WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Zrób je w domu zamiast kupować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6To prostsze niż myślisz

Obraz
© 123RF.COM

Najwyższy czas zacząć przygotowania do świąt. Zanim wyruszysz na szalony rajd po sklepach, zobacz, jakie dodatki do potraw i słodkich wypieków możesz przygotować w domu. Będzie smaczniej, taniej i bez chemii. Wbrew pozorom ukręcenie majonezu czy upieczenie drożdżowych bułeczek wcale nie jest trudne i pracochłonne. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

/ 6Majonez

Obraz
© Fotolia

Ze świętami wielkanocnymi nieodłącznie kojarzy się majonez. To niezastąpiony dodatek do jaj, sałatki jarzynowej czy wędlin. Jeśli zdecydujesz się na ukręcenie majonezu, już nigdy nie kupisz go w sklepie. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Pamiętaj również, że składniki, z których będziesz robić majonez, muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki: 2 jajka, 250 ml oleju rzepakowego, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki białego octu winnego, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Sparz jajka wrzątkiem, rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i sok z cytryny, dobrze rozmieszaj, aż emulsja będzie gładka. Miksując na średnich obrotach, bardzo powoli wlewaj olej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!

/ 6Kandyzowana skórka pomarańczowa

Obraz
© Shutterstock.com

Zbliża się czas świątecznych wypieków. Składnikiem wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, babeczek, mazurków, keksu, a także innych słodkości. Przygotowanie kandyzowanej skórki samodzielnie nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie dwóch składników.

Do jej przygotowania wybieraj owoce o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną. Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści. Jak woda z syropu już odparuje, a skórka będzie szklista, przełóż ją na metalową kratkę i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia. Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce.

/ 6Kajmak

Obraz
© 123RF.COM

Do dekorowania mazurków czy przekładania wafli, będziesz potrzebować kajmaku. Można go łatwo przygotować, gotując przez 2-3 godziny godzin puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Jednak skład sklepowego mleka nieraz przypomina tablicę Mendelejewa. Dlatego o wiele lepszym wyborem będzie zrobienie masy kajmakowej ze zwykłego mleka i cukru.

Składniki: 0,5 l mleka 3,2 proc, 150 g drobnego cukru, 125 g masła.
Przygotowanie: Do dużego garnka wlej gorącą wodę. Wstaw do środka mniejszy garnek. Wlej do niego mleko, dodaj cukier i masło. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Opcjonalnie możesz dodać kakao, wanilię lub kawę rozpuszczalną.

/ 6Ganache

Obraz
© 123RF.COM

Ganache to sos, polewa i krem w jednym. Powstaje na bazie śmietanki i czekolady. Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast. Płynny sprawdzi się jako polewa, schłodzony można ubić na puszysty krem. Jeśli nieco zgęstnieje, nada się do przygotowania domowych trufli. Sekretem udanego ganache jest dobrej jakości gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao bez dodatku tłuszczy roślinnych.

Składniki: 225 g gorzkiej czekolady, 180 ml kremówki.
Przygotowanie: czekoladę posiekaj. W rondelku podgrzej śmietanę, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Zdejmij kremówkę z ognia. Dodaj czekoladę i poczekaj ok. 2-3 minut aż nieco zmięknie. Po tym czasie wymieszaj składniki na gładką, lśniąca masę.

/ 6Drożdżowe bułeczki

Obraz
© 123RF.COM

Z drożdżowego ciasta możemy upiec bułeczki, wieniec lub zajączki. Słodką wersję możemy polać lukrem i podać do herbaty. Natomiast wytrawne np. z makiem, czarnuszką czy sezamem będą idealnym dodatkiem do zupy chrzanowej czy białego barszczu. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne.

Składniki: 50 g świeżych drożdży, 175 g masła, 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, 1 szkl. mąki, jajko, cukier waniliowy, szczypta soli.
Przygotowanie: do miski wsyp pokruszone drożdże. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczona masło i wymieszaj. Wsyp cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i odstaw na 40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj, podsypując mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe części (wielkości mandarynki) i formuj z nich bułeczki. Nakryj je ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru