Zdrowotne właściwości soku z marchwi i imbiru
Owoce i warzywa powinny stanowić fundament zdrowej diety. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby jedną z porcji tych produktów spożywać w postaci soku. Propozycją napoju, który nie tylko ugasi pragnienie, ale również dostarczy niezbędne składniki odżywcze może być świeżo wyciskany sok z marchwi z dodatkiem imbiru. Połączenie to ma pewne lecznicze właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Owoce i warzywa powinny stanowić fundament zdrowej diety. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby jedną z porcji tych produktów spożywać w postaci soku. Propozycją napoju, który nie tylko ugasi pragnienie, ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych, może być świeżo wyciskany sok z marchwi z dodatkiem imbiru. Połączenie to ma pewne lecznicze właściwości, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie.
Wzmacnia układ immunologiczny
Sok z marchwi i imbiru ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, a wszystko dzięki dużej zawartości witaminy A (która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, co utrudnia wnikanie zarazków czy toksyn) oraz witaminy C (odpowiada za powstanie silnych i sprężystych włókien kolagenu). Ich prawidłowy poziom w organizmie zapewnia skuteczną ochronę przed infekcjami i wirusami - zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Szklanka tego napoju dostarczy całą zalecaną dawkę witaminy A. W przypadku drugiego suplementu mowa o 20 procentach dziennego zapotrzebowania dla kobiet i 16 proc. dla panów.
Upiększa
Spożywanie soku marchwiowo-imbirowego to również korzyści zdrowotne dla skóry. Witamina C zwiększając produkcję kolagenu przyśpiesza proces gojenia się ran, a także sprawia, że skóra utrzymuje swoją naturalną jędrność. Napój ten to również dobre źródło witaminy E, czyli przeciwutleniacza, który zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Reguluje również stany zapalne skóry, może przyczynić się do zmniejszenia gromadzenia się płynów czy obrzęków. 250 ml tego soku dostarcza 10 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy E.
Profilaktyka raka
Połączenie świeżego imbiru i soku z marchwi to element diety bogatej w witaminę C, co jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym nowotworów piersi i żołądka. Według naukowców dużą wagę mają gingerole, czyli główne składniki kłącza imbiru, które wspomagają uśmiercanie komórek raka jajnika oraz hamują wzrost komórek raka jelita grubego.
Benefity dla układu krążenia
Kilka składników odżywczych, które znajdziemy w tym soku korzystnie wpływa również na funkcjonowanie układu krążenia. W gingerolach znajduje się bowiem angiotensyna, która pomaga regulować ciśnienie krwi (według wyników badań opublikowanych w "Planta Medica" w roku 2013). W rezultacie, spożycie tego napoju pozwala obniżyć ciśnienie krwi, co może z kolei zmniejszyć ryzyko zachorowania. Zawartość witaminy C pozwala również zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru.
Porcja soku marchewkowego z nutką imbiru.
Składniki: kilogram marchwi, imbir w wielkości pół kciuka, łyżeczka soku z cytryny.
Wykonanie: Marchewkę umyć, a następnie obrać razem z imbirem. Składniki wrzucić do sokowirówki, a następnie dodać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować plasterkiem cytryny. Szklanka świeżego soku zawiera 129 kalorii.
mp/kuchnia.wp.pl