Jedzenie z mikrofalówki może powodować cukrzycę
Mikrofalówka to urządzenie obecnie w wielu polskich kuchniach. Pozwala zaoszczędzić czas i szybko podgrzać lub rozmrozić produkty spożywcze. Niestety, sprzęt ten nie pozostaje neutralny na jakość jedzenia, a przede wszystkim nasze zdrowie. Najnowsze badania wykazały, że żywność podgrzewana w kuchence mikrofalowej w plastikowych pojemnikach może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i wywołać oporność na insulinę. Są to dwa czynniki, które powodują cukrzycę.
Mikrofalówka to urządzenie obecne w wielu polskich kuchniach. Pozwala zaoszczędzić czas i szybko podgrzać lub rozmrozić produkty spożywcze. Niestety, sprzęt ten ma wpływ na jakość jedzenia i może odbić się na naszym zdrowiu. Najnowsze badania wykazały, że żywność podgrzewana w kuchence mikrofalowej może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i wywołać oporność na insulinę. Są to dwa czynniki, które w głównej mierze powodują cukrzycę.
O możliwym negatywnym wpływie stosowania kuchenek mikrofalowych mówi się od dawna. Amerykańscy badacze przeanalizowali działanie mikrofalówki na jedzenie podgrzewane w plastikowych pojemnikach. To bowiem bardzo częsty sposób w jaki korzystamy z kuchenki mikrofalowej chcąc podgrzać resztki obiadu czy gotowe danie.
Niebezpieczny plastik
Naczynia tego typu (w badaniu skupiono się przede wszystkim na popularnej w USA marce Tupperware) w trakcie działania temperatury uwalnia się mnóstwo toksycznych substancji chemicznych, które przenikają wprost do żywności. Niektóre z nich powodują oporność na insulinę i wysokie ciśnienie krwi, czyli częste przyczyny cukrzycy. Jak podkreśla autor badania dr Leonardo Transande z Centrum Medycznego NYU Langone, ryzyko istnieje nawet, gdy korzystamy z mikrofali rzadko i krótko.
Wraz ze swoim zespołem Transande studiował dwa ftalany - związki występujące w plastiku - które zostały użyte w ciągu ostatnich 10 lat do produkcji plastikowych opakowań. Następnie badano ich poziom w moczu dzieci i młodzieży (w wieku od 6 do 19 lat), które spożywały jedzenie podgrzewane w plastikowych pojemnikach. Porównano wyniki z 2009 i 2012, aby ocenić czy miały związek z pomiarami ciśnienia tętniczego. W badaniu wzięto pod uwagę dietę, płeć, wiek i sytuację materialną badanych, a także inne czynniki przyczyniające się do wysokiego ciśnienia krwi.
Stwierdzono istotną zależność między wysokim ciśnieniem krwi i obecnością ftalanów w organizmach badanych. Wniosek końcowy naukowców sugeruje, że ftalany mogą przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi, a w konsekwencji również do pierwszych objawów cukrzycy.
Zasady korzystania z mikrofalówki
Wizja gwałtownego wzrostu zachorowań na cukrzycę nie napawa optymizmem, ale bardzo łatwo uniknąć takiej sytuacji. Wystarczy zaopatrzyć się w naczynia, które mogą być poddawane działaniu promieniowania - na etykiecie powinna być jasna informacja od producenta, że nadają się do podgrzewania w mikrofalówce. Do tego typu urządzeń AGD nie można wkładać rzeczy plastikowych (np. pojemników po lodach, które często błędnie używa się do przechowywania żywności) ani metalowych, w tym folii aluminiowej.
Dla zdrowia najlepiej piec, grillować albo gotować na parze. Używanie mikrofalówki powinno być ostatecznością przy wyjątkowych okazjach np. potrzeba szybkiego rozmrożenia produktów. Ciekawostką może być natomiast fakt, że kuchenka mikrofalowa może się przydać do usunięcia bakterii ze szmatek, gąbek do zmywania, a nawet butelek dla dzieci. Wystarczy włożyć wilgotne przedmioty i podgrzać kilka minut.
mp/WP Kuchnia
Źródło: medicaldaily.com