Kuchnia argentyńska: sorrentinos z mozzarellą i szynką
Będą świetną alternatywą dla polskich pierogów.
Martin Gimenez Castro przygotował klasyczne potrawy kuchni argentyńskiej. Na stole pojawiły się specjały takie jak sorrentinos z mozzarellą i szynką, empanadas z mięsem, milanesas a la napolitana i pastel de papa. Nas szczególnie zainteresowały pierożki sorrentinos. Oto przepis:
Składniki:
1 kg ciasta na makaron
1 kg mozzarelli tartej
0,5 kg ricotty
0,3 kg szynki
1 puszka pelatti
3 białe cebule
0,2 kg bazylia
Przygotowanie:
Ciasto:
Mieszamy mąkę, jajka i oliwę z oliwek i sól. Formujemy ciasto, zostawiamy, żeby odpoczęło na co najmniej 30 minut.
Farsz:
W misce mieszamy: ricottę, mozzarellę i pokrojoną w paski szynkę.
Sos:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy świeżą bazylię i pomidory blendowane. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.