Trwa ładowanie...
01-10-2015 11:36

Nikujaga - japoński przysmak na chłodne dni

Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowy. Receptura jednogarnkowego przysmaku jest otwarta, dlatego warto poeksperymentować i spróbować przyrządzić go w domowym zaciszu.

Nikujaga - japoński przysmak na chłodne dniŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W trakcie przygotowania tego jednogarnkowego przysmaku, warto poeksperymentować i spróbować przyrządzić go w domowym zaciszu.

Podobnie jak wiele innych popularnych dziś japońskich potraw, także nikujaga ma dość krótką historię. Jej korzenie tkwią podobno w... Wielkiej Brytanii, gdzie pod koniec XIX wieku przyjechał na studia w szkole morskiej Heihachirō Tōgō, późniejszy admirał i głównodowodzący cesarską flotą, która odniosła spektakularne zwycięstwa z Rosją, m.in. w bitwach o Port Artur w 1904 roku, czy Cuszimą w 1905 r.

Jak głosi legenda młody Tōgō zajadał się sycącym i aromatycznym gulaszem serwowanym marynarzom służącym na brytyjskich okrętach. Po powrocie do Japonii polecił wojskowym kucharzom przygotowanie podobnej potrawy na bazie mięsa i ziemniaków. Wzbogacono ją miejscowymi dodatkami, np. sake czy sosem sojowym i tak narodziło się danie zwane nikujaga, które dziś uchodzi za jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Japończycy chętnie przyrządzają je w domach, ale stanowi również obowiązkowy punkt w jadłospisie izakaya, czyli tradycyjnych lokali serwujących zwłaszcza różne gatunki sake oraz "przegryzkę".

Co w nim siedzi?

Jak już wspomnieliśmy bazą tej potrawy jest ziemniak, czyli warzywo doskonale znane Polakom, którzy zjadają najwięcej kartofli w Europie (na osobę przypada ok. 100 kg rocznie), jesteśmy także jednym z ich największych producentów na świecie. To prawdziwa skarbnica potasu (pomagającego utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie i mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu) oraz innych cennych mikroelementów: żelaza (jego niedobór bywa przyczyną anemii)
, wapnia (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów) czy cynku (pomaga utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie). Ziemniak jest bogatym źródłem flawonoidów - związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwających z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Dostarcza też cennego błonnika, który poprawia trawienie i pomaga zlikwidować zaparcia lub uporać się z biegunką.

d4detro

Drugim z podstawowych składników nikujaga jest zwykle chuda wołowina, choć we wschodniej Japonii do potrawy często dodaje się wieprzowinę (zazwyczaj schab). Mało tłuste czerwone mięso dostarcza pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, żelaza, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, siarki oraz witamin z grupy B, które wpływają m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Potrawę wzbogaca się także innymi produktami, zarówno tymi dobrze znanymi w Polsce: cebulą, marchewką, rzepą, strąkami fasoli szparagowej, zielonym groszkiem, jak i bardziej egzotycznymi, choć dziś łatwo dostępnymi w internecie lub w orientalnych działach supermarketów, np. grzybami shiitake, bulionem dashi (sprzedawany w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku wywar z wiórków ryby bonito i wodorostów kombu) czy winem mirin (uzyskiwana przez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu, specjalnej odmiany pleśni i wódki ryżowej przyprawa, która japońskim potrawom naddaje charakterystyczny słodki posmak).

Do przygotowania nikujaga przyda się również sake, czyli wytwarzany z ryżu alkohol oraz sos sojowy.

Jak to zrobić?

Z przyrządzeniem nikujaga bez trudu poradzi sobie każdy. Na początku należy pokroić mięso w cienkie plasterki (w ostateczności może być nawet mielone, np. uformowane w niewielkie pulpeciki), ziemniaki, marchewkę i inne warzywa pokroić lub grzyby w kostkę, a cebulę w piórka.

d4detro

Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej olej sezamowy) i krótko podsmażamy mięso. Później dodajemy warzywa, zalewamy bulionem dashi (rozpuszczonym wcześniej w gorącej wodzie) i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu przez 10-15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dolewamy odrobinę sake, wina mirin, sosu sojowego oraz wsypujemy szczyptę cukru. Ilość tych składników zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego należy na bieżąco próbować potrawę.

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30-40 minut, aż do znaczącego zredukowania płynu. Później zdejmujemy naczynie z ognia i zostawiamy na kilka minut. Mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z ryżem.

RAF/mp/WP Kuchnia

d4detro
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj