Rybę powinno jeść się przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej jednak potrawy z niej przyrządzane wydają nam się skomplikowane, a dobrej jakości produkt trudno dostępny. Tymczasem w mieście dobrą rybę kupimy na targach rybnych i w lokalnych sklepikach, a w mniejszych miejscowościach warto rozejrzeć się za pasjonatem rybołówstwa. Ryszard Pilecki oraz Robert Bochenko na obiad zaproponowali zupę rybną.
Zupa rybna z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego
Składniki:
Filety z dorsza, troci, sandacza
Włoszczyzna na zupę
Trawa cytrynowa
Chilli
Limonka
Mleko kokosowe
Świeża kolendra
Śmietana 36%
Przygotowanie:
Do ugotowanego wywaru ze świeżych warzyw dodajemy zblendowaną trawę cytrynowa z chilli i limonką oraz kawałki ryby. Na koniec przyprawiamy mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą.