3 powody, by jeść pora. Lekarstwo na kaca
Por jest łatwo dostępny i tani. Nie należy jednak do ulubionych warzyw. Pragniemy, to odmienić i wytłumaczyć wam, dlaczego warto go jeść. Zawarte w nim olejki eteryczne wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć to warzywo do codziennej diety.
Naturalny afrodyzjak
Planujesz romantyczną kolację dla partnera? Nie zapomnij dodać pora. Pomimo że ma pikantny smak, to warto go zastosować. Dzięki dużej zawartości witamin działa pobudzająco i stymulująco. Dlatego może poprawić jakość życia seksualnego. Wspomaga również płodność mężczyn. Ponadto podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.
Oczyszcza organizm
Por posiada silne właściwości odtruwające, dlatego wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Lekarze zalecają, by osoby palące i te, które mieszkają w zanieczyszczonych miasta włączyły to warzywo do codziennej diety. Sok z pora podaje się także przy zatruciach pokarmowych czy niejadalnymi grzybami. Bulion z pora jest również niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem.
Dietetyczna przekąska
To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. 100 gram dostarcza jedynie 24 kalorie, dlatego bez obaw mogą po niego sięgać osoby, które są na diecie odchudzającej. Surowy może jednak być ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego warto go zblanszować i doprawić kminkiem lub majerankiem. Jest on doskonałym źródłem witamin A, B i C i minerałów – magnezu, fosforu, cynku, siarki i krzemu. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl