Knedle z jabłkami i otrębową posypką
Pyszne, jesienne, jarskie danie dla całej rodziny.
Knedle z jabłkami to pyszna alternatywa dla tych, którzy w sezonie jesiennym poszukują odmiany od knedli ze śliwkami. Ziemniaczana otoczka skrywa w sobie cząstki soczystych jabłek, a wierzch knedli pokrywa cynamonowa zdrowsza wersja bułki tartej, czyli posypka z otrębów podsmażonych na maśle z cynamonem i cukrem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki (na ok. 12-20 sztuk):
1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g twarogu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ok. 2 jabłka
Obrane ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź, po czym rozgnieć je dokładnie na jednolitą masę i odstaw na bok, aby ostygły. Kiedy nie będą już gorące, dodaj do nich jajko, twaróg, mąkę oraz cukier. Następnie odrywaj po kawałku, a w każdy kawałek ciasta owiń ściśle cząstkę jabłka, formując knedle. Kiedy skończysz, wrzuć przygotowane kulki do gotującej się wody i gotuj przez 4-5 min. Ugotowane knedle wyciągaj z garnka łyżką cedzakową.
Na wierzch knedli:
ok. 100 g masła
4-6 łyżek otrębów
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka cukru
W rondelku roztop masło, następnie dodaj do niego otręby, cynamon, cukier i całość mieszaj przez jedną minutę. Ściągnij z ognia i polewaj ugotowane knedle.
Sugestie autorki: te knedle, które już zostały owinięte w ciasto, odkładaj np. na bawełnianą ściereczkę kuchenną, co zapobiegnie ich przywieraniu do blatu. Dodatek sera nie jest konieczny. Jeżeli wolisz, możesz również podwoić jego ilość, jednak wtedy polecam zwiększyć także ilość mąki, tak aby ciasto nie przyklejało się do dłoni.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com.