Jak rozpalić ognisko. Praktyczny poradnik

Letnie weekendy i wakacyjne urlopy sprzyjają biesiadom pod chmurką. Polacy kochają spędzać czas na świeżym powietrzu i spotkania przy smacznych przekąskach z grilla czy pieczonych nad ogniskiem. Ale czy tak naprawdę wiemy, jak prawidłowo rozpalić ognień?

Sally Coulthrand opracowała praktyczny poradnik dotyczący ognia
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Z pomocą przychodzi Sally Coulthrand, która opracowała praktyczny poradnik dotyczący ognia. Autorka uczy nas rozpalić piękny, buzujący ogień w domu i na dworze. Z książki dowiemy się także, jak ułożyć idealny stos z drewna i własnoręcznie wykonać podpałkę. Znajdziemy również informacje o tym, jak dobrać rodzaj drewna do przyrządzanego mięsa.

Wędzone pyszności

Aromatyczny dym może wpływać na smak pieczonych i wędzonych potraw. - wędzenie to misterny proces, podczas którego możecie wpłynąć na jego efekt końcowy, spalając wybrane przez was zrębki czy wióry – pisze Sally Coulthrand. - Dym drzewny może mieć posmak od średnio intensywnego do intensywnego. Delikatne produkty, których, których smaku nie chcecie przytłumić – łosoś, warzywa, sery i kurczak – wymagają delikatnego traktowania, podczas gdy bardziej wyraziste mięsa – wołowina, jagnięcina, dziczyzna czy wieprzowina – do obróbki potrzebują drewna o silniejszym aromacie.

Jak dobrać drewno do rodzaju przyrządzanych produktów? - Jabłoń ma dym o delikatnym, owocowym posmaku, pasującym do drobiu, ryb i wieprzowiny – pisze autorka. - Drewno wszystkich gatunków drzew owocowych ma delikatną woń i jest idealne do wędzenia serów, masła i warzyw.

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Z kolei łagodny, dobrze rozwinięty posmak dębu, dobrze komponuje się z niemal każdą potrawą. - Można ponadto kupić dębowe zrębki powstałe przy produkcji beczek do whisky, co nadaje smakowi dodatkowy wymiar – radzi Sally Coulthrand. - Klon, czyli kolejny dym o łagodnym posmaku, który dodaje subtelności i słodyczy, idealny do drobiu, dzikiego ptactwa, szynki i serów – dodaje.

Z książki dowiemy się również, że drewno orzesznika zapewni typowo amerykański posmak wędzonego bekonu. - Posmak bardzo intensywny, dlatego najlepiej pasuje do wieprzowiny, żeberek i innych specjałów chętnie przyrządzanych na grillu – pisze autorka. - Z kolei jadłoszyn najlepiej komponuje się z treściwym, czerwonym mięsem, takim jak steki, kaczka czy jagnięcina.

Dla kogo jest ta książka?

Dla wszystkich wczasowiczów, grillowiczów, entuzjastów spędzania czasu na świeżym powietrzu ten poradnik stanie się inspiracją dla szybszego i przyjemniejszego grillowania, stanowiąc wakacyjny niezbędnik w podróży. Do każdego egzemplarza są dołączone zapałki, a na jej grzbiecie znajduje się podraska.

Dodatkowo autorka podpowiada, jak ogrzewać swoje mieszkanie drewnem efektywnie i ekologicznie. Są to zbawienne porady w dobie dzisiejszego smogu w polskich miastach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości