową. Zawiera też duże ilości magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego.
Amarantus dostępny jest w Polsce w postaci mąki, nasion i poppingu, czyli prażonych ziaren, z których można przygotować wiele potraw.
Mikołaj Rey wraz z szefem kuchni Sławomirem Kocuniem zaproponował przepis na amarasotto z indykiem i borowikami. W jego menu znalazły się też placuszki z amarantusem oraz kluseczki z mąki amarantusowej.