Trwa ładowanie...
22-12-2008 16:49

Fantazyjna ryba na święta

Jak co roku na wigilijnym stole nie zabraknie dań rybnych. Jednak tego dnia doskonale prezentował się będzie nie tylko karp w galarecie.

Fantazyjna ryba na świętaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1dj69c
d1dj69c

Jak co roku na wigilijnym stole nie zabraknie dań rybnych. Jednak tego dnia doskonale prezentował się będzie nie tylko karp w galarecie.

Oczywiście nikt nie powiedział, że na stole w ogóle musi pojawić się karp. Równie dobrze mogą to być śledzie, sola, dorsz... Zacznijmy jednak od przepisów na tę tradycyjnie wigilijną rybę.

Sposób na karpia

Proponujemy rybkę zapiekaną. Potrzebny będzie karp, kilka cebulek, 2 średnie marchewki, majonez, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy pokrojoną w krążki cebulę i marchew. Dodajemy karpia podzielonego na części według uznania, np. w kostkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (można dodać wegety), polewamy majonezem i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po wyciągnięciu można przyozdobić zieloną pietruszką.

Innym sposobem może być podanie karpia w migdałowej panierce. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: całego karpia, tartą bułkę, szklankę migdałów, 1 jajko, olej (do smażenia) oraz sól i pieprz do smaku.
Karpia kroimy na dzwonka, a następnie doprawiamy. Możemy dodać też dodać do niego cebulę lub czosnek. Następnie przygotowujemy do panierki jajko i bułkę tartą, a oddzielnie - migdały. Naszą rybę najpierw moczymy po kolei we wszystkich tych składnikach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron i gotowe. Karp w migdałowej panierce, że palce lizać!

Rybne przysmaki

Niecodzienną propozycją może wydawać się dorsz w ananasach. Warto jednak spróbować, bo to wyjątkowo oryginalne i przepyszne danie. Do jego przyrządzenia potrzebować będziemy około kilograma dorsza (najlepszy będzie filet), przyprawę do ryby, jajko, bułkę tartą, mąkę, puszkę ananasów, 2 duże cebule, ketchup i oliwę.
Zaczynamy od panierowania ryby, pokrojenia jej w drobną kostkę i usmażenia. Dodajemy do niej cebulę pokrojoną w talarki. Gdy będzie szklista i miękka - dolewamy sok z ananasów i ketchup. Wszystko dusimy pod przykryciem. Na koniec dorzucamy pokrojone w kostkę ananasy. Wszystko trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Doskonały dodatek do wigilijnej wieczerzy...

d1dj69c

Pozostańmy jeszcze przy lekko słodkim akcencie rybnym. By przygotować łososia marynowanego w miodzie potrzebujemy: 4 filety z łososia norweskiego (ze skórą), oliwę, musztardę, sok z cytryny, miód, czosnek, masło, 45 dag mieszanki warzywnej, pół kilograma ziemniaków, sól i pieprz.
Zaczynamy od umycia i osuszenia naszego łososia oraz drobnego posiekania 2 ząbków czosnku. Następnie mieszamy w misce 2 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy, czosnek, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz, a do wszystkiego dodajemy 3 łyżki oliwy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy nasze filety, które pod przykryciem ostawiamy na dwie godziny w jakieś chłodne miejsce (na szczęście zimą nie jest o nie trudno - wystarczy balkon).
Po tym czasie rybę odsączamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z odrobiną oliwy. Można dodać też trochę marynaty dla podtrzymania smaku. Gdy nasze filety będą gotowe, obieramy ziemniaki i gotujemy je, podobnie jak naszą mieszankę warzywną. Usmażoną rybę podawać polaną sosem miodowym.

Po prostu śledź

Szybkie i łatwe jest przyrządzenie całkiem efektownych filetów śledziowych w sosie śmietanowo-musztardowym. Składnikami będzie: 6 filetów rybnych, masło, musztarda, śmietana, korniszony, sól i pieprz.
Zaczynamy od wysmarowania żaroodpornego naczynia odrobiną masła. Następnie układamy na nim filety śledziowe i zapiekamy w przez kwadrans w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie odlewamy wodę. Ryby smarujemy sosem, który przygotujemy jak poniżej.
Mieszamy ze sobą 2 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, drobno posiekane korniszony (wedle uznania, ale uważajmy, by nie przesadzić z ilością - to mają być filety w sosie, a nie korniszony w śledziach), sól i pieprz. Naczynie z filetami przykrytymi sosem ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut.

qk

d1dj69c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dj69c
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj