Szybko nie znaczy dobrze

Zupki w proszku i gotowe dania, które należy zalać wrzątkiem lub po prostu podgrzać, zyskują coraz większą rzeszę zwolenników. Nic dziwnego. Wystarczy kilka minut, by zaspokoić głód, a do tego często smakują niczym posiłki ze świeżych składników.

Szybko nie znaczy dobrze
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zupki w proszku i gotowe dania, które należy zalać wrzątkiem lub po prostu podgrzać, zyskują coraz większą rzeszę zwolenników. Nic dziwnego. Wystarczy kilka minut, by zaspokoić głód, a do tego często smakują niczym posiłki ze świeżych składników.

Jak przygotowywane są dania w proszku? Najczęstszymi ich składnikami jest makaron, warzywa lub mięso. Wszystkie suszone. By powstała z tego np. zupa - wystarczy dodać przyprawy i inne substancje smakowe. Najczęściej sztuczne. Czy to oznacza, że są szkodliwe?

Szukaj konserwantów

W składzie dań nazywanych popularnie zupkami chińskimi z pewnością znajdziemy kilka symboli "E". Niektóre z nich to substancje poprawiające smak i zapach, a najczęściej spotykane są substancje konserwujące. Warto sprawdzać, co zawierają nasze szybkie dania. Dlaczego? Ponieważ przykładowo kwas sorbowy (E-200) jest nieszkodliwy, ale dwutlenek siarki i jego związki - tak (symbole od E-220 do E-227). Mogą powodować bóle głowy, nudności i alergie, a do tego niszczą też witaminy w naszym organizmie. Najczęściej wykorzystywane są w konserwach warzywnych i suszonych owocach.

Obecnością stabilizatorów i emulgatorów raczej nie należy się przejmować. Podobnie jak większością substancji zagęszczających odpowiedzialnych za konsystencję produktów i zakwaszających, które pomagają utrzymać naturalny smak i zapach. W wielu produktach, głównie na słodyczach, margarynie i kostkach rosołowych, znajdziemy przeciwutleniacze (E - 320). Zapobiegają one jełczeniu tłuszczy. Nie są zbyt groźne, choć mogą powodować alergie. Gorsze są barwniki (E - 100). Faktem jest, że to właśnie dzięki nim żywność wygląda ładnie i apetycznie, ale powodują uczulenia i mają zły wpływ na funkcje tarczycy. Stosowane są w serach, maśle, konserwach i wyrobach cukierniczych.

Oczywiście nie powinniśmy popadać w panikę. Produkty mogą zawierać tylko tyle "E", aby nie wprowadzać konsumenta w błąd co do ich jakości lub wartości odżywczej.

Zobacz w innych serwisach:

Jedz z umiarem

Wspomniane na początku zupki w proszku, nawet jeśli nie zawierają konserwantów (a przy najmniej tak deklarują na opakowaniach producenci), to i tak mają niewielką wartość odżywczą. W składzie znajdziemy np. hydrolizowane białko, suszone warzywa, dekstryny, przyprawy, wzmacniacze smaku i zapachu, a także glutaminian sodu i sól. Ostatni z wymienionych składników występuje często w bardzo dużych ilościach.

To właśnie glutaminian sodu jest jedną z najpopularniejszych substancji smakowych. Niegroźną i nieszkodliwą. Jednak spożywany w zbyt dużych ilościach może wywoływać np. chroniczne bóle głowy. Jeśli więc pojawiają się takie objawy i nie chcą ustąpić, warto zastanowić się, czy nie jadasz zbyt duże zupek. Niebezpieczny jest także nadmiar soli. Przyczynia się bowiem do nadciśnienia i chorób serca.

Wniosek? Gotowe dania, takie jak np. zupki w proszku, należy jadać z umiarem. Są doskonałym dodatkiem do diety w sytuacjach awaryjnych, kiedy nie mamy co liczyć na pełnowartościowy posiłek. Nie bez powodu takie produkty są stanowczo odradzane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym matkom.

qk

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek