Nikujaga - japoński przysmak na chłodne dni

Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowy. Receptura jednogarnkowego przysmaku jest otwarta, dlatego warto poeksperymentować i spróbować przyrządzić go w domowym zaciszu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W trakcie przygotowania tego jednogarnkowego przysmaku, warto poeksperymentować i spróbować przyrządzić go w domowym zaciszu.

Podobnie jak wiele innych popularnych dziś japońskich potraw, także nikujaga ma dość krótką historię. Jej korzenie tkwią podobno w... Wielkiej Brytanii, gdzie pod koniec XIX wieku przyjechał na studia w szkole morskiej Heihachirō Tōgō, późniejszy admirał i głównodowodzący cesarską flotą, która odniosła spektakularne zwycięstwa z Rosją, m.in. w bitwach o Port Artur w 1904 roku, czy Cuszimą w 1905 r.

Jak głosi legenda młody Tōgō zajadał się sycącym i aromatycznym gulaszem serwowanym marynarzom służącym na brytyjskich okrętach. Po powrocie do Japonii polecił wojskowym kucharzom przygotowanie podobnej potrawy na bazie mięsa i ziemniaków. Wzbogacono ją miejscowymi dodatkami, np. sake czy sosem sojowym i tak narodziło się danie zwane nikujaga, które dziś uchodzi za jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Japończycy chętnie przyrządzają je w domach, ale stanowi również obowiązkowy punkt w jadłospisie izakaya, czyli tradycyjnych lokali serwujących zwłaszcza różne gatunki sake oraz "przegryzkę".

Co w nim siedzi?

Jak już wspomnieliśmy bazą tej potrawy jest ziemniak, czyli warzywo doskonale znane Polakom, którzy zjadają najwięcej kartofli w Europie (na osobę przypada ok. 100 kg rocznie), jesteśmy także jednym z ich największych producentów na świecie. To prawdziwa skarbnica potasu (pomagającego utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie i mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu) oraz innych cennych mikroelementów: żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii)
, wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) czy cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie). Ziemniak jest bogatym źródłem flawonoidów - związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwających z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Dostarcza też cennego błonnika, który poprawia trawienie i pomaga zlikwidować zaparcia lub uporać się z biegunką.

Drugim z podstawowych składników nikujaga jest zwykle chuda wołowina, choć we wschodniej Japonii do potrawy często dodaje się wieprzowinę (zazwyczaj schab). Mało tłuste czerwone mięso dostarcza pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, żelaza, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, siarki oraz witamin z grupy B, które wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Potrawę wzbogaca się także innymi produktami, zarówno tymi dobrze znanymi w Polsce: cebulą, marchewką, rzepą, strąkami fasoli szparagowej, zielonym groszkiem, jak i bardziej egzotycznymi, choć dziś łatwo dostępnymi w internecie lub w orientalnych działach supermarketów, np. grzybami shiitake, bulionem dashi (sprzedawany w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku wywar z wiórków ryby bonito i wodorostów kombu) czy winem mirin (uzyskiwana przez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu, specjalnej odmiany pleśni i wódki ryżowej przyprawa, która japońskim potrawom naddaje charakterystyczny słodki posmak).

Do przygotowania nikujaga przyda się również sake, czyli wytwarzany z ryżu alkohol oraz sos sojowy.

Jak to zrobić?

Z przyrządzeniem nikujaga bez trudu poradzi sobie każdy. Na początku należy pokroić mięso w cienkie plasterki (w ostateczności może być nawet mielone, np. uformowane w niewielkie pulpeciki), ziemniaki, marchewkę i inne warzywa pokroić lub grzyby w kostkę, a cebulę w piórka.

Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy) i krótko podsmażamy mięso. Później dodajemy warzywa, zalewamy bulionem dashi (rozpuszczonym wcześniej w gorącej wodzie) i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu przez 10-15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dolewamy odrobinę sake, wina mirin, sosu sojowego oraz wsypujemy szczyptę cukru. Ilość tych składników zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego należy na bieżąco próbować potrawę.

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30-40 minut, aż do znaczącego zredukowania płynu. Później zdejmujemy naczynie z ognia i zostawiamy na kilka minut. Mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z ryżem.

RAF/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀