Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi
Orzechy włoskie dostarczają organizmowi kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli - związków, które zmniejszają ryzyko raka piersi - poinformowali naukowcy z USA podczas Spotkania Amerykańskiego Związku Badań Raka.
Orzechy włoskie dostarczają organizmowi kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli - związków, które zmniejszają ryzyko raka piersi - poinformowali naukowcy z USA podczas Spotkania Amerykańskiego Związku Badań Raka.
Doktor Elaine Hardman z Marshall University School of Medicine wraz z zespołem badała myszy, którym podawano orzechy włoskie w ilości odpowiadającej 57 gramom dziennie dla ludzi. Myszy kontrolne były na standardowej dla zwierząt laboratoryjnych diecie.
Badania wykazały, że jedzenie orzechów włoskich znacząco zmniejsza częstotliwość występowania raka sutka, a u myszy, u których doszło do rozwoju nowotworu guzy były mniejsze i rozwinęły się później.
Dalsze analizy dowiodły, że zwiększona konsumpcja zawartych w orzechach kwasów omega-3 oraz innych korzystnych dla zdrowia składników orzechów takich jak przeciwutleniacze (zabezpieczające organizm przed działaniem wolnych rodników) i fitosterole zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka.
Zdaniem autorki badań, praca jej zespołu dowodzi, że uwzględnienie orzechów włoskich w naszej diecie może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka sutka.
"Orzechy są lepszą i dużo zdrowszą przekąską niż ciastka, frytki czy czipsy" - przekonuje Hardman.
Zobacz w innych serwisach: