Flexi-eataing - omijanie posiłków na rzecz przekąsek
Badania pokazują, że pierwszy posiłek dnia jest spożywany najmniej chętnie - dotyczy to całej Europy, bo aż 18% Europejczyków omija śniadania. Wśród tej grupy na pierwszym miejscu plasują się Brytyjczycy, wśród których aż 30% odpuszcza sobie zjedzenie porannego posiłku, natomiast wśród Polaków ten odsetek sięga 11%.
Badania pokazują, że pierwszy posiłek dnia jest spożywany najmniej chętnie - dotyczy to całej Europy, bo aż 18% Europejczyków omija śniadania. Wśród tej grupy na pierwszym miejscu plasują się Brytyjczycy, wśród których aż 30% odpuszcza sobie zjedzenie porannego posiłku, natomiast wśród Polaków ten odsetek sięga 11%.
Osoby biorące udział w badaniu wymieniały dwa najważniejsze powody takiego stanu rzeczy: brak czasu i odchudzanie. Zmiany nawyków żywieniowych są na pewno znakiem czasu, ale czy są to zmiany na lepsze?
Śniadanie jedz jak król
Ta stara polska maksyma zaczyna tracić na znaczeniu, choć nie można jej odmówić słuszności. Coraz mniej biorą ją sobie do serca głównie ludzie młodzi, którzy nie mają czasu na takie błahostki, jak przygotowanie tego, jakby nie patrzył najważniejszego dla naszego organizmu, posiłku. W tym względzie widać jeszcze znaczne zróżnicowanie jeśli chodzi o płeć - aż 21% mężczyzn nie jada śniadań pięć lub więcej razy w tygodniu, a zaledwie 8% kobiet pozwala sobie na tego typu zachowanie. Z czego to wynika? Być może z faktu, że kobiety bardziej przywiązują wagę do zasad zdrowego odżywiania.
Przekąska - niezdrowy substytut
Ludzie żyjący w Europie zaczynają coraz więcej posiłków zastępować przekąskami. 67% respondentów biorących udział w badaniu uznało uczucie głodu, jako główny powód sięgania po coś do przegryzienia. Postępowanie to jest równoznaczne z tym, że osoby takie bardzo często nie dostarczają sobie właściwych składników odżywczych, przez co częściej w ciągu dnia bywają głodni, i batonikami czy innymi cudami próbują zaspokoić swoje potrzeby. W sklepach mamy ogromny wybór gotowych przekąsek, które „zastąpią" nam śniadania. Producenci tego typu dań sami zachęcają nas, by oszczędzać czas, nic to, że kosztem zdrowia. Taka kombinacja omijania posiłków i zastępowania ich przekąskami została nazwana flexi-eating.
Skutki flexi-eating
Pominięcie śniadania powoduje:
- § jeśli nie zjemy nic po upływie 12-14 godzin od wieczornego posiłku, to rano poziom cukru we krwi pozostanie na niskim poziomie, powodując zmęczenie, ospałość, brak koncentracji, drażliwość, słabe wyniki w pracy oraz zwiększoną skłonność do popełniania błędów, a nawet powodowania wypadków,
- § znacznie lepiej w szkole radzą sobie dzieci, które rano jedzą właściwie zrównoważone posiłki,
- § by zrekompensować sobie brak śniadania, ludzie mają tendencję do przejadania się przez resztę dnia albo jedzenia znacznie większych porcji pozostałych posiłków,
- § śniadanie zapewnia czy też raczej powinno zapewniać 30% lub nawet więcej podstawowych składników odżywczych i ochronnych, jeśli je pomijamy trudno jest uzupełnić brak takich witamin i minerałów jak żelazo, wapń, witamina B i C.
Racjonalna przekąska
Choć udowodnione jest, że ludzie, którzy jedzą pięć małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych, łatwiej utrzymują dobrą formę i właściwą wagę, to oczywiście warunek jest jeden: przekąska musi być zdrowa. Takie racjonalne i optymalne odżywianie zalecają także lekarze i dietetycy.
Przekąski, po które powinniśmy sięgać, obejmują nieprzetworzone ziarna zbóż, świeże lub suszone owoce, świeże warzywa, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, małe porcje orzechów, chude mięso lub ryby i jaja. Przekąski zwierające ładunek soli i tłuszczu są katastrofalne dla sylwetki i zdrowia.
Warto przeanalizować swój jadłospis, by zorientować się, jak często nie mamy czasu na śniadanie, chwytając tylko kubek kawy, a potem przegryzając coś w biegu. Może warto wstać rano kilka minut wcześniej, by zadbać o siebie i zapewnić sobie dobre samopoczucie na resztę dnia?
Zobacz w innych serwisach: