Krem czekoladowy według przepisu z 1871 roku
Puszysty i aksamitny krem czekoladowy przypadnie do gustu każdemu fanowi łakoci w tabliczkach. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten smakołyk według receptury z 1871 roku.
Krem ten w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, jedna z pierwszych największych polskich kucharek, opisała następująco:
"Ćwierć funta czekolady połamać w kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy ćwierci łuta żelatyny namoczyć godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem ciągle trzymać na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało. Gdy przestygnie ubić dobrze, żeby zgęstniało [...] dla oszczędności można ubić pianę i z ubitą już masą wymieszać".
Składniki:
50 g czekolady
250 ml śmietanki 36 proc.
1 listek żelatyny
50 g cukru
2 żółtka
Przygotowanie:
Jeden listek żelatyny zalewam odrobiną wody. Do rondelka wlewam śmietankę i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści, to dodaję odsączoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszam, żeby żelatyna się ładnie rozpuściła. Ubijam żółtka z cukrem. Dodaję je do czekoladowej masy. Całość dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia i studzę. Masę czekoladową zaczynam ubijać na najwyższych obrotach, do momentu aż będzie gęsta. Zajmie to ok. 20 minut. Jeżeli macie jajka ze sprawdzonego źródła, to możecie użyć też białek - wtedy ubijcie je i dodajcie do kremu czekoladowego. Nie ubijajcie już, tylko delikatnie wszystko wymieszajcie. Gotowy krem czekoladowy przekładam do mniejszych słoiczków i przechowuję w lodówce.
Zobacz także: drożdżówki z truskawkami według przepisu z 1895 roku.