Flawonoidy - tajna broń roślinnych produktów

Wymieniając dobroczynne dla naszego organizmu składniki odżywcze rozmaitych produktów, zazwyczaj skupiamy się na witaminach i składnikach mineralnych. Jednak liczba wartościowych substancji obecnych w pożywieniu jest znacznie dłuższa. Z całą pewnością warto na niej umieścić cenne flawonoidy. Czym są i gdzie je znajdziemy?

Flawonoidy - tajna broń roślinnych produktów
Źródło zdjęć: © Fotolia

- Flawonoidy to substancje chemiczne zaliczające się do grupy polifenoli. Nie są witaminami, ale wiele z nich wpływa korzystnie na przebieg procesów zachodzących w organizmie - tłumaczy Agata Lewandowska, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera. - Są antyoksydantami, czyli usuwają z organizmu wolne rodniki.

Polifenole, w tym flawonoidy na wiele sposobów pozytywnie wpływają na organizm. - Walczą ze stresem oksydacyjnym, neutralizują wolne rodniki, przeciwdziałają miażdżycy, wspomagają pracę naczyń krwionośnych, chronią serce i układ krążenia, niektóre wykazują też działanie przeciwnowotworowe - tłumaczy specjalistka.

Flawonoidy dzieli się na podgrupy: flawony, flawonole, flawanole, flawanony, izoflawony, antocyjany i chalkony. - Jednymi z najsilniej działających flawonoidów są antocyjany i inne związki, występujące w owocach jagodowych (w borówkach, jagodach, żurawinie, aronii, truskawkach, jeżynach, malinach) - mówi Agata Lewandowska. - Wśród warzyw najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazują: kalafior, kapusta, brokuły, rzodkiew, buraki ćwikłowe. Cenne związki chroniące przed chorobami układu krążenia odnajdziemy też w orzechach.

Choć wymienione owoce i warzywa są szczególnie bogate w te cenne antyoksydanty, flawonoidy znajdziemy we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. - W diecie dostarczamy je głównie z owocami, warzywami, orzechami, ale także ze zbożami (pełne ziarno), olejami roślinnymi i ziołami. Dla różnych gatunków roślin charakterystyczne są inne związki polifenoli. Ponieważ flawonoidy w naturze służą ochronie roślin, najwięcej tych związków znajdziemy w roślinach dziko rosnących np. w lasach czy łąkach, które narażone są na trudniejsze warunki - wyjaśnia dietetyk. - Warto też sięgać po owoce dojrzałe, gdyż mają więcej wszystkich cennych składników.

Niektóre wartościowe roślinne związki można przedawkować, np. beta-karoten (pijąc zbyt dużo soku z marchwi). Sięgając po produkty bogate we flawonoidy nie musimy się tego obawiać. - Jedząc warzywa, owoce i generalnie naturalne produkty raczej nie da się przedawkować flawonoidów. Należy jednak uważać z suplementami, które nierzadko zawierają duże dawki w małej kapsułce, dlatego nigdy nie należy przekraczać dawki podanej na opakowaniu - przestrzega Agata Lewandowska.

Zamiast więc sięgać po tabletki, lepiej postawić na naturę. Pamiętajmy, że w mniejszym lub większym stopniu te cenne związki znajdują się we wszystkich roślinach, od warzyw i owoców aż po zioła.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Prosty sposób na przechowywanie rzodkiewki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm