Jak przechowywać jedzenie latem?
Bardzo często zapominamy o tym, że ogromne znaczenie ma to jak i gdzie przechowujemy jedzenie. Ma to wpływ na świeżość i jakość naszych produktów. Wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Tlen, którego jest zawsze wiele, utrudnia konserwację jedzenia. Niełatwo przychodzi nam wyrzucanie kolejnego nadpsutego serka czy zgniłego pomidora. Jak przechowywać jedzenie, żeby uniknąć niesmacznych niespodzianek?
Bardzo często zapominamy o tym, że ogromne znaczenie ma to jak i gdzie przechowujemy jedzenie. Ma to wpływ na świeżość i jakość naszych produktów. Wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Tlen, którego jest zawsze wiele, utrudnia konserwację jedzenia. Niełatwo przychodzi nam wyrzucanie kolejnego nadpsutego serka czy zgniłego pomidora. Jak przechowywać jedzenie, żeby uniknąć niesmacznych niespodzianek?
Jest wiele czynników, które sprzyjają rozkładowi żywności. Powinniśmy nauczyć się odpowiednio lokować jedzenie w lodówce i przede wszystkim zamykać je w opakowaniach. Nie ma jednak sposobów, które zawsze zachowają owoce, warzywa, posiłki w stanie, w jakim je nabyliśmy.
Jak dłużej zachować świeżość?
Jednym ze skutecznych sposobów jest przechowywanie jedzenia w papierze. Jest to bardzo ekologiczna metoda, przeznaczona głównie dla pieczywa i kanapek na wynos. Dodatkowym atutem jest brak szkodliwego wpływu na jedzenie. Papier chroni przed obsychaniem i utratą aromatu.
Mniej korzystnym sposobem jest trzymanie żywności w folii aluminiowej. Pod wpływem wysokiej temperatury może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje, które przenikają w jedzenie. Jej największą zaletą jest to, że dopasowuje się szczelnie do kształtu. Izoluje pożywienie i nie przepuszcza do niego pary wodnej.
Folia plastikowa jest najbardziej wytrzymała, ale jak dostanie się pod nią tlen, jedzenie szybko pleśnieje. Aby mieć pewność, że jedzenie się nie zepsuje, należy szczelnie zapakować produkty.
Skuteczność pojemników
Kolejnym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które nawet 5-cio krotnie przedłużają świeżość produktów. Najlepiej nadają się do składowania warzyw i mięs i suchej żywności.
Sztuka układania
Należy pamiętać o tym, że wiele zależy również od tego, jak poukładamy jedzenie w lodówce. Główne zasady nawiązują do tego, aby poszczególne produkty kłaść na odpowiednich miejscach. Na górnej półce zaleca się układać dżemy, mleko, kefiry. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, paradoksalnie psują się szybciej. Półki środkowe powinny zajmować produkty o krótkiej trwałości, takie jak ser, wędliny i produkty bieżące.
W szufladach jest miejsce na warzywa i owoce, a na bocznych półkach umieszczajmy olej, przetwory, sosy i soki.
Katarzyna Korzeniowska