Jabłka na gorąco - proste i pyszne przepisy
To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.
Zapiekane jabłka
To jedne z najpopularniejszych w Polsce owoców. Nie są drogie, a pysznie smakują. Chętnie chrupiemy je w ramach zdrowej przekąski i słusznie, bo jak głosi angielskie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie". W produkcie tym znajdziemy witaminę C, A, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, krzem oraz błonnik (pektyny). Są stosunkowo niskokaloryczne, jednak warto pamiętać, że osoby będące na diecie odchudzającej, nie powinny spożywać ich w nadmiarze, ze względu na sporą zawartość cukrów prostych. Oto kilka propozycji, jak smacznie je podać.
Najprostszym sposobem jest odcięcie górnej części owoców, wydrążenie środka i nafaszerowanie go mieszanką studencką z odrobiną miodu i cynamonu. Po zapieczeniu w 190 stopniach przez około 20 minut, uzyskamy słodki deser w wersji fit. Ale to nie jedyne rozwiązanie.
Crumble jabłkowe
Jabłka pod kruszonką, czyli crumble, to szybka opcja dla osób, które lubią szarlotki, ale nie mają czasu na zagniatanie ciasta. Dwa duże jabłka wystarczy obrać i pokroić w kostkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny i doprawić cynamonem. Zimne masło (4 łyżki) połączyć z cukrem (2 łyżki) i mąką (4 łyżki), tworząc kruszonkę, którą należy posypać owoce. Piec w 190 stopniach przez ok. 20-25, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Muffiny owsiane z kawałkami jabłek
Do przygotowania muffinek należy przygotować składniki suche (2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli) i mokre (2 jajka, 1/2 szklanki, 1 szklanka mleka). Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dodatkowo w średnią kostkę trzeba pokroić 2 średnie, obrane jabłka. W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki, całość połączyć i wymieszać z jabłkami. Masą wypełnić papilotki. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C. Gotowe i lekko przestudzone posypać domowym cukrem waniliowym.
Różyczki z jabłek w cieście francuskim
Potrzebne są: 2 jabłka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki dżemu/musu brzoskwiniowego, 3 łyżki wody, 1 płat ciasta francuskiego, mąka do podsypywania, cynamon dla smaku, cukier puder do dekoracji. Jabłka umyć, nie obierać. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki, które należy zanurzyć w miseczce z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, a następnie podgrzać minutę w mikrofalówce. Dżem wymieszać z pozostałą wodą oraz cynamonem, a następnie podgrzać ok. 30 sekund. W tym czasie odcedzić jabłka i pokroić plasterki na pół, aby otrzymać półokręgi. Na blat lub stolnicę wysypać mąkę, rozwinąć i rozwałkować ciasto, a następnie podzielić je na sześć pasków. Na każdy nałożyć dżem lub mus. Dodać przygotowane wcześniej plasterki jabłek - układając wzdłuż jednego z dłuższych boków każdego płata ciasta, zaokrągloną
częścią bliżej brzegu. Ciasto powoli zwijać, tworząc różyczki. Układać w formie do muffinków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 190 stopni C. Piec około 30-35 minut. Gotowe przestudzić i posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Jabłka a la chipsy
Owocowe chipsy od kilku sezonów zyskują coraz większą rzeszę fanów. Bez problemu można je kupić w sklepach, w porcjowanych opakowaniach, ale równie łatwo można zrobić je samodzielnie. Wystarczy pokroić cienko owoc, bez usuwania gniazd nasiennych, oprószyć przyprawami korzennymi i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Można przygotować je także w suszarce do grzybów.
Rożki z ciasta francuskiego i jabłek
Ciasto francuskie doskonale smakuje w wytrawnych połączeniach, ale klasyce na słodko z dodatkiem jabłka mało kto może się oprzeć. Wystarczy podsmażyć wraz z cukrem pokrojone jabłko, a następnie rozwinąć płat ciasta francuskiego i nałożyć na nie owocowy farsz. W ramach urozmaicenia można dodać rodzynki. Ciasto skleić za pomocą widelca, posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec przez ok. 25 minut w 190 stopniach C.
Omlet pieczony z jabłkami
Omlet z piekarnika to doskonała opcja na weekendowe, leniwe śniadanie. Do przygotowania ciasta należy mieć: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki mąki. Wśród dodatków oprócz 2 małych jabłek należy przygotować 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki płynnego miodu oraz cukier puder do dekoracji.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, natłuścić patelnię, która nadaje się do piekarnika. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i podsmażyć w rondelku. Pod koniec doprawić miodem i cynamonem. Białka ubić na puszystą pianę, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Zmiksować z żółtkami, mlekiem i mąką. Masę wyłożyć na patelnię, dodać kawałki jabłek. Piec 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.