Hiszpan
- Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 9 płaskich łyżek krupczatki
- 2 łyżki kakaa
- proszek do pieczenia
- Masa:
- 1,5 szklanki mleka
- 10dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 duża łyżka ziemniaczanki
- 3 żółtka
- 1 masło
- 1 margaryna
- orzechy
- tabliczka czekolady
- rodzynki
- kokos
1). Ciasto
Ubić jajka z cukrem i dodać resztę składników. Ciasto upiec.
2).Masa
Mąkę ziemniaczaną i 3 żółtka rozrobić z 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i dać do tego żółtka z mąką (ostudzić). Osobno utrzeć masło i margarynę, dodając po łyżce zimnego budyniu, dodać spirytus.
3). Do 1/3 masy dodać kakao. Placek przekroić i posmarować najpierw masą jasną, potem ciemną a na to posypać pokrojone orzechy, tartą czekoladę, rodzynki, kokos, na to położyć drugi placek, masę jasną, orzechy, rodzynki, kokos i czekoladę.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Podziel się opinią
Komentarze