Jak zrobić zielone piwo na Dzień Św. Patryka? Wystarczy prosty trik

17 marca obchodzimy Dzień Św. Patryka, będący częścią irlandzkiej tradycji. W wielu barach i pubach podaje się wtedy charakterystyczne zielone piwo. Wiemy, jak zrobić je w domu.

Zielone piwo to część irlandzkiej tradycji
Źródło zdjęć: © 123RF

Dzień Świętego Patryka to dla wielu Irlandczyków najważniejsze święto w roku. Data obchodów nie jest przypadkowa. Dokładnie 17 marca zmarł bowiem ich narodowy patron, biskup i apostoł - święty Patryk.

W Irlandii, Irlandii Północnej, Nowej Fundlandii i Labradorze oraz na wyspie Montserrat jest to zatem dzień wolny od pracy, a w całym kraju organizowane są huczne parady i biesiady. Irlandczycy chętnie i aktywnie w nich uczestniczą. Dla uczczenia święta zawsze przebierają się też w zielone stroje.

Irlandzkie święto szybko zyskało zwolenników w innych krajach. W Polsce również chętnie obchodzi się Dzień Świętego Patryka, serwując w pubach zielone piwo.

Żeby zrobić ten trunek w domu, wystarczy prosty trik. Do zwykłego piwa należy dodać niebieskiego likieru blue curacao lub niebieskiego barwnika spożywczego.

Kilka kropli szybko zmieni barwę napoju na piękną, szmaragdową zieleń. I już! Irlandzkie piwo gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Piwo na wymarciu. Zmiana klimatu grozi globalnym kryzysem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja