Trwa ładowanie...

3 powody, by jeść pora. Lekarstwo na kaca

Por jest łatwo dostępny i tani. Nie należy jednak do ulubionych warzyw. Pragniemy, to odmienić i wytłumaczyć wam, dlaczego warto go jeść. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć to warzywo do codziennej diety.

3 powody, by jeść pora. Lekarstwo na kacaŹródło: 123RF
dsenbfh
dsenbfh

Naturalny afrodyzjak

Planujesz romantyczną kolację dla partnera? Nie zapomnij dodać pora. Pomimo że ma pikantny smak, to warto go zastosować. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego może poprawić jakość życia seksualnego. Wspomaga również płodność mężczyn. Ponadto podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.

Oczyszcza organizm

Por posiada silne właściwości odtruwające, dlatego wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Lekarze zalecają, by osoby palące i te, które mieszkają w zanieczyszczonych miasta włączyły to warzywo do codziennej diety. Sok z pora podaje się także przy zatruciach pokarmowych czy niejadalnymi grzybami. Bulion z pora jest również niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.

Dietetyczna przekąska

To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. 100 gram dostarcza jedynie 24 kalorie, dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem. Jest on doskonałym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dsenbfh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
Więcej tematów