Czy mięso z mikrofalówki jest zdrowe?
Od kilku lat nie ustaje dyskusja na temat, jak niebezpieczne jest jej używanie mikrofalówek. Z jednej strony są bardzo praktyczne, ponieważ szybko możemy podgrzać w nich potrawy. Natomiast przeciwnicy mikrofalówek twierdzą, że mają one negatywny wpływ na odgrzewaną w nich żywność, a przede wszystkim na nasze zdrowie. Czy jest to prawda?
Od kilku lat nie ustaje dyskusja na temat wad i zalet używania mikrofalówek. Z jednej strony są bardzo praktyczne, ponieważ szybko możemy podgrzać w nich potrawy. Natomiast przeciwnicy mikrofalówek twierdzą, że mają negatywny wpływ na żywność, a przede wszystkim na nasze zdrowie. Czy jest to prawda? I która z metod przygotowywania żywności pozwala na zachowanie największej wartości odżywczej potraw?
Kuchenka mikrofalowa rozgrzewa jedzenie od wewnątrz do zewnątrz za pomocą fal elektromagnetycznych, które wprawiają cząsteczki jedzenia w drgania, dzięki czemu staje się ono gorące.
- Mięso upieczone w piekarniku ma brązową skórkę, która powstaje tylko w naturalnych procesach pieczenia. Natomiast mięso ugotowane w mikrofali ma jasną skórę, kurczy się i zmienia się struktura białka. W dodatku jest mniej lekkostrawne – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk.