Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych

Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych, a efektem tego są m.in. choroby układu krążenia i zwiększone ryzyko zawału serca. By to zmienić, potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjna - mówili eksperci na konferencji prasowej w Warszawie.

Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych, a efektem tego są m.in. choroby układu krążenia i zwiększone ryzyko zawału serca. By to zmienić, potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjna - mówili eksperci na konferencji prasowej w Warszawie.

Podczas konferencji dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka i prof. Marek Naruszewicz z Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą przedstawili wyniki międzynarodowego spotkania ekspertów na temat znaczenia jakości tłuszczów w diecie.

Consensus Tłuszczowy

Impreza odbyła się na początku lutego w Barcelonie. Jej ustalenia są zgodne z opracowanym już w 1999 roku „Polskim Consensusem Tłuszczowym", czyli oficjalnym stanowiskiem polskich lekarzy w sprawie zawartości tłuszczu w diecie.

Jak wyjaśniała w środę dr Kozłowska-Wojciechowska, tłuszcze muszą dostarczać człowiekowi od 30 do 35 proc. dziennej energii. Jedynie 10 proc. z nich powinny stanowić nasycone kwasy tłuszczowe. Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka są kwasy tłuszczowe, które można znaleźć w olejach roślinnych i produktach, które z nich otrzymujemy - np. w margarynach.

Tymczasem - zauważyła ekspert - większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych dla zdrowia, nasyconych kwasów tłuszczowych, które są zawarte w maśle, tłustym mleku, tłustych serach. Efektem tego są choroby układu krążenia, zwiększony poziom cholesterolu we krwi, zwiększone ryzyko zawału serca.

- Mamy w Polsce nadumieralność kobiet i mężczyzn przed 64. rokiem życia, a 30 procent Polaków ma podniesione ciśnienie tętnicze - powiedział prof. Naruszewicz.
Więcej ryb, mniej soli

Zdaniem ekspertów, by poprawić ten stan rzeczy, trzeba doprowadzić do wzrostu spożycia ryb, ograniczenia ilości soli i zwiększenia aktywności fizycznej wśród Polaków. Takie efekty - podkreślali - można osiągnąć jedynie poprzez długoletnią akcję edukacyjną.

Według Naruszewicza bardzo dobrym pomysłem byłoby też wprowadzenie do szkół przedmiotu „zdrowie człowieka". Dodał, że konieczne jest również uregulowanie kwestii sprzedaży słodyczy i dań typu fast food w szkolnych sklepikach.

- Najlepszym przykładem zmiany nawyków żywieniowych i zmniejszenia zachorowalności na choroby układu krążenia jest Finlandia" - powiedział profesor.

Podkreślił przy tym, że w wyniku długoletnich akcji edukacyjnych i profilaktycznych nastąpił tam spadek śmiertelności w wyniku chorób układu krążenia o 85 procent.

- Pierwszym krokiem w Finlandii (...) było wprowadzenie regularnych posiłków w szkołach. Program zakładał popularyzowanie i zachęcanie do regularnych badań cholesterolu i ciśnienia. Rząd fiński przeznaczył na ten cel ogromne pieniądze. Program prowadził Narodowy Instytut Zdrowia" - powiedział PAP Naruszewicz.

(PAP)

fot. Jupiterimages

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm