WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Zrób je w domu zamiast kupować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6To prostsze niż myślisz

Obraz
© 123RF.COM

Najwyższy czas zacząć przygotowania do świąt. Zanim wyruszysz na szalony rajd po sklepach, zobacz, jakie dodatki do potraw i słodkich wypieków możesz przygotować w domu. Będzie smaczniej, taniej i bez chemii. Wbrew pozorom ukręcenie majonezu czy upieczenie drożdżowych bułeczek wcale nie jest trudne i pracochłonne. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

/ 6Majonez

Obraz
© Fotolia

Ze świętami wielkanocnymi nieodłącznie kojarzy się majonez. To niezastąpiony dodatek do jaj, sałatki jarzynowej czy wędlin. Jeśli zdecydujesz się na ukręcenie majonezu, już nigdy nie kupisz go w sklepie. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Pamiętaj również, że składniki, z których będziesz robić majonez, muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki: 2 jajka, 250 ml oleju rzepakowego, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki białego octu winnego, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Sparz jajka wrzątkiem, rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i sok z cytryny, dobrze rozmieszaj, aż emulsja będzie gładka. Miksując na średnich obrotach, bardzo powoli wlewaj olej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!

/ 6Kandyzowana skórka pomarańczowa

Obraz
© Shutterstock.com

Zbliża się czas świątecznych wypieków. Składnikiem wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, babeczek, mazurków, keksu, a także innych słodkości. Przygotowanie kandyzowanej skórki samodzielnie nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie dwóch składników.

Do jej przygotowania wybieraj owoce o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną. Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści. Jak woda z syropu już odparuje, a skórka będzie szklista, przełóż ją na metalową kratkę i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia. Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce.

/ 6Kajmak

Obraz
© 123RF.COM

Do dekorowania mazurków czy przekładania wafli, będziesz potrzebować kajmaku. Można go łatwo przygotować, gotując przez 2-3 godziny godzin puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Jednak skład sklepowego mleka nieraz przypomina tablicę Mendelejewa. Dlatego o wiele lepszym wyborem będzie zrobienie masy kajmakowej ze zwykłego mleka i cukru.

Składniki: 0,5 l mleka 3,2 proc, 150 g drobnego cukru, 125 g masła.
Przygotowanie: Do dużego garnka wlej gorącą wodę. Wstaw do środka mniejszy garnek. Wlej do niego mleko, dodaj cukier i masło. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Opcjonalnie możesz dodać kakao, wanilię lub kawę rozpuszczalną.

/ 6Ganache

Obraz
© 123RF.COM

Ganache to sos, polewa i krem w jednym. Powstaje na bazie śmietanki i czekolady. Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast. Płynny sprawdzi się jako polewa, schłodzony można ubić na puszysty krem. Jeśli nieco zgęstnieje, nada się do przygotowania domowych trufli. Sekretem udanego ganache jest dobrej jakości gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao bez dodatku tłuszczy roślinnych.

Składniki: 225 g gorzkiej czekolady, 180 ml kremówki.
Przygotowanie: czekoladę posiekaj. W rondelku podgrzej śmietanę, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Zdejmij kremówkę z ognia. Dodaj czekoladę i poczekaj ok. 2-3 minut aż nieco zmięknie. Po tym czasie wymieszaj składniki na gładką, lśniąca masę.

/ 6Drożdżowe bułeczki

Obraz
© 123RF.COM

Z drożdżowego ciasta możemy upiec bułeczki, wieniec lub zajączki. Słodką wersję możemy polać lukrem i podać do herbaty. Natomiast wytrawne np. z makiem, czarnuszką czy sezamem będą idealnym dodatkiem do zupy chrzanowej czy białego barszczu. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne.

Składniki: 50 g świeżych drożdży, 175 g masła, 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, 1 szkl. mąki, jajko, cukier waniliowy, szczypta soli.
Przygotowanie: do miski wsyp pokruszone drożdże. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczona masło i wymieszaj. Wsyp cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i odstaw na 40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj, podsypując mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe części (wielkości mandarynki) i formuj z nich bułeczki. Nakryj je ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier