Brzoskwinie kontra nektarynki. Które są zdrowsze?
Brzoskwinie i nektarynki kuszą aromatem, piękną barwą i wspaniałym smakiem. Warto wprowadzić te owoce do swojej diety, ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe. Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, stąd wartość odżywcza obu owoców jest podobna. Różnicę stanowi brak charakterystycznej włochatej skórki oraz nieco odmienny smak.
Pyszne i zdrowe owoce lata
To jedne z kulinarnych symboli lata. Brzoskwinie i nektarynki kuszą aromatem, piękną barwą i wspaniałym smakiem. Warto wprowadzić te owoce do swojej diety, ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe. Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, stąd wartość odżywcza obu owoców jest podobna. Różnicę stanowi brak charakterystycznej włochatej skórki oraz nieco odmienny smak. O różnicach i zaletach spożywania tych produktów w sezonie opowiada nam Karolina Bednarowicz, dietetyk z Centrum Naturhouse w Kwidzynie.
Mało kalorii, dużo smaku
Dobrą wiadomością dla wielbicieli tych owoców będzie fakt, że należą do grupy niskokalorycznych produktów.
- Brzoskwinie i nektarynki mają podobną, niską wartość kaloryczną (46-48kcal/100g). Właśnie dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby na diecie odchudzającej. Nektarynki zawierają więcej cukrów prostych (6,3g/100g) w porównaniu do brzoskwini (5,2g/100g). Jednak oba owoce charakteryzuje niski indeks glikemiczny (35), czyli po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco (gwałtowne podniesienie się poziomu glukozy jest niekorzystnym zjawiskiem utrudniającym kontrolę masy ciała) - wyjaśnia dietetyczka.
- Zawartość błonnika pokarmowego jest wyższa w przypadku brzoskwini (1,9g/100g), w porównaniu do nektarynek (1,2g/100g). Błonnik pokarmowy wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Należy pamiętać, że najwięcej tego składnika znajduje się w skórce, stąd nie powinno się obierać owoców przed ich spożyciem. Zarówno brzoskwinie, jak i nektarynki zawierają dużo potasu (ok. 200mg/100g). Dzięki odpowiedniemu spożyciu tego pierwiastka można zmniejszyć niekorzystne działanie sodu poprzez usuwanie nadmiaru wody z organizmu - dodaje Karolina Bednarowicz.
Przysmak dla pięknej skóry i na odchudzanie
Brzoskwinie zawierają więcej beta-karotenu (595ug/100g) w porównaniu do nektarynek (103ug/100g). Składnik ten odpowiada m.in. za stan skóry, więc jeśli zależy ci na pięknej, brzoskwiniowej cerze włącz te owoce do swojego jadłospisu. Beta- karoten wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Podobne działanie ma witamina E, której jest nieco więcej w nektarynkach E (1,8mg/100g) w porównaniu do brzoskwini (0,96mg/100g). Zawarte w owocach polifenole (głownie fenolokwasy) wykazują działanie protekcyjnie odnośnie chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość szczególnie kwasu chlorogenowego (250mg/1000g) wpływa na obniżenie przyswajalności cukrów, co stanowi duże wsparcie w procesie odchudzania.
Brzoskwinie i nektarynki w kuchni
Smakują pod wieloma postaciami. Dietetyk Naturhouse podpowiedziała, jak włączyć je do jadłospisu.
- Brzoskwinie i nektarynki można podawać na surowo, np. jako składnik sałatki owocowej. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do koktajli i smoothie owocowych. Można z nich przyrządzać sorbety. Wspaniale smakują także pieczone brzoskwinie. Należy spożywać owoce razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej błonnika pokarmowego. Potrawy z owoców powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem, aby zapobiec stratom wartości odżywczych oraz ciemnieniu. Rozdrobnione owoce można skropić sokiem z cytryny, który zapobiega niekorzystnym reakcjom zachodzącym pod wpływem tlenu. W celu zachowania na długo świeżości owoców należy przechowywać je w lodówce.
Najlepiej kierować się zasadą, że im bardziej przetworzony produkt, tym mniejsza jego wartość odżywcza. Przykładowo brzoskwinie z puszki mają znacznie mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin, za to dostarczają więcej kalorii niż świeże owoce.
Uwaga na owoce prosto z drzewa
- Mimo że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem owoców prosto z drzewa, powinniśmy pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad higieny tzn. należy zawsze dokładnie je umyć przed spożyciem. W przypadku silnego zabrudzenia można do tego użyć szczotki, przeznaczonej tylko do tego celu. Na skórce mieści się mnóstwo chorobotwórczych bakterii, które mogą stać się przyczyną zatrucia pokarmowego. Nieprzyjemne objawy typu wymioty, biegunka, gorączka mogą być spowodowane działaniem mikroorganizmów, które dostały się do naszego przewodu pokarmowego. Należy również uważać na nadpsute owoce, ponieważ nawet jeśli tylko niewielki fragment jest pokryty pleśnią, to cały miąższ może zawierać aflatoksyny, które wykazują rakotwórcze działanie - ostrzega ekspertka.