Trwa ładowanie...

Przepiórcze jaja na Wielkanoc

Wielkanoc w kuchni to oczywiście jajka. Kolorowe pisanki muszą znaleźć się nie tylko w koszyczku, ale również na stole. Farbujemy więc, oklejamy, wydrapujemy… i w efekcie tworzymy znacznie więcej ozdobnych jaj niż jesteśmy w stanie zjeść.

Przepiórcze jaja na WielkanocŹródło: 123RF.COM
d39w3z3
d39w3z3

Rozwiązaniem problemu jest oczywiście ograniczenie ich ilości, ale to przychodzi nam z trudem. Może więc zamiast po kurze, sięgnijmy po znacznie mniejsze jajeczka przepiórcze - równie smaczne, zdecydowanie zdrowsze.

Przepiórcze jaja swoim składem różnią się od kurzych. Przede wszystkim są o wiele mniejsze (jedno jajo kurze to mniej więcej cztery przepiórcze), a co za tym idzie zawierają znacznie mniej cholesterolu. Są zdrowsze niż jaja kurze ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Zawierają więcej mikroelementów: wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B oraz karotenu.

Zdrowotnych właściwości jajek przepiórczych jest więcej. Wzmacniają układ immunologiczny organizmu, ich białko ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii), mają działanie antydepresyjne, poprawiają samopoczucie i dodają energii. Wiele osób uważa również, że są one bardzo dobrym afrodyzjakiem.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Osoby, które chcą się odżywiać zdrowo i ekologicznie, powinny zamienić jajka kurze na przepiórcze. Przede wszystkim przepiórki nie są tak bardzo eksploatowane na fermach jak kury. Znoszą mniej jajek, żyją w o wiele lepszych warunkach. W dodatku do paszy dla tych ptaków nie dodaje się tylu hormonów czy barwników. Przepiórcze jaja nie uczulają, co zdarza się w przypadku kur, dlatego też są polecane osobom o skłonnościach do alergii.

d39w3z3

Smak jajka przepiórczego jest delikatniejszy niż innych jajek. Żółtko, które zajmuje połowę objętości (a nie, jak w przypadku jaj kurzych 1/3), jest bardziej kremowe i trudniej je przegotować (przypadku jaj kurzych, po przegotowaniu pojawia się zielona obwódka wokół żółtka), dlatego też po ugotowaniu na twardo można ich używać np. do dekoracji.

Z przepiórczych jaj przygotujemy nie tylko piękne pisanki. Ugotowane w koszulkach czy sadzone smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na talerzu. Jajka w koszulkach idealnie nadadzą się do podania z sosem holenderskim czy z majonezem, a jajka sadzone będą znakomitym i bardzo ładnym dodatkiem na przykład do półmiska wędlin. Zbliżające się Święta Wielkanocne to doskonała okazja, by je wypróbować. W tym okresie znacznie łatwiej będzie nam dostać je w sklepach, a malutki rozmiar pozwala na eksperymentowanie, bez obaw o nadmiar jedzenia na stole!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj