Knedle z jabłkami i otrębową posypką

Pyszne, jesienne, jarskie danie dla całej rodziny.

Knedle z jabłkami i otrębową posypką
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
3

Knedle z jabłkami to pyszna alternatywa dla tych, którzy w sezonie jesiennym poszukują odmiany od knedli ze śliwkami. Ziemniaczana otoczka skrywa w sobie cząstki soczystych jabłek, a wierzch knedli pokrywa cynamonowa zdrowsza wersja bułki tartej, czyli posypka z otrębów podsmażonych na maśle z cynamonem i cukrem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 12-20 sztuk):

1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g twarogu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ok. 2 jabłka

Obrane ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź, po czym rozgnieć je dokładnie na jednolitą masę i odstaw na bok, aby ostygły. Kiedy nie będą już gorące, dodaj do nich jajko, twaróg, mąkę oraz cukier. Następnie odrywaj po kawałku, a w każdy kawałek ciasta owiń ściśle cząstkę jabłka, formując knedle. Kiedy skończysz, wrzuć przygotowane kulki do gotującej się wody i gotuj przez 4-5 min. Ugotowane knedle wyciągaj z garnka łyżką cedzakową.

Na wierzch knedli:

ok. 100 g masła
4-6 łyżek otrębów
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka cukru

W rondelku roztop masło, następnie dodaj do niego otręby, cynamon, cukier i całość mieszaj przez jedną minutę. Ściągnij z ognia i polewaj ugotowane knedle.

Sugestie autorki: te knedle, które już zostały owinięte w ciasto, odkładaj np. na bawełnianą ściereczkę kuchenną, co zapobiegnie ich przywieraniu do blatu. Dodatek sera nie jest konieczny. Jeżeli wolisz, możesz również podwoić jego ilość, jednak wtedy polecam zwiększyć także ilość mąki, tak aby ciasto nie przyklejało się do dłoni.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor