WAŻNE
TERAZ

Ogromna frekwencja na 17:00. PKW podała dane

Facet w kuchni. Łukasz Majchrowski włada wałkiem lepiej niż niejedna gospodyni

Podobno mężczyźni są lepszymi kucharzami. Przeglądając bloga Łukasza Majchrowskiego, trudno się z tym nie zgodzić. Jak sam twierdzi, siedzenie przy garach było mu pisane od kołyski, ponieważ ze względu na swoje wybredne podniebienie musiał sobie jakoś poradzić. Łukasz, autor bloga food2 dzieli się swoim przepisem na wielkanocne bułeczki.

Facet w kuchni. Łukasz Majchrowski włada wałkiem lepiej niż niejedna gospodyni
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Z mikserem w ręku

Sam o sobie mówi "włóczykij z mikserem w ręku". - Niby ze mnie inżynier mechanik, ale tak naprawdę moim ulubionym robotem jest ten kuchenny. Nie rozstaję się z nim na krok, nawet podczas podróży, które inspirują mnie do tworzenia kolejnych przepisów. Siedzenie przy garach było mi w zasadzie pisane od kołyski. Gdy inni chłopcy bawili się samochodami, ja wyciągałem z szafek garnki oraz sztućce i tłukłem się nimi wniebogłosy – mówi Łukasz.

Kiedy zaczął już dosięgać piekarnika, zabrał się za pieczenie ciast. - Do dzisiaj jest to moje ulubione zajęcie. Z czasem kuchnia oraz fotografia stały się moim sposobem na życie, czym dzielę się z czytelnikami między innymi na swoim blogu – opowiada bloger. - Gdy przeszło trzy lata temu założyłem bloga, nie miałem pojęcia gdzie mnie to zaprowadzi. Jednak z każdym dniem zdaję sobie sprawę jaką olbrzymią frajdę mi to sprawia. Dlatego też brnę dalej do przodu, by spełniać swoje marzenia. W przyszłości chcę założyć własną restaurację oraz cukiernię, a także napisać książkę kucharską, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie.

Monas de Pascua – wielkanocne bułeczki drożdżowe

Mona de Pascua to charakterystyczne hiszpańskie wielkanocne ciasto drożdżowe zapiekane z z ugotowanymi jajkami. - Jest dla Hiszpanów tym, czym dla nas mazurek. Bez niej świąt po prostu nie ma. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Mona ma rodowód arabski. Termin wywodzi się od słowa "munna", oznaczającego niezbędny do życia pokarm, co nawiązuje do tradycji Wielkiego Postu – wyjaśnia Łukasz.
Zwykle piecze się ją na słodko. - Ja postanowiłem przygotować słoną wersję z dodatkiem pomarańczy. W Walencji nie może zabraknąć tego aromatu. Dodatkowo dorzuciłem pachnący rozmaryn oraz czarnuszkę, dzięki której bułeczki nabrały niepowtarzalnego charakteru. Jajeczka przepiórcze zaś po prostu ślicznie na nich wyglądają, to takie naturalne pisanki – dodaje bloger.

Obraz
© Archiwum prywatne

Składniki: 12 jajek przepiórczych, 1 jajko kurze, 1 żółtko do posmarowania, 400 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych), 50 ml ciepłego mleka, 100 g rozpuszczonego masła, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, sok z 1 pomarańczy (ok. 50 ml, skórka otarta z 1 pomarańczy, 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu, 1 łyżka czarnuszki, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy je w letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż się spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki.
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery "s". Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta. Bułeczki posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, aż się zezłocą. W trakcie pieczenia możliwe, że będzie konieczność, aby docisnąć jajka do środka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy od razu. Lub studzimy i smarujemy masłem. Bułeczki zachowują świeżość przez 1 dzień.

Sekret udanego ciasta

Aby osiągnąć sukces podczas przygotowywania ciasta drożdżowego, należy pamiętać o kilku ważnych sprawach. - Składniki do wypieku powinny mieć temperaturę pokojową – tłumaczy Łukasz Majchrowski. - Mleko do zaczynu nie może być za gorące, ponieważ zabijemy drożdże. Wyrobione ciasto drożdżowe (przed wyrośnięciem) powinno być dość luźnie, dzięki temu będzie bardziej miękkie po upieczeniu. Dlatego nie podsypujmy jego zbyt dużą ilością mąki przy wyrabianiu.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego podczas wyrastania unikajmy przeciągów czy nagłych zmian temperatury. - Miskę z ciastem drożdżowym najlepiej ustawić przy kaloryferze lub w okolicy kuchenki. Pamiętajmy, aby naczynie obracać od czasu do czasu, zmieniając kierunek pochodzenia ciepła – dodaje. - Ciasto drożdżowe potrzebuje dotyku i miłości, dlatego nawet wyrabiając je w robocie kuchennym, dobrze na końcu zagniatać przez kilka minut ręcznie. Pamiętajmy też o dwukrotnym wyrastaniu – tylko wtedy wypieki będą miękkie i puszyste.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć