Bułeczki czosnkowe
Bułki z czosnkiem znajdziemy w wielu sklepach, ale to te domowe smakują najlepiej i błyskawicznie znikają ze stołu.
Jak radzi Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", najlepiej podawać je na ciepło, z dodatkiem wędlin lub past kanapkowych.
Składniki na około 12 śniadaniowych bułeczek:
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej
Drożdże wraz z cukrem oraz masłem wymieszaj w letniej wodzie. Następnie dodaj ją do mieszanki z soli i mąki. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Pozostaw je w cieple do podwojenia objętości na około godzinę.
Dodatkowo:
50 g miękkiego masła
7 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 jajko
Przeciśnięty przez praskę lub starty na małych oczkach tarki czosnek wymieszaj z masłem oraz posiekaną rzeżuchą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 12 równych części. Uformuj z nich bułeczki i pozostaw na około 15-30 minut do napuszenia. Napuszone bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, na środku każdej ostrym nożem zrób nacięcie na głębokość około 0,5-1 cm, a następnie nałóż w nie przygotowane nadzienie z czosnku, rzeżuchy i masła. Piecz w 180 stopniach C przez około 15 minut, do czasu aż bułeczki będą złociste i aromatyczne.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com