Trwa ładowanie...
27-11-2008 12:12

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienieŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1k87f0
d1k87f0

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Zielona herbata z imbirem
4 łyżki zielonej herbaty
1 litr gorącej wody (w temperaturze 80 stopni Celsjusza)
10 dag cukru
4 plasterki cytryny
7,5 dag świeżego imbiru
Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.

*Koktajl z melona *Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek

*Koktajl morelowy *Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

*Lemoniada imbirowa *2 cytryny
6 szklanek wody mineralnej
5 łyżek cukru
starta skórka z 1 cytryny
1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego
Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki, aby się schłodził.

d1k87f0

*Herbata *Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy, gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zieloną, inaczej czerwoną, a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.
W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobno gorąca nadaje się lepiej, aby ugasić pragnienie.
Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.

*Czarodziejski sok *50 dag dyni
2 jabłka
1.2 szklanki jagód lub porzeczek
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy trzema szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

*Napoje owocowe *Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.

*Kompoty *Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.

d1k87f0

Domowe napoje

*Mrożona herbata: *(na 6-8 porcji)
6 szklanek wody oligoceńskiej
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki soku z cytryny
3 czubate łyżeczki czarnej herbaty
Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemy herbatę. Gotujemy 3 minuty. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostkami lodu.

*Coś więcej niż poncz. *(na 8-10 porcji)
2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
szklanka soku pomarańczowego
szklanka soku ananasowego
szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

*Włoski napój lodowy *(na 2 porcje)
10 dag sorbetowych cytrynowych lodów
3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym
Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.

d1k87f0

*Domowa sangria. *(na 12 porcji)
40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
cytryna
szklanka soku pomarańczowego
szklanka wytrawnego czerwonego wina
szklanka wody
Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.

*Pomidorowa maślanka. *(na 4 porcje)
2 szklanki maślanki
szklanka soku pomidorowego
łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól, cukier
Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.

Janusz Świąder/mwmedia

d1k87f0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k87f0
Więcej tematów