10 produktów, które warto jeść przy insulinooporności

Coraz liczniejsze grono Polaków cierpi z powodu obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie może objawiać się ciągłym zmęczeniem czy wahaniami nastrojów, ale jego konsekwencją bywa też cukrzyca. Dlatego tak ważne są nasze nawyki żywieniowe. Po co warto sięgać przy insulinooporności?

Zdrowa dietaZdrowa dieta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Brązowy ryż

W zmaganiach z insulinoopornością wsparciem dla naszego organizmy są produkty bogate w błonnik pokarmowy, który zwiększa wrażliwość na insulinę oraz powoduje obniżenie poziomu glukozy po posiłku. Do jadłospisu warto wprowadzić choćby brązowy ryż, w odróżnieniu od popularniejszego białego nie pozbawianego otrębów i zarodków, czyli elementów ziarna szczególnie bogatych w cenne składniki odżywcze. Ma niski indeks glikemiczny i dostarcza solidnej dawki magnezu czy manganu – pierwiastków obniżających stężenie cukru.

Cukinia

Jeśli mamy problem z insulinoopornością, powinniśmy jak najczęściej sięgać po warzywa. Choćby cukinię, które jest lekkostrawna, bogata w błonnik, minerały (potas, żelazo, magnez) oraz witaminy (A, C, K, PP i B1). Najlepiej, żeby nie była zbyt długo gotowana czy pieczona, dlatego warto przyrządzić z niej np. warzywne spaghetti.

Borówki amerykańskie

Insulinooporności może sprzyjać dieta bogata we fruktozę, czyli cukier występujący w owocach. Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie zrezygnować z ich jedzenia. Po prostu warto sięgać po przysmaki, które kryją niższą dawkę fruktozy. Świetnym przykładem są borówki amerykańskie. Jak wynika z badań opublikowanych przez prestiżowy magazyn "British Medical Journal" wystarczy trzy razy w tygodniu jeść porcję tych owoców, by istotnie obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Napój, który podkręca pracę tarczycy i pomaga schudnąć

Kasza pęczak

Jeśli mamy problem z regulacją poziomu insuliny, regularnie sięgajmy po kaszę wytwarzaną z całych ziaren jęczmienia, w procesie produkcyjnym pozbawianych jedynie zewnętrznej łuski. Pęczak ma bardzo niski indeks glikemiczny, dostarcza mnóstwo błonnika i cennych minerałów, a także jest bardzo smaczny, świetnie sprawdza się jako baza krupniku, kaszotto czy deserów.

Bataty

W Polsce słodkie ziemniaki są wciąż uznawane za specjał dość egzotyczny, jednak na pewno zasługują, by częściej wprowadzać je do jadłospisu. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Bataty należą bowiem do warzyw szczególnie zdrowych i pożywnych, m.in. cechują się niskim indeksem glikiemicznym, dzięki czemu pomagają regulować stężenie glukozy we krwi.

Płatki owsiane

Można z nich wyczarować pyszne śniadanie, deser czy koktajl. Produkt otrzymywany z ziaren owsa powinien regularnie gość w jadłospisie osób borykających się z insulinoopornością, ponieważ stanowi skarbnicę błonnika. Na szczególne zainteresowanie zasługują płatki zwane górskimi, które są dodatkowo rozdrabniane, dzięki czemu wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym.

Maliny

Ich uprawą zajmowali się już starożytni Grecy i Rzymianie i do dziś maliny cieszą się ogromną popularnością. Są cenionym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne, a także zachwycają smakiem. Dostarczają również niewiele fruktozy, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby zmagające się z insulinoopornością.

Olej lniany

W diecie osób z insulinoopornością nie powinno też brakować produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które skutecznie zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę. Dużą ich dawkę znajdziemy w tłuszczu wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Pamiętajmy, że olej lniany nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę jego cennych wartości odżywczych. Powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy kanapek. Znakomicie sprawdzi się w pożywnych koktajlach.

Chleb żytni

Do problemów z insulinoopornością może przyczyniać się nadmierne spożywanie węglowodanów kryjących się m.in. w białym pieczywie. Dlatego chleb z mąki pszennej warto zastępować np. żytnim, który wykazuje znacznie większe wartości odżywcze – dostarcza solidnej porcji błonnika, witamin i minerałów. Oczywiście nie powinien być wzbogacany słodzikami – cukrem, karmelem, miodem czy syropem glukozowo-fruktozowym.

Ciecierzyca

Ciecierzyca, zwana też włoskim grochem lub cieciorką, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – nasi praprzodkowie jadali ją prawdopodobnie już 9 tysięcy lat przed naszą erą. Wciąż zasługuje na duże zainteresowanie, ponieważ jest produktem bardzo uniwersalnym (można z niej przyrządzić wiele smacznych potraw), ale także bogatym w cenne składniki odżywcze, w tym białko, bardzo potrzebne do regulacji poziomu insuliny.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń