Talk - E553b

Talk kojarzy nam się z białym proszkiem używanym przez sportowców lub ze składnikiem kosmetyków dla niemowląt i dzieci. Minerał ten, występujący również w Polsce, znalazł swoje zastosowanie także w przemyśle spożywczym. Sprawdźmy, czy stosujecie go na co dzień w swojej kuchni.

Talk - E553b
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

E553b jest na liście chemicznych związków dodawanych do produktów żywnościowych. Znajduje się w grupie środków pomocniczych. Są to wszystkie związki o symbolach E500-E599. Dopuszczony w krajach Unii Europejskiej. Jest związkiem naturalnym nierozpuszczalnym w wodzie. Inna nazwa talku to uwodniony krzemian magnezu.

Talk jest minerałem pospolitym z grupy krzemianów. Wyróżnia się miękkością, a w dotyku jest tłusty, „mydlany”. Można kroić go nożem. Jest barwy białej, zielonkawej, szarej lub bezbarwnej. Występuje głównie w skałach, można go znaleźć w: Austrii, Szwajcarii, Niemczech, RPA czy Indiach. W Polsce występuje w Górach Sowich oraz w Wieściszowicach.

Współcześnie poszukujemy nie tylko produktów zdrowych, ale także takich z długim okresem przydatności do spożycia. Istnieje wiele naturalnych konserwantów, które utrzymują produkt w nienaruszonej konsystencji, a mimo wszystko nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Taki jest właśnie talk, czyli E553b.

W produkcji spożywczej stosuje się go jako substancja przeciwzbrylająca, wiążąca oraz nośnik. E553b dodaje się do produktów sypkich, by nie zlepiały się w większe kawałki. Przeciwzbrylające cechy wykazują również: Ditlenek krzemu (E551) czy Krzemian wapnia (E552).

W jakich produktach znajdziemy E553b, czyli talk?

  1. produkty zbożowe, ryż,
  2. czekolada, lukier,
  3. sole i mieszanki przypraw,
  4. suplementy diety w tabletkach,
  5. oleje roślinne,
  6. inne wyroby piekarnicze,
  7. sery topione, twarde i półtwarde,
  8. gumy do żucia.

Gdzie stosowany jest talk?

Ten związek chemiczny stosowany jest również jako środek do osuszania. Szerokie zastosowanie znalazł w kosmetyce i farmacji. Dodawany jest do pudrów, maści i mydeł. Leczy on podrażnienia skóry i usuwa nieprzyjemny zapach potu.
Jest także wypełniaczem w produkcji papierniczej i gumowej. Oprócz tego stosuje się go w produkcji materiałów odpornych na ogień jako substancja zmniejszająca palność niektórych surowców. Wchodzi również w skład materiałów drogowych.

Czy spożywanie talku niesie ze sobą skutki uboczne?

Nie, to kolejny związek chemiczny o tajemniczym symbolu E, który nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Zostaje on wydalony bezpiecznie przez nerki. Zauważony w składzie produktu spożywczego, nie powinien nas od niego odrzucać.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń