Przepiórcze jaja na Wielkanoc

Wielkanoc w kuchni to oczywiście jajka. Kolorowe pisanki muszą znaleźć się nie tylko w koszyczku, ale również na stole. Farbujemy więc, oklejamy, wydrapujemy… i w efekcie tworzymy znacznie więcej ozdobnych jaj niż jesteśmy w stanie zjeść.

Jajka przepiórcze - warto po nie sięgać?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Rozwiązaniem problemu jest oczywiście ograniczenie ich ilości, ale to przychodzi nam z trudem. Może więc zamiast po kurze, sięgnijmy po znacznie mniejsze jajeczka przepiórcze - równie smaczne, zdecydowanie zdrowsze.

Przepiórcze jaja swoim składem różnią się od kurzych. Przede wszystkim są o wiele mniejsze (jedno jajo kurze to mniej więcej cztery przepiórcze), a co za tym idzie zawierają znacznie mniej cholesterolu. Są zdrowsze niż jaja kurze ze względu na większą zawartość składników odżywczych. Zawierają więcej mikroelementów: wapnia, miedzi, cynku, żelaza, witaminy B oraz karotenu.

Zdrowotnych właściwości jajek przepiórczych jest więcej. Wzmacniają układ immunologiczny organizmu, ich białko ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii), mają działanie antydepresyjne, poprawiają samopoczucie i dodają energii. Wiele osób uważa również, że są one bardzo dobrym afrodyzjakiem.

Obraz
© 123RF.COM

Osoby, które chcą się odżywiać zdrowo i ekologicznie, powinny zamienić jajka kurze na przepiórcze. Przede wszystkim przepiórki nie są tak bardzo eksploatowane na fermach jak kury. Znoszą mniej jajek, żyją w o wiele lepszych warunkach. W dodatku do paszy dla tych ptaków nie dodaje się tylu hormonów czy barwników. Przepiórcze jaja nie uczulają, co zdarza się w przypadku kur, dlatego też są polecane osobom o skłonnościach do alergii.

Smak jajka przepiórczego jest delikatniejszy niż innych jajek. Żółtko, które zajmuje połowę objętości (a nie, jak w przypadku jaj kurzych 1/3), jest bardziej kremowe i trudniej je przegotować (przypadku jaj kurzych, po przegotowaniu pojawia się zielona obwódka wokół żółtka), dlatego też po ugotowaniu na twardo można ich używać np. do dekoracji.

Z przepiórczych jaj przygotujemy nie tylko piękne pisanki. Ugotowane w koszulkach czy sadzone smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na talerzu. Jajka w koszulkach idealnie nadadzą się do podania z sosem holenderskim czy z majonezem, a jajka sadzone będą znakomitym i bardzo ładnym dodatkiem na przykład do półmiska wędlin. Zbliżające się Święta Wielkanocne to doskonała okazja, by je wypróbować. W tym okresie znacznie łatwiej będzie nam dostać je w sklepach, a malutki rozmiar pozwala na eksperymentowanie, bez obaw o nadmiar jedzenia na stole!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja