ycipk-3486hm

Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!

Gęsina od zawsze gościła w polskiej kuchni, ale obecnie wiele osób nie docenia jej właściwości oraz walorów smakowych. Niesłusznie, ponieważ to jeden ze szlachetniejszych rodzajów mięsa. Najlepiej smakuje jesienią - nie bez powodu mówi się wszak "Na Świętego Marcina tylko gęsina!".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!
Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią! (Archiwum prywatne)
ycipk-3486hm

Gęsina - kaloryczna, ale za to bardzo zdrowa!

Mięso gęsi nie należy do tych najmniej kalorycznych, ale to wcale nie oznacza, że powinniśmy go unikać. Wręcz przeciwnie! W porównaniu z innymi gatunkami, to właśnie ono ma bardzo dobry skład tłuszczów jedno i wielonienasyconych. Do tego posiada wiele korzystnych dla serca kwasów omega 3 oraz omega 6.

Jest bogate w pełnowartościowe białko, a dodatkowo przyczynia się do obniżania złego cholesterolu we krwi i wspomaga pracę mózgu. To jeszcze nie koniec! Gęsina bogata jest w witaminy, takie jak: A, E oraz te z grupy B. Jeśli chcecie cieszyć się piękną skórą, to także warto włączyć ją do swojej diety.

ycipk-3486hm

Dlaczego powinniśmy sięgać po mięso gęsi jesienią?

To właśnie teraz smakuje ono najlepiej i jest najzdrowsze oraz najbardziej aromatyczne! Dzieje się tak dlatego, ponieważ cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, zaś kończy późną jesienią. 11 listopada gęś znajduje się więc na wielu polskich stołach! Niestety, nie jest ona już tak popularna, jak przed laty.

Kiedyś - począwszy od przełomu października i listopada, gościła ona na polskich stołach aż do końca zimowego karnawału. Najczęściej decydowano się na gęś pieczoną w całości, faszerowaną na przykład jabłkami. Jeśli upieczemy gęś, to zwykle zostaje nam mięso - możemy je wykorzystać jako farsz do pierogów. Poniżej znajdziecie przepis na takie oryginalne oraz smaczne pierogi!

Zobacz też: Sękacz – podlaski specjał

ycipk-3486hm

Pierogi z pieczoną gęsiną

Niezbędne składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Do podania:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
ycipk-3486hm

Farsz:

  • resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • brandy lub tokaj

Przygotowanie: przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem (ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa). Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.

Archiwum prywatne
Podziel się

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną "kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.

ycipk-3486hm

Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Nie tylko mięso - warto wykorzystać także gęsi smalec

Mięso gęsi można przyrządzać na wiele apetycznych sposobów, ale nie powinniśmy przy tym zapominać o wartościowym smalcu! Jest to produkt, który powstaje poprzez wytopienie gęsiego tłuszczu. Ma on niezwykle delikatną konsystencję, po przekroczeniu pokojowej temperatury staje się zaś płynny. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdza się w kuchni, ale ma też prozdrowotne działanie. Pomaga rozprawić się z uporczywym kaszlem oraz katarem. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Niektórzy uważają, że jest on pomocny w uśmierzaniu bólu stawów, bioder i kręgosłupa. Można stosować go zewnętrznie.

Kochani, nie zapominajmy o tym, że gęś jest bardzo zdrowa i naprawdę warto wykorzystać ją kulinarnie! Będzie pyszne, a w dodatku bardzo zdrowo. Kiedy, jak nie teraz?

ycipk-3486hm

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3486hm

ycipk-3486hm
ycipk-3486hm