Omlet z zieleniną według przepisu z 1904 roku
Puszysty i rozpływający się w ustach. Taki powinien być idealny omlet. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", poleca przygotowanie go na podstawie receptury z 1904 roku, z francuskiej książki kucharskiej.
Puszysty i rozpływający się w ustach. Taki powinien być idealny omlet. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", poleca przygotowanie go na podstawie receptury z 1904 roku, z francuskiej książki kucharskiej.
*Składniki: *3 jajka, garść szczypiorku, garść koperku, garść pietruszki, pół łyżki masła, odrobina soli, pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
Jajka lekko rozmącam widelcem. Siekam natkę pietruszki, szczypiorek i koperek. Rozgrzewam na patelni masło. Wlewam na gorące masło roztrzepane jajka i rozlewam je dokładnie po całej patelni. Zostawiam na kilka sekund, pozwalając aby spód się przypiekł. Wrzucam posiekaną zieleninę. Gdy brzegi omletu nabierają złocistego koloru, zaczynam delikatnie poruszać patelnią i drewnianą łopatką odchylam brzegi - tak, żeby ta część omletu, która się jeszcze nie ścięła swobodnie się przemieściła. Zaginam boki omletu do środka i od razu wykładam na talerz.
Zobacz także: wiśniówka według przepisu z 1871 roku.