Trwa ładowanie...

Nie jedz jajek takimi sztućcami pod żadnym pozorem. Są dwa ważne powody

Święta Wielkanocne upływają zdecydowanie pod znakiem jajek. Ekspertka do savoir-vivre'u zwraca jednak uwagę na odpowiednie sztućce. Okazuje się, że ma ku temu dobry powód.

Zrezygnuj z tych sztućcówZrezygnuj z tych sztućcówŹródło: Adobe Stock
d1pdjgh
d1pdjgh

Na wielkanocnym stole ważne są nie tylko potrawy, ale również odpowiednia oprawa. Z szaf wyciągane są najlepsze zastawy i najpiękniej zdobione sztućce. Okazuje się jednak, że błąd popełnić można nie tylko poprzez pomylenie miejsce położenia widelca i noża. Do jedzenia jajek należy wybrać odpowiednią łyżkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Najgorsze łyżki do jajek

Irena Kamińska-Radomska, specjalistka od etykiety, pod lupę wzięła łyżki, po jakie sięgamy w czasie jedzenia jajek. Wśród tych zakazanych wskazała m.in. te wykonane ze srebra. Chociaż mogą kojarzyć się z elegancką, to w tym przypadku wcale nie chodzi o sam styl. Powód jest prozaiczny — jajko nie będzie nam smakowało.

- W żadnym wypadku srebrną, ponieważ, po pierwsze łyżeczka się robi czarna, a po drugie mamy metaliczny smak, zamiast tego pysznego żółteczka - mówi ekspertka na swoim instagramowym profilu.

Kontakt srebra z jajkiem powoduje reakcję chemiczną. W wyniku tej reakcji powstaje związek chemiczny zwany siarczkiem srebra. To sprawia, że sztućce, zarówno te z czystego srebra, jak i te tylko posrebrzane, ciemnieją, a smak jajka staje się metaliczny i nieprzyjemny. Lepiej sięgnąć po zwykłą, metalową łyżeczkę lub postawić na odrobinę luksusu i wybrać tę perłową. Nie bez powodu na łyżeczce perłowej podaje się kawior — perła jest materiałem neutralnym, który nie reaguje z kawiorem, dzięki czemu pozwala w pełni docenić jego naturalny smak. Zadziała to również w przypadku jajka na miękko.

d1pdjgh

Jak jeść jajka?

Irena Kamińska-Radomska podpowiedziała, jak w takim razie zabrać się za jedzenie jajek, aby nie zepsuć smaku i trzymać się etykiety. Jajko na twardo można zjeść przy pomocy noża i widelca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sam widelec. W przypadku jajecznicy nie ma co się w ogóle porywać na nóż, w końcu nie ma tutaj nic do krojenia.

"Kiedy jemy jajka na twardo na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem" - pisze eksperka.

Podobnie będzie z jajecznicą z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie.

A co z jajkami na miękko? Wystarczy odciąć nożem końcówkę lub robić łyżeczką i oskubać z łupinki. Później już tylko łyżeczka (oczywiście nie ta srebrna) i można zajadać.

-

d1pdjgh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1pdjgh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj