Na włoskich papierach

My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.

Na włoskich papierach
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

My, Polacy, lubimy korzystać z doświadczeń innych. Właśnie dzięki takiemu podejściu nasza kuchnia jest obecnie tak bogata, zróżnicowana... Z Włoch pełnymi garściami czerpaliśmy inspiracje kulinarne.

Kuchnia włoska spotykała się z różnymi reakcjami odwiedzających ten kraj osób. Jedni chwalili jej wyszukany smak i lekkość, inni wyśmiewali zupełnie nieznane potrawy. Ciekawostką jest anegdota o pewnym szlachcicu, który pospiesznie wrócił do kraju, bojąc się, że zimą będzie karmiony sianem po tym, jak całe lato serwowano mu sałatę.

Warzywny prezent

To właśnie dzięki Włochom w naszej kuchni na stałe zagościły: por, fasola, kalafior, karczochy, szparagi, cukinia i sałata. Taki zielony stół to wielki przełom, bo w polskim jadłospisie zawsze królowały mięsa. Warto jednak wypróbować kilka potraw ze słonecznej Italii.

Nasza propozycja na niedzielny obiad to minestrone. Brzmi egzotycznie, ale bez obawy - to tylko zupa jarzynowa. Na początek potrzebujemy: 250 g marchewki, 250 g brukwi, 1/8 główki włoskiej kapusty, 2 cebule, 2 pory, 1/2 selera.

Wszystkie jarzyny, pokrojone w drobne paseczki, należy poddusić na oliwie i dodać pół litra bulionu. Po zagotowaniu dorzucamy mięso drobiowe i pokrojone w kostkę 3 ziemniaki. Całość gotujemy przez około 20 minut.

Następnie dokładamy opłukany ryż (pół filiżanki), pokruszony na niewielkie kawałki makaron (150 g), sól i pieprz. Teraz gotujemy na dużym płomieniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę słoninę.

Ugotowana zupa powinna być zawiesista. Właściwie trudno nazwać ją zupą. Jej konsystencja jest taka, że do posiłku można przystąpić z widelcem. Posypana parmezanem smakuje wyśmienicie. Zalecamy jednak nie jeść zbyt obfitej porcji, ponieważ przyrządzimy kolejne danie.

Soczyste krewetki

Girandole z krewetki zadowolą podniebienie nawet największych smakoszy. Niezbędne będzie: 6 krewetek, 150 g filetów z soli, 200 g filetów z łososia i 12 liści szpinaku.

Umyte produkty suszymy, a krewetki pozbawiamy pancerzy, zostawiając same ogonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety ryb należy pokroić na płaty i rozbić plastikową łyżką.

Układamy kolejno płat łososia, liść szpinaku, płat soli, liść szpinaku i krewetkę. Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Układamy w rondelku, w którym znajduje się już zeszklona na maśle cebulka z odparowanym białym winem (pół szklanki). Nasze danie dusimy przez około 10 minut. Można je podawać z ryżem ozdobionym szpinakiem.

Proste, efektowne i słodkie

Chyba każdego smakosza urzeknie smak tiramisu. To bardzo efektowny i prosty w wykonaniu deser. Musimy tylko wcześniej zaparzyć mocną kawę i ją ostudzić. Potem można dodać ulubiony przez nas trunek, np. likier amaretto.

Krem przygotowujemy z utartych z 6 łyżkami cukru 4 żółtek i 50 dag sera mascarpone. Obecnie można go kupić w wielu sklepach spożywczych. Białka ubijamy, dodając 2 łyżki cukru, na sztywną pianę i łączymy z kremem.

Pozostaje nam tylko zanurzyć w kawie 30 dag biszkoptów i układać warstwami: biszkopty, krem, biszkopty, krem... Gdy skończymy - wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem trzeba posypać kakao. Uczta gotowa!

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki