Jak przechowywać jedzenie latem?

Bardzo często zapominamy o tym, że ogromne znaczenie ma to jak i gdzie przechowujemy jedzenie. Ma to wpływ na świeżość i jakość naszych produktów. Wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Tlen, którego jest zawsze wiele, utrudnia konserwację jedzenia. Niełatwo przychodzi nam wyrzucanie kolejnego nadpsutego serka czy zgniłego pomidora. Jak przechowywać jedzenie, żeby uniknąć niesmacznych niespodzianek?

Jak przechowywać jedzenie latem?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Bardzo często zapominamy o tym, że ogromne znaczenie ma to jak i gdzie przechowujemy jedzenie. Ma to wpływ na świeżość i jakość naszych produktów. Wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Tlen, którego jest zawsze wiele, utrudnia konserwację jedzenia. Niełatwo przychodzi nam wyrzucanie kolejnego nadpsutego serka czy zgniłego pomidora. Jak przechowywać jedzenie, żeby uniknąć niesmacznych niespodzianek?

Jest wiele czynników, które sprzyjają rozkładowi żywności. Powinniśmy nauczyć się odpowiednio lokować jedzenie w lodówce i przede wszystkim zamykać je w opakowaniach. Nie ma jednak sposobów, które zawsze zachowają owoce, warzywa, posiłki w stanie, w jakim je nabyliśmy.

Jak dłużej zachować świeżość?

Jednym ze skutecznych sposobów jest przechowywanie jedzenia w papierze. Jest to bardzo ekologiczna metoda, przeznaczona głównie dla pieczywa i kanapek na wynos. Dodatkowym atutem jest brak szkodliwego wpływu na jedzenie. Papier chroni przed obsychaniem i utratą aromatu.

Mniej korzystnym sposobem jest trzymanie żywności w folii aluminiowej. Pod wpływem wysokiej temperatury może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje, które przenikają w jedzenie. Jej największą zaletą jest to, że dopasowuje się szczelnie do kształtu. Izoluje pożywienie i nie przepuszcza do niego pary wodnej.

Folia plastikowa jest najbardziej wytrzymała, ale jak dostanie się pod nią tlen, jedzenie szybko pleśnieje. Aby mieć pewność, że jedzenie się nie zepsuje, należy szczelnie zapakować produkty.

Skuteczność pojemników

Kolejnym sposobem na przechowywanie jedzenia są pojemniki próżniowe, które nawet 5-cio krotnie przedłużają świeżość produktów. Najlepiej nadają się do składowania warzyw i mięs i suchej żywności.

Sztuka układania

Należy pamiętać o tym, że wiele zależy również od tego, jak poukładamy jedzenie w lodówce. Główne zasady nawiązują do tego, aby poszczególne produkty kłaść na odpowiednich miejscach. Na górnej półce zaleca się układać dżemy, mleko, kefiry. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, paradoksalnie psują się szybciej. Półki środkowe powinny zajmować produkty o krótkiej trwałości, takie jak ser, wędliny i produkty bieżące.

W szufladach jest miejsce na warzywa i owoce, a na bocznych półkach umieszczajmy olej, przetwory, sosy i soki.

Katarzyna Korzeniowska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm