Lekkie, smaczne, kolorowe
Zapowiada się miły wieczór. Za oknem jesiennie, a w mieszkaniu ciepło i przytulnie. W tle słychać muzykę... Brakuje tylko pysznej kolacji i lampki wina dla dwojga.
Zapowiada się miły wieczór. Za oknem jesiennie, a w mieszkaniu ciepło i przytulnie. W tle słychać muzykę... Brakuje tylko pysznej kolacji i lampki wina dla dwojga.
No tak... Jednak co zrobić, żeby czar tego wieczoru nie prysnął, gdy Twoja druga połówka mówi: „Tylko coś delikatnego. Już wieczór. Właściwie nie powinnam jeść". Dobrą propozycją w takiej sytuacji są różnego rodzaju przystawki.
Bazyliowe kanapeczki
Możesz pokroić skośnie bagietkę (jeżeli nie masz bagietki, można wykorzystać bułki). Kawałki ułóż na papierze do pieczenia i włóż na 5 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. W czasie, gdy będą się zapiekać, w niewielkim naczyniu przygotuj pokrojony ser mozarella, świeży i tłusty ser (0,5 szklanki), pomidory (1,5 szklanki) oraz kilka listków bazylii. Bazylia doda naszej przystawce słodko pikantnego smaku i korzennego zapachu.
Warto dodać, że przypisuje się jej także działanie przeciwdepresyjne, ponadto ta ziołowa przyprawa poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu (pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie). Dawniej powszechne było przekonanie, iż bazylia jest także afrodyzjakiem. Miała wzmacniać potencję i nastrój erotyczny. Dość jednak o bazylii. Wróćmy do naszego przepisu.
Do szklanki wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, następnie doprawiamy połową łyżeczki cukru, połową łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do pomidorów oraz mozarelli. Po wyjęciu bagietek z piekarnika dekorujemy je naszym farszem i podajemy na ciepło z winem o delikatnym smaku.
Łódki z kapusty
Druga propozycja to kapuściane łódki wypełnione różnego rodzaju sałatkami. Potrawa ta wygląda bardzo efektownie, a kolorowe przystawki ułożone fantazyjnie na dużym talerzu przywołują same miłe wspomnienia lata. Do przygotowania tego dania potrzebna nam będzie kapusta pekińska. Pamiętajmy, że jest to warzywo bardzo zdrowe - zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan oraz żelazo.
Do przygotowania naszej potrawy wystarczą nam cztery liście. Dwie pierwsze „łodzie" wypełnimy sałatką z szynką. Przygotowujemy ją wykorzystując 2 woreczki ugotowanego ryżu, 25 dag szynki, świeżego ogórka, słoiczek selera (w słupkach) i mały słoiczek majonezu. Wszystkie składniki mieszamy, uzyskując smakowite nadzienie.
Do przyrządzenia drugiego „farszu" potrzebujemy 1 wędzonego kurczaka, świeżej papryki, puszki kukurydzy, 2 białych porów, 5 ugotowanych jaj, torebki ugotowanego ryżu i 5 łyżek majonezu. Składniki sałatki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane wcześniej łódki z liści kapusty układamy na dużym talerzu. Nasze danie jest gotowe.
Przede wszystkim zdrowe
Te dwie propozycje dość szybkich i lekkich dań można modyfikować według własnych potrzeb. Jeśli lubisz bardziej sycące - wystarczy, że porcje przeznaczone dla siebie przygotujesz z większą ilością majonezu lub sosu. Jako deser można podać galaretkę przygotowaną w kieliszkach do czerwonego wina. Na dno wystarczy położyć kilka wiśni lub pokrojoną gruszkę i całość zalać galaretką malinową lub truskawkową. Same pyszności!
qk