Talk - E553b
Talk kojarzy nam się z białym proszkiem używanym przez sportowców lub ze składnikiem kosmetyków dla niemowląt i dzieci. Minerał ten, występujący również w Polsce, znalazł swoje zastosowanie także w przemyśle spożywczym. Sprawdźmy, czy stosujecie go na co dzień w swojej kuchni.
E553b jest na liście chemicznych związków dodawanych do produktów żywnościowych. Znajduje się w grupie środków pomocniczych. Są to wszystkie związki o symbolach E500-E599. Dopuszczony w krajach Unii Europejskiej. Jest związkiem naturalnym nierozpuszczalnym w wodzie. Inna nazwa talku to uwodniony krzemian magnezu.
Talk jest minerałem pospolitym z grupy krzemianów. Wyróżnia się miękkością, a w dotyku jest tłusty, „mydlany”. Można kroić go nożem. Jest barwy białej, zielonkawej, szarej lub bezbarwnej. Występuje głównie w skałach, można go znaleźć w: Austrii, Szwajcarii, Niemczech, RPA czy Indiach. W Polsce występuje w Górach Sowich oraz w Wieściszowicach.
Współcześnie poszukujemy nie tylko produktów zdrowych, ale także takich z długim okresem przydatności do spożycia. Istnieje wiele naturalnych konserwantów, które utrzymują produkt w nienaruszonej konsystencji, a mimo wszystko nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Taki jest właśnie talk, czyli E553b.
W produkcji spożywczej stosuje się go jako substancja przeciwzbrylająca, wiążąca oraz nośnik. E553b dodaje się do produktów sypkich, by nie zlepiały się w większe kawałki. Przeciwzbrylające cechy wykazują również: Ditlenek krzemu (E551) czy Krzemian wapnia (E552).
W jakich produktach znajdziemy E553b, czyli talk?
- produkty zbożowe, ryż,
- czekolada, lukier,
- sole i mieszanki przypraw,
- suplementy diety w tabletkach,
- oleje roślinne,
- inne wyroby piekarnicze,
- sery topione, twarde i półtwarde,
- gumy do żucia.
Gdzie stosowany jest talk?
Ten związek chemiczny stosowany jest również jako środek do osuszania. Szerokie zastosowanie znalazł w kosmetyce i farmacji. Dodawany jest do pudrów, maści i mydeł. Leczy on podrażnienia skóry i usuwa nieprzyjemny zapach potu.
Jest także wypełniaczem w produkcji papierniczej i gumowej. Oprócz tego stosuje się go w produkcji materiałów odpornych na ogień jako substancja zmniejszająca palność niektórych surowców. Wchodzi również w skład materiałów drogowych.
Czy spożywanie talku niesie ze sobą skutki uboczne?
Nie, to kolejny związek chemiczny o tajemniczym symbolu E, który nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Zostaje on wydalony bezpiecznie przez nerki. Zauważony w składzie produktu spożywczego, nie powinien nas od niego odrzucać.
Magdalena Bury