Trwa ładowanie...

Kwas askorbinowy - E300

Znana wszystkim witamina C nazywana jest również kwasem askorbinowym. Chroni przed przeziębieniami, wzmacnia naszą odporność, a także wpływa na stan zapalny dziąseł. Występuje również jako związek chemiczny w produktach spożywczych. Czy warto wybierać jednak produkty, które zawierają E300?

Kwas askorbinowy - E300Źródło: 123RF.COM
d4detro
d4detro

Kilka informacji o witaminie C

Kwas askorbinowy (z łac. acidum ascorbicum) jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku i jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Dorosły człowiek powinien spożywać 40-90 mg witaminy C dziennie. Niedobór w organizmie może powodować krwawienia z nosa, pękanie naczynek krwionośnych czy problemy z gojeniem się ran.
Witamina C jest związkiem bardzo wrażliwym na działanie zewnętrzne. Wpływa na nią: gotowanie, odgrzewanie czy rozmrażanie. Właśnie dlatego dodawanie cytryny do gorącej herbaty zmniejsza jej zawartość witaminy C.
Przechowywanie warzyw i owoców w nieprzystosowanych warunkach czy zbyt mocne ich mycie również ma wpływ na skład procentowy witaminy C.

Istnieją skutki uboczne związane z przedawkowaniem kwasu askorbinowego:

  1. bóle brzucha, bóle żołądka,
  2. nudności, wymioty,
  3. biegunka,
  4. alergie skórne.

Stosowanie go w nadmiarze w ciąży może przyczynić się do uszkodzenia płodu. Nie martwmy się: najczęściej nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem lub potem.

W jakich produktach znajdziemy kwas askorbinowy?

  1. nabiał (mleko, jajka),
  2. ziemniaki, kalarepa, brukselka, seler,
  3. żółta papryka, kapusta, pomidory, pietruszka,
  4. cytrusy,
  5. czarne porzeczki, truskawki, maliny,
  6. produkty śniadaniowe, zbożowe.
d4detro

E300 w naszych kuchniach

Związek E300 widnieje na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Jest dopuszczony do użycia w krajach Unii Europejskiej. Jako przeciwutleniacz wraz z m.in. askorbinianem sodu, askorbinianem wapnia czy askorbinianem potasu występuje w grupie z numerami E300-E399. Są to wszystkie przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Inną nazwa przeciwutleniaczy są antyoksydanty. Stosuje się je w celu zahamowania jełczenia tłuszczów. Utrzymują także barwę produktu spożywczego.
Związek E300 dla potrzeb przemysłu spożywczego wytwarza się poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii. Kolejnym procesem jest utlenienie.

Witaminę C dodaje się do żywności, np. w celu polepszenia wartości wypiekowej mąki. Dzięki niej bochenek chleba czy bułki wyrosną na większe, nawet przy zastosowaniu zmniejszonej ilości mąki. Kwas askorbinowy wykazuje również cechy klarujące daną substancję. Nie istnieje maksymalna dzienna dawka, po której mogą nastąpić skutki uboczne.

Gdzie znajdziemy E300?

  1. soki i nektary owocowe,
  2. przetwory owocowe: dżemy, konfitury, galaretki, marmolady,
  3. mrożone warzywa i owoce,
  4. świeżo zmielone mięso pakowane,
  5. pieczywo, świeże makarony,
  6. wyroby cukiernicze,
  7. peklowane mięso.

Czy wiesz, że...?

Jeżeli do tej pory nie przekonaliście się, że nie wszystkie związki E są szkodliwe, mamy argument ostateczny. Bez witaminy C nie dojdzie do produkcji kolagenu, czyli podstawowego białka w naszym organizmie. Dzięki niemu nasza skóra jest sprężysta, odpowiednio nawilżona, a zmarszczki są spłycone. E300 sprawia więc, że czujemy się i wyglądamy zdrowo i pięknie!

Magdalena Bury

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj