Domowy syrop z miodu i czosnku na przeziębienie
Mając odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowanie domowego, niedrogiego syropu, który pomoże na przeziębienie i osłabienie.
Miód to jeden z produktów, który warto mieć w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Dobrej jakości miód ma działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. Wybierając ten smakołyk warto zwrócić uwagę na nowozelandzki miód manuka, a wśród polskich propozycji najlepiej sięgać po miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe, gryczane, aroniowe i głogowe. Kupując je w większych sieciówkach należy wnikliwie czytać etykiety, aby nie kupić tańszej podróbki sprowadzanej z Chin. Mając odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowanie domowego, niedrogiego syropu, który pomoże na przeziębienie i osłabienie.
Przygotowanie: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do zamykanego szczelnie pojemnika. Dodać wyciśnięty sok z cytryn, zetrzeć imbir i zalać niewielką ilością wody. Zamknąć i energicznie wstrząsać przez około minutę. Miksturę przecedzić do słoiczka, dodać miód, zakręcić i całość ponownie potrząsnąć do rozpuszczenia się miodu. Syrop przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
UWAGA! Miodu nie należy łączy z gorącymi płynami, ponieważ w ten sposób straci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze. Profilaktycznie należy spożywać 1 łyżkę dziennie, a w przypadku przeziębienia 3-4 razy dziennie po 1 łyżce.