Jak przechowywać płynne produkty spożywcze? Unikajmy plastikowych butelek!
Oleje, soki, woda i inne, płynne produkty spożywcze wymagają specjalnego traktowania. Co to oznacza w praktyce? Że należy je przechowywać w odpowiedni sposób, a przede wszystkim w określonych pojemnikach. Na co najlepiej postawić i dlaczego powinniśmy unikać plastiku? Wyjaśnię.
Plastik – tworzywo szkodliwe na wielu płaszczyznach
Robimy zakupy i kupujemy wodę najczęściej - niestety - w plastikowych butelkach. Jest ona najtańsza, ale warto sobie zdawać sprawę z kilku kwestii. Przede wszystkim z tego, że jeśli zostawimy butelkę na słońcu, to jego promieniowanie może przyczynić się do zniszczenia zewnętrznych warstw plastiku. W efekcie uwolnione zostaną szkodliwe związki chemiczne, które będziemy przyjmować podczas picia. Warto więc kupować wodę w szklanych butelkach.
W niektórych miastach w Polsce, w tym w Krakowie, z powodzeniem możecie pić wodę z kranu. Jest ona dopuszczona do użytku i znacznie zdrowsza niż ta z plastikowej butelki, którą zostawiliście na słońcu albo w miejscu, gdzie temperatura była wysoka. Jeśli nalewacie wodę z kranu, to skorzystajcie ze szklanych naczyń albo karafek. Będzie prezentować się odpowiednio i na pewno wam nie zaszkodzi! Woda z dodatkiem cytryny oraz mięty na pewno wzbogaci jej smak.
Oczywiście nie możemy tutaj zapominać o tym, że plastik przyczynia się do zanieczyszczenia naszej planety. Im częściej kupujemy plastikowe naczynia, tym gorzej dla nas wszystkich. Jest to dość oczywista kwestia, z której większość osób zdaje sobie sprawę, jednak zapomina w natłoku codziennych obowiązków. Kochani, naprawdę warto mieć to na uwadze i korzystać ze szklanych naczyń, ponieważ jest to lepsze dla nas na każdej możliwej płaszczyźnie. Nawet, jeśli za szklane opakowanie musimy zapłacić nieco więcej.
Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?
Szklane pojemniki na oliwę. Praktyczne i nieszkodliwe
Jeśli chodzi o przechowywanie różnego rodzaju oliw i olejów, to także należy unikać plastiku. Musicie też zdawać sobie sprawę z tego, że te produkty różnią się między sobą i wymagają nieco innego traktowania. Jeśli chodzi o olej lniany, to powinniśmy go trzymać w lodówce. Z kolei inne oleje i oliwy mogą być po prostu w zacienionym pomieszczeniu w naszej kuchni, jednak powinny znajdować się w szklanych pojemnikach, które nie będą transparentne.
Soki, syropy i... alkohole
Wielu z nas samodzielnie zajmuje się produkcją różnego rodzaju przetworów. Mowa tutaj nie tylko o dżemach czy konfiturach, ale też o syropach albo sokach. Najczęściej wyrabiamy je z sezonowych owoców i zamykamy w pojemnikach, odkładając w ciemne miejsca, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. W tym przypadku także musimy zdawać sobie sprawę z tego, że przechowywanie ich w plastiku jest zdecydowanie złym pomysłem. Powinniśmy zaopatrzyć się w słoiki, które są wielokrotnego użytku. Możemy je więc umyć i z powodzeniem użyć ponownie. Konieczne może być jedynie dokupienie nowych zakrętek. Jeśli zaś chodzi o alkohole, to w żadnym wypadku nie przechowujmy ich w plastiku, ponieważ mogą zawierać później dużo niebezpiecznych dla zdrowia substancji.
Ogólnie najlepiej więc postawić na szkło. Obecnie mamy jednak większą świadomość ekologiczną i zdrowotną i na rynku znajduje się wiele różnego rodzaju pojemników, słojów i opakowań, które zostały wykonane ze specjalnych materiałów. Takich, które nie szkodzą naszej planecie, a dodatkowo nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Naprawdę warto się rozejrzeć!
Mówiąc o płynnych produktach spożywczych, chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszny dressing na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem miodu.
Dressing z dodatkiem miodu
Niezbędne składniki:
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie jest bardzo proste. Składniki wystarczy wymieszać, wlać do szklanego słoika i energicznie potrząsnąć. Taki dressing można podać z każdą sałatą. Na pewno podkreśli jej smak i będzie kropką nad “i”.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl