Trwa ładowanie...
26-08-2016 14:32

Omlet z zieleniną według przepisu z 1904 roku

Puszysty i rozpływający się w ustach. Taki powinien być idealny omlet. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", poleca przygotowanie go na podstawie receptury z 1904 roku, z francuskiej książki kucharskiej.

d27b75t
d27b75t

Puszysty i rozpływający się w ustach. Taki powinien być idealny omlet. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", poleca przygotowanie go na podstawie receptury z 1904 roku, z francuskiej książki kucharskiej.

*Składniki: *3 jajka, garść szczypiorku, garść koperku, garść pietruszki, pół łyżki masła, odrobina soli, pieprzu do smaku.

Przygotowanie:
Jajka lekko rozmącam widelcem. Siekam natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Rozgrzewam na patelni masło. Wlewam na gorące masło roztrzepane jajka i rozlewam je dokładnie po całej patelni. Zostawiam na kilka sekund, pozwalając aby spód się przypiekł. Wrzucam posiekaną zieleninę. Gdy brzegi omletu nabierają złocistego koloru, zaczynam delikatnie poruszać patelnią i drewnianą łopatką odchylam brzegi - tak, żeby ta część omletu, która się jeszcze nie ścięła swobodnie się przemieściła. Zaginam boki omletu do środka i od razu wykładam na talerz.

d27b75t
d27b75t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27b75t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj