Brzoskwinia – kalorie, karmienie piersią, zastosowanie

Brzoskwinia poprawia humor, wygładza skórę i ma mało kalorii. Pasuje do mięs, ryżu, słodkich wypieków, sałatek, jest bazą dżemów, marmolad i kompotów.

Brzoskwinie mają właściwości antyrakowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Agnieszka Krasa

Brzoskwinia – kalorie, wartości odżywcze, właściwości

Brzoskwinie, spokrewnione z nektarynkami, je się już od ponad 4 tysięcy lat. Zawierają one dużo cukrów i węglowodanów, należy więc uważać na nie przy cukrzycy. Są za to bardzo sycące, skutecznie gaszą pragnienie i zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego.

100 gramów brzoskwini to jedynie 39 kalorii. Brzoskwinia jest wspaniałym źródłem witamin C, A, E, a także z grupy B oraz potasu i miedzi. Owoce te są lekkostrawne, regulują pracę jelit, działają moczopędnie, są zasadotwórcze (przywracają równowagę kwasowo-zasadową). Brzoskwinie łagodzą objawy menopauzy, minimalizują skutki osteoporozy, odżywiają, nawilżają i wzmacniają skórę i włosy.

Jako źródło niacyny brzoskwinia poprawia samopoczucie, dodaje energii i zapobiega rozdrażnieniu. Dodatkowo brzoskwinie działają antynowotworowo - niszczą komórki nowotworu piersi.

Zaleca się unikanie jedzenia brzoskwiń niedojrzałych oraz przejrzałych – może ono bowiem wywoływać biegunki.

Brzoskwinie a karmienie piersią

Warto pamiętać, że matka przekazuje dziecku nawyki żywieniowe jeszcze przed jego urodzeniem. Jeśli będzie bowiem często jadła jakiś produkt, który jej smakuje i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chętniej po niego sięgało. Dodatkowo smaki przenikają przez płyn owodniowy i maluch się do nich przyzwyczaja.

A czy karmiąc piersią, można jeść brzoskwinie? Brzoskwinia jest bezpieczna zarówno dla kobiety w ciąży, jak i karmiącej matki oraz dla karmionego piersią dziecka już od pierwszych dni po porodzie. Nie istnieją żadne przeciwwskazania do jedzenia brzoskwiń podczas karmienia piersią. Należy jednak ostrożnie i pojedynczo wprowadzać nowe pokarmy do własnej diety, jeżeli nie spożywało się ich wcześniej i zawsze uważnie obserwować reakcje dziecka.

Brzoskwinia – zastosowanie

Świeże brzoskwinie wykorzystywane są do produkcji takich przetworów, jak kompoty, soki, dżemy, konfitury brzoskwiniowe. Dobrze komponują się z jabłkami oraz gruszkami. Warto samodzielnie przygotować również nalewkę brzoskwiniową na spirytusie. Sezon na niewielkie i aromatyczne polskie brzoskwinie trwa od czerwca do września, można je wówczas również suszyć.

Zimą często sięga się po brzoskwinie ze słodkiego syropu w puszce – mają trochę więcej kalorii, ale są bardzo smaczne i służą jako dodatek do ciast i słodkich wypieków. Doskonale nadają się także jako dodatek do mięs, np. schabu lub wieprzowiny oraz sosów, sałatek, potraw z ryżu.

Liście brzoskwiń używane są jako ceniona baza ziołowych naparów o działaniu moczopędnym i przeczyszczającym, natomiast z kwiatów brzoskwini robi się odwary przeciwbólowe oraz rozkurczowe.

Najpopularniejsze ciasta z dodatkiem brzoskwiń to sernik oraz tarta. Na kruchy lub biszkoptowy spód wykłada się brzoskwinie, świeże lub z puszki, warstwę masy twarogowej bądź kremu i dekoruje się ciasto marcepanem, kruszonką i owocami. Warto spróbować połączenia pachnących brzoskwiń z miodem, bakaliami, wanilią i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów