Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Zielona herbata z imbirem
4 łyżki zielonej herbaty
1 litr gorącej wody (w temperaturze 80 stopni Celsjusza)
10 dag cukru
4 plasterki cytryny
7,5 dag świeżego imbiru
Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.

*Koktajl z melona *Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek

*Koktajl morelowy *Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

*Lemoniada imbirowa *2 cytryny
6 szklanek wody mineralnej
5 łyżek cukru
starta skórka z 1 cytryny
1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego
Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki, aby się schłodził.

*Herbata *Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy, gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zieloną, inaczej czerwoną, a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem.
W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobno gorąca nadaje się lepiej, aby ugasić pragnienie.
Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.

*Czarodziejski sok *50 dag dyni
2 jabłka
1.2 szklanki jagód lub porzeczek
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy trzema szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

*Napoje owocowe *Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.

*Kompoty *Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.

Domowe napoje

*Mrożona herbata: *(na 6-8 porcji)
6 szklanek wody oligoceńskiej
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki soku z cytryny
3 czubate łyżeczki czarnej herbaty
Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemy herbatę. Gotujemy 3 minuty. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostkami lodu.

*Coś więcej niż poncz. *(na 8-10 porcji)
2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
szklanka soku pomarańczowego
szklanka soku ananasowego
szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

*Włoski napój lodowy *(na 2 porcje)
10 dag sorbetowych cytrynowych lodów
3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym
Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.

*Domowa sangria. *(na 12 porcji)
40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
cytryna
szklanka soku pomarańczowego
szklanka wytrawnego czerwonego wina
szklanka wody
Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.

*Pomidorowa maślanka. *(na 4 porcje)
2 szklanki maślanki
szklanka soku pomidorowego
łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól, cukier
Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.

Janusz Świąder/mwmedia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów