Polski czosnek czy chiński "odpowiednik"?
Kontrowersje wokół czosnku
Czosnek jest przyprawą obecną w kuchni od wieków. Używa się go do wielu dań - nadaje im aromat, smak i zapach. W naszych sklepach od kilku lat króluje czosnek sprowadzany z Chin - prawdziwego mocarstwa w jego produkcji. Produkowane w Polsce odmiany stały się coraz rzadsze, dostępne jedynie na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i w delikatesach - w cenie wyższej od chińskiego odpowiednika.
Czosnek jest przyprawą obecną w kuchni od wieków. Używa się go do wielu dań - nadaje im aromat, smak i zapach. W naszych sklepach od kilku lat króluje czosnek sprowadzany z Chin - prawdziwego mocarstwa w jego produkcji. Produkowane w Polsce odmiany stały się coraz rzadsze, dostępne jedynie na targowiskach, w sklepach ze zdrową żywnością i w delikatesach - w cenie wyższej od chińskiego odpowiednika.
Pojawiły się także teorie mówiące o tym, że chiński czosnek jest szkodliwy, sztucznie wybielany i nafaszerowany chemikaliami. Czy taka jest prawda? Czym się różni czosnek z Polski od tego sprowadzanego z Chin? Który jest lepszy? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.