WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Nie jedz jajek takimi sztućcami pod żadnym pozorem. Są dwa ważne powody

Święta Wielkanocne upływają zdecydowanie pod znakiem jajek. Ekspertka do savoir-vivre'u zwraca jednak uwagę na odpowiednie sztućce. Okazuje się, że ma ku temu dobry powód.

Zrezygnuj z tych sztućcówZrezygnuj z tych sztućców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na wielkanocnym stole ważne są nie tylko potrawy, ale również odpowiednia oprawa. Z szaf wyciągane są najlepsze zastawy i najpiękniej zdobione sztućce. Okazuje się jednak, że błąd popełnić można nie tylko poprzez pomylenie miejsce położenia widelca i noża. Do jedzenia jajek należy wybrać odpowiednią łyżkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Najgorsze łyżki do jajek

Irena Kamińska-Radomska, specjalistka od etykiety, pod lupę wzięła łyżki, po jakie sięgamy w czasie jedzenia jajek. Wśród tych zakazanych wskazała m.in. te wykonane ze srebra. Chociaż mogą kojarzyć się z elegancką, to w tym przypadku wcale nie chodzi o sam styl. Powód jest prozaiczny — jajko nie będzie nam smakowało.

- W żadnym wypadku srebrną, ponieważ, po pierwsze łyżeczka się robi czarna, a po drugie mamy metaliczny smak, zamiast tego pysznego żółteczka - mówi ekspertka na swoim instagramowym profilu.

Kontakt srebra z jajkiem powoduje reakcję chemiczną. W wyniku tej reakcji powstaje związek chemiczny zwany siarczkiem srebra. To sprawia, że sztućce, zarówno te z czystego srebra, jak i te tylko posrebrzane, ciemnieją, a smak jajka staje się metaliczny i nieprzyjemny. Lepiej sięgnąć po zwykłą, metalową łyżeczkę lub postawić na odrobinę luksusu i wybrać tę perłową. Nie bez powodu na łyżeczce perłowej podaje się kawior — perła jest materiałem neutralnym, który nie reaguje z kawiorem, dzięki czemu pozwala w pełni docenić jego naturalny smak. Zadziała to również w przypadku jajka na miękko.

Jak jeść jajka?

Irena Kamińska-Radomska podpowiedziała, jak w takim razie zabrać się za jedzenie jajek, aby nie zepsuć smaku i trzymać się etykiety. Jajko na twardo można zjeść przy pomocy noża i widelca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sam widelec. W przypadku jajecznicy nie ma co się w ogóle porywać na nóż, w końcu nie ma tutaj nic do krojenia.

"Kiedy jemy jajka na twardo na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem" - pisze eksperka.

Podobnie będzie z jajecznicą z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie.

A co z jajkami na miękko? Wystarczy odciąć nożem końcówkę lub robić łyżeczką i oskubać z łupinki. Później już tylko łyżeczka (oczywiście nie ta srebrna) i można zajadać.

-

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów