Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!

Gęsina od zawsze gościła w polskiej kuchni, ale obecnie wiele osób nie docenia jej właściwości oraz walorów smakowych. Niesłusznie, ponieważ to jeden ze szlachetniejszych rodzajów mięsa. Najlepiej smakuje jesienią - nie bez powodu mówi się wszak "Na Świętego Marcina tylko gęsina!".

Gęsina na Świętego Marcina. Najlepiej smakuje jesienią!
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz
42

Gęsina - kaloryczna, ale za to bardzo zdrowa!

Mięso gęsi nie należy do tych najmniej kalorycznych, ale to wcale nie oznacza, że powinniśmy go unikać. Wręcz przeciwnie! W porównaniu z innymi gatunkami, to właśnie ono ma bardzo dobry skład tłuszczów jedno i wielonienasyconych. Do tego posiada wiele korzystnych dla serca kwasów omega 3 oraz omega 6.

Jest bogate w pełnowartościowe białko, a dodatkowo przyczynia się do obniżania złego cholesterolu we krwi i wspomaga pracę mózgu. To jeszcze nie koniec! Gęsina bogata jest w witaminy, takie jak: A, E oraz te z grupy B. Jeśli chcecie cieszyć się piękną skórą, to także warto włączyć ją do swojej diety.

Dlaczego powinniśmy sięgać po mięso gęsi jesienią?

To właśnie teraz smakuje ono najlepiej i jest najzdrowsze oraz najbardziej aromatyczne! Dzieje się tak dlatego, ponieważ cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, zaś kończy późną jesienią. 11 listopada gęś znajduje się więc na wielu polskich stołach! Niestety, nie jest ona już tak popularna, jak przed laty.

Kiedyś - począwszy od przełomu października i listopada, gościła ona na polskich stołach aż do końca zimowego karnawału. Najczęściej decydowano się na gęś pieczoną w całości, faszerowaną na przykład jabłkami. Jeśli upieczemy gęś, to zwykle zostaje nam mięso - możemy je wykorzystać jako farsz do pierogów. Poniżej znajdziecie przepis na takie oryginalne oraz smaczne pierogi!

Zobacz też: Sękacz – podlaski specjał

Pierogi z pieczoną gęsiną

Niezbędne składniki:

  • 400 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Do podania:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • brandy lub tokaj

Przygotowanie: przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem (ewentualnie zmielić w maszynce do mięsa). Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.

Obraz
© Archiwum prywatne

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną "kluski", znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.

Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Nie tylko mięso - warto wykorzystać także gęsi smalec

Mięso gęsi można przyrządzać na wiele apetycznych sposobów, ale nie powinniśmy przy tym zapominać o wartościowym smalcu! Jest to produkt, który powstaje poprzez wytopienie gęsiego tłuszczu. Ma on niezwykle delikatną konsystencję, po przekroczeniu pokojowej temperatury staje się zaś płynny. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdza się w kuchni, ale ma też prozdrowotne działanie. Pomaga rozprawić się z uporczywym kaszlem oraz katarem. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli. Niektórzy uważają, że jest on pomocny w uśmierzaniu bólu stawów, bioder i kręgosłupa. Można stosować go zewnętrznie.

Kochani, nie zapominajmy o tym, że gęś jest bardzo zdrowa i naprawdę warto wykorzystać ją kulinarnie! Będzie pyszne, a w dodatku bardzo zdrowo. Kiedy, jak nie teraz?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie