Jak przechowywać płynne produkty spożywcze? Unikajmy plastikowych butelek!

Oleje, soki, woda i inne, płynne produkty spożywcze wymagają specjalnego traktowania. Co to oznacza w praktyce? Że należy je przechowywać w odpowiedni sposób, a przede wszystkim w określonych pojemnikach. Na co najlepiej postawić i dlaczego powinniśmy unikać plastiku? Wyjaśnię.

Kilka wskazówek na temat przechowywania produktów spożywczych
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Plastik – tworzywo szkodliwe na wielu płaszczyznach

Robimy zakupy i kupujemy wodę najczęściej - niestety - w plastikowych butelkach. Jest ona najtańsza, ale warto sobie zdawać sprawę z kilku kwestii. Przede wszystkim z tego, że jeśli zostawimy butelkę na słońcu, to jego promieniowanie może przyczynić się do zniszczenia zewnętrznych warstw plastiku. W efekcie uwolnione zostaną szkodliwe związki chemiczne, które będziemy przyjmować podczas picia. Warto więc kupować wodę w szklanych butelkach.

W niektórych miastach w Polsce, w tym w Krakowie, z powodzeniem możecie pić wodę z kranu. Jest ona dopuszczona do użytku i znacznie zdrowsza niż ta z plastikowej butelki, którą zostawiliście na słońcu albo w miejscu, gdzie temperatura była wysoka. Jeśli nalewacie wodę z kranu, to skorzystajcie ze szklanych naczyń albo karafek. Będzie prezentować się odpowiednio i na pewno wam nie zaszkodzi! Woda z dodatkiem cytryny oraz mięty na pewno wzbogaci jej smak.

Oczywiście nie możemy tutaj zapominać o tym, że plastik przyczynia się do zanieczyszczenia naszej planety. Im częściej kupujemy plastikowe naczynia, tym gorzej dla nas wszystkich. Jest to dość oczywista kwestia, z której większość osób zdaje sobie sprawę, jednak zapomina w natłoku codziennych obowiązków. Kochani, naprawdę warto mieć to na uwadze i korzystać ze szklanych naczyń, ponieważ jest to lepsze dla nas na każdej możliwej płaszczyźnie. Nawet, jeśli za szklane opakowanie musimy zapłacić nieco więcej.

Zobacz też: Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Szklane pojemniki na oliwę. Praktyczne i nieszkodliwe

Jeśli chodzi o przechowywanie różnego rodzaju oliw i olejów, to także należy unikać plastiku. Musicie też zdawać sobie sprawę z tego, że te produkty różnią się między sobą i wymagają nieco innego traktowania. Jeśli chodzi o olej lniany, to powinniśmy go trzymać w lodówce. Z kolei inne oleje i oliwy mogą być po prostu w zacienionym pomieszczeniu w naszej kuchni, jednak powinny znajdować się w szklanych pojemnikach, które nie będą transparentne.

Soki, syropy i... alkohole

Wielu z nas samodzielnie zajmuje się produkcją różnego rodzaju przetworów. Mowa tutaj nie tylko o dżemach czy konfiturach, ale też o syropach albo sokach. Najczęściej wyrabiamy je z sezonowych owoców i zamykamy w pojemnikach, odkładając w ciemne miejsca, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. W tym przypadku także musimy zdawać sobie sprawę z tego, że przechowywanie ich w plastiku jest zdecydowanie złym pomysłem. Powinniśmy zaopatrzyć się w słoiki, które są wielokrotnego użytku. Możemy je więc umyć i z powodzeniem użyć ponownie. Konieczne może być jedynie dokupienie nowych zakrętek. Jeśli zaś chodzi o alkohole, to w żadnym wypadku nie przechowujmy ich w plastiku, ponieważ mogą zawierać później dużo niebezpiecznych dla zdrowia substancji.

Obraz
© Archiwum prywatne

Ogólnie najlepiej więc postawić na szkło. Obecnie mamy jednak większą świadomość ekologiczną i zdrowotną i na rynku znajduje się wiele różnego rodzaju pojemników, słojów i opakowań, które zostały wykonane ze specjalnych materiałów. Takich, które nie szkodzą naszej planecie, a dodatkowo nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Naprawdę warto się rozejrzeć!

Mówiąc o płynnych produktach spożywczych, chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszny dressing na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem miodu.

Dressing z dodatkiem miodu

Niezbędne składniki:

  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie jest bardzo proste. Składniki wystarczy wymieszać, wlać do szklanego słoika i energicznie potrząsnąć. Taki dressing można podać z każdą sałatą. Na pewno podkreśli jej smak i będzie kropką nad “i”.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów