Wiśnie - smaczne antyoksydanty

Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Wiśnie - smaczne antyoksydanty
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Ich badania wykazały, że dorośli, którzy jedli półtorej filiżanki mrożonych wiśni dziennie mieli zwiększony poziom 5 różnych antocyjanin - naturalnych przeciwutleniaczy nadających wiśniom ich głęboko czerwony kolor.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - bardzo reaktywnych cząsteczek lub jonów uszkadzających komórki i przyczyniających się do wielu chorób.

W badaniu wzięło udział 12 zdrowych osób w wieku od 18 do 25 lat. Losowo przydzielono ich do dwóch grup. Połowa uczestników jadła codziennie filiżankę, a druga półtorej filiżanki mrożonych wiśni. Naukowcy analizowali próbki krwi oraz moczu badanych i odkryli, że poziom i aktywność antyoksydantów rośnie do 12 godzin po spożyciu wiśni.

"To pierwsze badanie, które dowodzi, że antyoksydanty zawarte w wiśniach przedostają się do krwiobiegu" - mówi Sara Warber, główna autorka artykułu. "To wspaniale, że jedzenie wiśni jest korzystne dla zdrowia, pozwala między innymi obniżyć ryzyko chorób serca i stanów zapalnyc. Oczywiście niezbędne są dalsze badania" - dodaje Warber.

Wcześniejsze badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że wiśnie i ich składniki pomagają obniżyć ryzyko zapaleń i chorób układu krążenia,a poza tym obniżają o ok. 14 proc. masę ciała. W poprzednich pracach grupa doktor Warber odkryła, że wzbogacenie diety zwierząt doświadczalnych w wiśnie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.

"To naprawdę dobra wiadomość, że owoce o wspaniałym smaku mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie" - podsumowuje dr Warber.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm