Jajka po szkocku
Otoczone mięsną chrupiącą z zewnątrz warstwą mogą być zarówno daniem samodzielnym, np. na śniadanie (o ile ktoś lubi cięższe), jak również obiadowym z dodatkiem ulubionych warzyw lub gęstej kremowej zupy, zroszonej odrobiną aromatycznej oliwy.
Jajka po szkocku są ciekawą, a zarazem pyszną alternatywą dla innych potraw, w których główną rolę grają jajka. Jak pisze autorka przepisu, Paulina Krajewska z bloga "Justmydelicious", można rzec, że danie to jest po prostu jajkiem na twardo i kotletem mielonym w jednym. Otoczone mięsną chrupiącą z zewnątrz warstwą mogą być zarówno daniem samodzielnym, np. na śniadanie (o ile ktoś lubi cięższe), jak również obiadowym z dodatkiem ulubionych warzyw lub gęstej kremowej zupy, zroszonej odrobiną aromatycznej oliwy.
Składniki na jajka po szkocku:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ziołowa sól morska do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
5 jajek
Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Gotową mięsną masą obtocz ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Następnie smaż je przez kilka minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy do czasu, aż będą złociste.
Sugestie autorki: do mięsa możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Od razu po smażeniu przełóż jajka po szkocku na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mi zwykle wychodzi około 100 g mięsa na 1 jajko od kury.
Wersja light: jajka zamiast smażyć upiecz w piekarniku w 180 stopni C do czasu, aż będą chrupiące i złociste.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com POLECAMY RÓWNIEŻ:[
Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj