Krem czekoladowy według przepisu z 1871 roku

Puszysty i aksamitny krem czekoladowy przypadnie do gustu każdemu fanowi łakoci w tabliczkach. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten smakołyk według receptury z 1871 roku.

Krem ten w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, jedna z pierwszych największych polskich kucharek, opisała następująco:
"Ćwierć funta czekolady połamać w kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy ćwierci łuta żelatyny namoczyć godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem ciągle trzymać na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało. Gdy przestygnie ubić dobrze, żeby zgęstniało [...] dla oszczędności można ubić pianę i z ubitą już masą wymieszać".

Składniki:

50 g czekolady
250 ml śmietanki 36 proc.
1 listek żelatyny
50 g cukru
2 żółtka

Przygotowanie:

Jeden listek żelatyny zalewam odrobiną wody. Do rondelka wlewam śmietankę i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści, to dodaję odsączoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszam, żeby żelatyna się ładnie rozpuściła. Ubijam żółtka z cukrem. Dodaję je do czekoladowej masy. Całość dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia i studzę. Masę czekoladową zaczynam ubijać na najwyższych obrotach, do momentu aż będzie gęsta. Zajmie to ok. 20 minut. Jeżeli macie jajka ze sprawdzonego źródła, to możecie użyć też białek - wtedy ubijcie je i dodajcie do kremu czekoladowego. Nie ubijajcie już, tylko delikatnie wszystko wymieszajcie. Gotowy krem czekoladowy przekładam do mniejszych słoiczków i przechowuję w lodówce.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy