Zrób je w domu zamiast kupować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6To prostsze niż myślisz

Obraz
© 123RF.COM

Najwyższy czas zacząć przygotowania do świąt. Zanim wyruszysz na szalony rajd po sklepach, zobacz, jakie dodatki do potraw i słodkich wypieków możesz przygotować w domu. Będzie smaczniej, taniej i bez chemii. Wbrew pozorom ukręcenie majonezu czy upieczenie drożdżowych bułeczek wcale nie jest trudne i pracochłonne. Nie wierzysz? Przekonaj się sam.

/ 6Majonez

Obraz
© Fotolia

Ze świętami wielkanocnymi nieodłącznie kojarzy się majonez. To niezastąpiony dodatek do jaj, sałatki jarzynowej czy wędlin. Jeśli zdecydujesz się na ukręcenie majonezu, już nigdy nie kupisz go w sklepie. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Pamiętaj również, że składniki, z których będziesz robić majonez, muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki: 2 jajka, 250 ml oleju rzepakowego, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki białego octu winnego, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Sparz jajka wrzątkiem, rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w misce, dodaj musztardę i sok z cytryny, dobrze rozmieszaj, aż emulsja będzie gładka. Miksując na średnich obrotach, bardzo powoli wlewaj olej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowe!

/ 6Kandyzowana skórka pomarańczowa

Obraz
© Shutterstock.com

Zbliża się czas świątecznych wypieków. Składnikiem wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, babeczek, mazurków, keksu, a także innych słodkości. Przygotowanie kandyzowanej skórki samodzielnie nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie dwóch składników.

Do jej przygotowania wybieraj owoce o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw skórki w wodzie aż wystygną. Wystudzone skórki wyjmij z wody, susz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię wysyp szklankę cukru, dodaj skórki zalej wodą i mieszaj do momentu aż cukier się rozpuści. Jak woda z syropu już odparuje, a skórka będzie szklista, przełóż ją na metalową kratkę i pozostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia. Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce.

/ 6Kajmak

Obraz
© 123RF.COM

Do dekorowania mazurków czy przekładania wafli, będziesz potrzebować kajmaku. Można go łatwo przygotować, gotując przez 2-3 godziny godzin puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Jednak skład sklepowego mleka nieraz przypomina tablicę Mendelejewa. Dlatego o wiele lepszym wyborem będzie zrobienie masy kajmakowej ze zwykłego mleka i cukru.

Składniki: 0,5 l mleka 3,2 proc, 150 g drobnego cukru, 125 g masła.
Przygotowanie: Do dużego garnka wlej gorącą wodę. Wstaw do środka mniejszy garnek. Wlej do niego mleko, dodaj cukier i masło. Gotuj na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Opcjonalnie możesz dodać kakao, wanilię lub kawę rozpuszczalną.

/ 6Ganache

Obraz
© 123RF.COM

Ganache to sos, polewa i krem w jednym. Powstaje na bazie śmietanki i czekolady. Jest idealnym dodatkiem do deserów i ciast. Płynny sprawdzi się jako polewa, schłodzony można ubić na puszysty krem. Jeśli nieco zgęstnieje, nada się do przygotowania domowych trufli. Sekretem udanego ganache jest dobrej jakości gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao bez dodatku tłuszczy roślinnych.

Składniki: 225 g gorzkiej czekolady, 180 ml kremówki.
Przygotowanie: czekoladę posiekaj. W rondelku podgrzej śmietanę, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Zdejmij kremówkę z ognia. Dodaj czekoladę i poczekaj ok. 2-3 minut aż nieco zmięknie. Po tym czasie wymieszaj składniki na gładką, lśniąca masę.

/ 6Drożdżowe bułeczki

Obraz
© 123RF.COM

Z drożdżowego ciasta możemy upiec bułeczki, wieniec lub zajączki. Słodką wersję możemy polać lukrem i podać do herbaty. Natomiast wytrawne np. z makiem, czarnuszką czy sezamem będą idealnym dodatkiem do zupy chrzanowej czy białego barszczu. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne.

Składniki: 50 g świeżych drożdży, 175 g masła, 0,5 szkl. mleka, 2 łyżki cukru, 1 szkl. mąki, jajko, cukier waniliowy, szczypta soli.
Przygotowanie: do miski wsyp pokruszone drożdże. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczona masło i wymieszaj. Wsyp cukier, sól i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i odstaw na 40 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i wyrabiaj, podsypując mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Podziel ciasto na równe części (wielkości mandarynki) i formuj z nich bułeczki. Nakryj je ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji