Fantazyjna ryba na święta
Jak co roku na wigilijnym stole nie zabraknie dań rybnych. Jednak tego dnia doskonale prezentował się będzie nie tylko karp w galarecie.
Jak co roku na wigilijnym stole nie zabraknie dań rybnych. Jednak tego dnia doskonale prezentował się będzie nie tylko karp w galarecie.
Oczywiście nikt nie powiedział, że na stole w ogóle musi pojawić się karp. Równie dobrze mogą to być śledzie, sola, dorsz... Zacznijmy jednak od przepisów na tę tradycyjnie wigilijną rybę.
Sposób na karpia
Proponujemy rybkę zapiekaną. Potrzebny będzie karp, kilka cebulek, 2 średnie marchewki, majonez, 20 dag żółtego sera, sól i pieprz.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy pokrojoną w krążki cebulę i marchew. Dodajemy karpia podzielonego na części według uznania, np. w kostkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (można dodać wegety), polewamy majonezem i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po wyciągnięciu można przyozdobić zieloną pietruszką.
Innym sposobem może być podanie karpia w migdałowej panierce. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: całego karpia, tartą bułkę, szklankę migdałów, 1 jajko, olej (do smażenia) oraz sól i pieprz do smaku.
Karpia kroimy na dzwonka, a następnie doprawiamy. Możemy dodać też dodać do niego cebulę lub czosnek. Następnie przygotowujemy do panierki jajko i bułkę tartą, a oddzielnie - migdały. Naszą rybę najpierw moczymy po kolei we wszystkich tych składnikach i wrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron i gotowe. Karp w migdałowej panierce, że palce lizać!
Rybne przysmaki
Niecodzienną propozycją może wydawać się dorsz w ananasach. Warto jednak spróbować, bo to wyjątkowo oryginalne i przepyszne danie. Do jego przyrządzenia potrzebować będziemy około kilograma dorsza (najlepszy będzie filet), przyprawę do ryby, jajko, bułkę tartą, mąkę, puszkę ananasów, 2 duże cebule, ketchup i oliwę.
Zaczynamy od panierowania ryby, pokrojenia jej w drobną kostkę i usmażenia. Dodajemy do niej cebulę pokrojoną w talarki. Gdy będzie szklista i miękka - dolewamy sok z ananasów i ketchup. Wszystko dusimy pod przykryciem. Na koniec dorzucamy pokrojone w kostkę ananasy. Wszystko trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Doskonały dodatek do wigilijnej wieczerzy...
Pozostańmy jeszcze przy lekko słodkim akcencie rybnym. By przygotować łososia marynowanego w miodzie potrzebujemy: 4 filety z łososia norweskiego (ze skórą), oliwę, musztardę, sok z cytryny, miód, czosnek, masło, 45 dag mieszanki warzywnej, pół kilograma ziemniaków, sól i pieprz.
Zaczynamy od umycia i osuszenia naszego łososia oraz drobnego posiekania 2 ząbków czosnku. Następnie mieszamy w misce 2 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy, czosnek, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz, a do wszystkiego dodajemy 3 łyżki oliwy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy nasze filety, które pod przykryciem ostawiamy na dwie godziny w jakieś chłodne miejsce (na szczęście zimą nie jest o nie trudno - wystarczy balkon).
Po tym czasie rybę odsączamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym z odrobiną oliwy. Można dodać też trochę marynaty dla podtrzymania smaku. Gdy nasze filety będą gotowe, obieramy ziemniaki i gotujemy je, podobnie jak naszą mieszankę warzywną. Usmażoną rybę podawać polaną sosem miodowym.
Po prostu śledź
Szybkie i łatwe jest przyrządzenie całkiem efektownych filetów śledziowych w sosie śmietanowo-musztardowym. Składnikami będzie: 6 filetów rybnych, masło, musztarda, śmietana, korniszony, sól i pieprz.
Zaczynamy od wysmarowania żaroodpornego naczynia odrobiną masła. Następnie układamy na nim filety śledziowe i zapiekamy w przez kwadrans w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie odlewamy wodę. Ryby smarujemy sosem, który przygotujemy jak poniżej.
Mieszamy ze sobą 2 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, drobno posiekane korniszony (wedle uznania, ale uważajmy, by nie przesadzić z ilością - to mają być filety w sosie, a nie korniszony w śledziach), sól i pieprz. Naczynie z filetami przykrytymi sosem ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut.
qk