Lekkie, smaczne, kolorowe

Zapowiada się miły wieczór. Za oknem jesiennie, a w mieszkaniu ciepło i przytulnie. W tle słychać muzykę... Brakuje tylko pysznej kolacji i lampki wina dla dwojga.

Lekkie, smaczne, kolorowe
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zapowiada się miły wieczór. Za oknem jesiennie, a w mieszkaniu ciepło i przytulnie. W tle słychać muzykę... Brakuje tylko pysznej kolacji i lampki wina dla dwojga.

No tak... Jednak co zrobić, żeby czar tego wieczoru nie prysnął, gdy Twoja druga połówka mówi: „Tylko coś delikatnego. Już wieczór. Właściwie nie powinnam jeść". Dobrą propozycją w takiej sytuacji są różnego rodzaju przystawki.

Bazyliowe kanapeczki

Możesz pokroić skośnie bagietkę (jeżeli nie masz bagietki, można wykorzystać bułki). Kawałki ułóż na papierze do pieczenia i włóż na 5 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W czasie, gdy będą się zapiekać, w niewielkim naczyniu przygotuj pokrojony ser mozarella, świeży i tłusty ser (0,5 szklanki), pomidory (1,5 szklanki) oraz kilka listków bazylii. Bazylia doda naszej przystawce słodko pikantnego smaku i korzennego zapachu.

Warto dodać, że przypisuje się jej także działanie przeciwdepresyjne, ponadto ta ziołowa przyprawa poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu (pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie). Dawniej powszechne było przekonanie, iż bazylia jest także afrodyzjakiem. Miała wzmacniać potencję i nastrój erotyczny. Dość jednak o bazylii. Wróćmy do naszego przepisu.

Do szklanki wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, następnie doprawiamy połową łyżeczki cukru, połową łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do pomidorów oraz mozarelli. Po wyjęciu bagietek z piekarnika dekorujemy je naszym farszem i podajemy na ciepło z winem o delikatnym smaku.

Łódki z kapusty

Druga propozycja to kapuściane łódki wypełnione różnego rodzaju sałatkami. Potrawa ta wygląda bardzo efektownie, a kolorowe przystawki ułożone fantazyjnie na dużym talerzu przywołują same miłe wspomnienia lata. Do przygotowania tego dania potrzebna nam będzie kapusta pekińska. Pamiętajmy, że jest to warzywo bardzo zdrowe - zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan oraz żelazo.

Do przygotowania naszej potrawy wystarczą nam cztery liście. Dwie pierwsze „łodzie" wypełnimy sałatką z szynką. Przygotowujemy ją wykorzystując 2 woreczki ugotowanego ryżu, 25 dag szynki, świeżego ogórka, słoiczek selera (w słupkach) i mały słoiczek majonezu. Wszystkie składniki mieszamy, uzyskując smakowite nadzienie.

Do przyrządzenia drugiego „farszu" potrzebujemy 1 wędzonego kurczaka, świeżej papryki, puszki kukurydzy, 2 białych porów, 5 ugotowanych jaj, torebki ugotowanego ryżu i 5 łyżek majonezu. Składniki sałatki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej łódki z liści kapusty układamy na dużym talerzu. Nasze danie jest gotowe.

Przede wszystkim zdrowe

Te dwie propozycje dość szybkich i lekkich dań można modyfikować według własnych potrzeb. Jeśli lubisz bardziej sycące - wystarczy, że porcje przeznaczone dla siebie przygotujesz z większą ilością majonezu lub sosu. Jako deser można podać galaretkę przygotowaną w kieliszkach do czerwonego wina. Na dno wystarczy położyć kilka wiśni lub pokrojoną gruszkę i całość zalać galaretką malinową lub truskawkową. Same pyszności!

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów