Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!

Gęsina od zawsze gościła w polskiej kuchni, ale obecnie wiele osób nie docenia jej właściwości oraz walorów smakowych. Niesłusznie, ponieważ to jeden ze szlachetniejszych rodzajów mięsa. Najlepiej smakuje jesienią - nie bez powodu mówi się wszak "Na Świętego Marcina tylko gęsina!".

Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Gęsina - kaloryczna, ale za to bardzo zdrowa!

Mięso gęsi nie należy do tych najmniej kalorycznych, ale to wcale nie oznacza, że powinniśmy go unikać. Wręcz przeciwnie! W porównaniu z innymi gatunkami, to właśnie ono ma bardzo dobry skład tłuszczów jedno i wielonienasyconych. Do tego posiada wiele korzystnych dla serca kwasów omega 3 oraz omega 6.

Jest bogate w pełnowartościowe białko, a dodatkowo przyczynia się do obniżania złego cholesterolu we krwi i wspomaga pracę mózgu. To jeszcze nie koniec! Gęsina bogata jest w witaminy, takie jak: A, E oraz te z grupy B. Jeśli chcecie cieszyć się piękną skórą, to także warto włączyć ją do swojej diety.

Dlaczego powinniśmy sięgać po mięso gęsi jesienią?

To właśnie teraz smakuje ono najlepiej i jest najzdrowsze oraz najbardziej aromatyczne! Dzieje się tak dlatego, ponieważ cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, zaś kończy późną jesienią. 11 listopada gęś znajduje się więc na wielu polskich stołach! Niestety, nie jest ona już tak popularna, jak przed laty.

Kiedyś - począwszy od przełomu października i listopada, gościła ona na polskich stołach aż do końca zimowego karnawału. Najczęściej decydowano się na gęś pieczoną w całości, faszerowaną na przykład jabłkami. Jeśli upieczemy gęś, to zwykle zostaje nam mięso - możemy je wykorzystać jako farsz do pierogów. Poniżej znajdziecie przepis na takie oryginalne oraz smaczne pierogi!

Zobacz też: Sękacz – podlaski specjał

Pierogi z pieczoną gęsiną

Niezbędne składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Do podania:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • brandy lub tokaj

Przygotowanie: przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem (ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa). Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.

Obraz
© Archiwum prywatne

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną "kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.

Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Nie tylko mięso - warto wykorzystać także gęsi smalec

Mięso gęsi można przyrządzać na wiele apetycznych sposobów, ale nie powinniśmy przy tym zapominać o wartościowym smalcu! Jest to produkt, który powstaje poprzez wytopienie gęsiego tłuszczu. Ma on niezwykle delikatną konsystencję, po przekroczeniu pokojowej temperatury staje się zaś płynny. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdza się w kuchni, ale ma też prozdrowotne działanie. Pomaga rozprawić się z uporczywym kaszlem oraz katarem. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Niektórzy uważają, że jest on pomocny w uśmierzaniu bólu stawów, bioder i kręgosłupa. Można stosować go zewnętrznie.

Kochani, nie zapominajmy o tym, że gęś jest bardzo zdrowa i naprawdę warto wykorzystać ją kulinarnie! Będzie pyszne, a w dodatku bardzo zdrowo. Kiedy, jak nie teraz?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja