Sok z jabłek może hamować rozwój Alzheimera
Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencję) w starszym wieku - nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera, wynika z pracy na łamach pisma "Journal of Alzheimer's Disease".
Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencję) w starszym wieku - nawet tym najpoważniejszym, jak choroba Alzheimera, wynika z pracy na łamach pisma "Journal of Alzheimer's Disease".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Massachusetts w Lowell już wcześniej przeprowadzili szereg badań na myszach, z których wynikało, że picie soku z jabłek pozwala gryzoniom lepiej zapamiętywać drogę w labiryncie, a także zapobiega związanemu z wiekiem osłabieniu pamięci.
W swoich najnowszych doświadczeniach ten sam zespół badaczy wykazał z kolei, że u myszy, które regularnie piły sok jabłkowy, powstawało mniej beta-amyloidu - związku odpowiedzialnego za tworzenie się toksycznych dla neuronów złogów w mózgu (tzw. płytek amyloidalnych). Struktury te są charakterystyczne dla mózgów osób chorych na alzheimera i formują się najpierw w strukturach odpowiedzialnych za zapamiętywanie.
Każdego dnia przez miesiąc gryzonie wypijały sok jabłkowy w ilości, która u ludzi odpowiada dwóch szklankom tego napoju dziennie.
"Odkrycia te po raz kolejny potwierdzają, że ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych w starszym wieku zależy zarówno od czynników genetycznych, jak i od diety. Wynika z nich, że regularne spożycie soku z jabłek nie tylko może poprawić funkcjonowanie mózgu, ale też opóźnić rozwój choroby Alzheimera i działać terapeutyczne" - komentuje prowadzący badania dr Thomas B. Shea.
(PAP)