Jajko to szybki i zdrowy pomysł na śniadanieśniadanie. Dodaje energii, łatwo je wykonać, a do ma mnóstwo składników odżywczych. Najlepsze jest takie z rozpływającym się żółtkiem. Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl przygotowała jajka po parysku według przepisu z 1904 roku.
Składniki:
2 jajka
2 plasterki ulubionej szynki
2 łyżeczki posiekanych pomidorów
Odrobina tartego parmezanu lub innego ulubionego sera
Odrobina masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Odkroić wierzch bułeczki i wydrążyć środek.
- Pomidor drobno posiekać i jedną łyżeczkę umieścić na dnie bułeczki. Następnie ułożyć kawałek szynki i wpuścić całe jajko.
- Zetrzeć odrobinę parmezanu, ukroić kawałek szynki i posypać tym jajko.
- Formę wysmarować odrobiną masła, włożyć bułeczki i wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Bułeczki będą gotowe po 20 minutach.
Zobacz także: Warkocz drożdżowy według przepisu z 1895 r.