Jak rozpalić ognisko. Praktyczny poradnik

Letnie weekendy i wakacyjne urlopy sprzyjają biesiadom pod chmurką. Polacy kochają spędzać czas na świeżym powietrzu i spotkania przy smacznych przekąskach z grilla czy pieczonych nad ogniskiem. Ale czy tak naprawdę wiemy, jak prawidłowo rozpalić ognień?

Sally Coulthrand opracowała praktyczny poradnik dotyczący ognia
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Z pomocą przychodzi Sally Coulthrand, która opracowała praktyczny poradnik dotyczący ognia. Autorka uczy nas rozpalić piękny, buzujący ogień w domu i na dworze. Z książki dowiemy się także, jak ułożyć idealny stos z drewna i własnoręcznie wykonać podpałkę. Znajdziemy również informacje o tym, jak dobrać rodzaj drewna do przyrządzanego mięsa.

Wędzone pyszności

Aromatyczny dym może wpływać na smak pieczonych i wędzonych potraw. - wędzenie to misterny proces, podczas którego możecie wpłynąć na jego efekt końcowy, spalając wybrane przez was zrębki czy wióry – pisze Sally Coulthrand. - Dym drzewny może mieć posmak od średnio intensywnego do intensywnego. Delikatne produkty, których, których smaku nie chcecie przytłumić – łosoś, warzywa, sery i kurczak – wymagają delikatnego traktowania, podczas gdy bardziej wyraziste mięsa – wołowina, jagnięcina, dziczyzna czy wieprzowina – do obróbki potrzebują drewna o silniejszym aromacie.

Jak dobrać drewno do rodzaju przyrządzanych produktów? - Jabłoń ma dym o delikatnym, owocowym posmaku, pasującym do drobiu, ryb i wieprzowiny – pisze autorka. - Drewno wszystkich gatunków drzew owocowych ma delikatną woń i jest idealne do wędzenia serów, masła i warzyw.

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Z kolei łagodny, dobrze rozwinięty posmak dębu, dobrze komponuje się z niemal każdą potrawą. - Można ponadto kupić dębowe zrębki powstałe przy produkcji beczek do whisky, co nadaje smakowi dodatkowy wymiar – radzi Sally Coulthrand. - Klon, czyli kolejny dym o łagodnym posmaku, który dodaje subtelności i słodyczy, idealny do drobiu, dzikiego ptactwa, szynki i serów – dodaje.

Z książki dowiemy się również, że drewno orzesznika zapewni typowo amerykański posmak wędzonego bekonu. - Posmak bardzo intensywny, dlatego najlepiej pasuje do wieprzowiny, żeberek i innych specjałów chętnie przyrządzanych na grillu – pisze autorka. - Z kolei jadłoszyn najlepiej komponuje się z treściwym, czerwonym mięsem, takim jak steki, kaczka czy jagnięcina.

Dla kogo jest ta książka?

Dla wszystkich wczasowiczów, grillowiczów, entuzjastów spędzania czasu na świeżym powietrzu ten poradnik stanie się inspiracją dla szybszego i przyjemniejszego grillowania, stanowiąc wakacyjny niezbędnik w podróży. Do każdego egzemplarza są dołączone zapałki, a na jej grzbiecie znajduje się podraska.

Dodatkowo autorka podpowiada, jak ogrzewać swoje mieszkanie drewnem efektywnie i ekologicznie. Są to zbawienne porady w dobie dzisiejszego smogu w polskich miastach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów