Domowy makaron - nie ma nic pyszniejszego! Ten niedrogi sprzęt bardzo ułatwi jego przygotowanie
Domowy makaron to jedna z tych rzeczy wartych zachodu. Jego przygotowanie wymaga dużo pracy, ale smak rekompensuje cały wysiłek. Poza tym pracę można sobie ułatwić zakupem maszynki do makaronu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kiedy inflacja szaleje, warto poszukać sposobów na oszczędzanie. Możemy to zrobić nie tylko rezygnując z ciepłych kaloryferów, czy wyłączając lampy w domu. Sposobem na zaoszczędzenie kilku złotych może być także własnoręczne przygotowywanie jedzenia, które dotychczas wyłącznie kupowałyśmy, np. makaronu.
Oczywiście oszczędność to jedynie jeden argument przemawiający za tym, żeby pokusić się o własnoręczne przygotowanie makaronu. Innym, chyba nawet istotniejszym, jest smak. Kto raz spróbował domowego makaronu, ten nie będzie chciał już sięgnąć w sklepach po gotowce w paczkach. Szczęśliwi ci, którzy poznali smak domowego makaronu, który wyszedł spod rąk mamy czy babci. Tego się nie zapomina. Podobnie, jak i kuchni upstrzonej w mące, płacht ciasta suszącego się na kaloryferach…. Przyznaję, akurat to wspomnienie może skutecznie zniechęcać do podjęcia próby własnoręcznego przygotowania makronu. Na szczęście jednak czasy się zmieniają i tak, jak w odróżnieniu od naszych babć mamy maszyny do prania ubrań i mycia naczyń, tak mamy także maszynki do makaronu. Kupisz je w sklepach z artykułami AGD i RTV już za 200 zł.
Maszynka do makaronu UNOLD
To maszynka do makaronu w wersji de lux. Samoczynnie wymiesza i ugniecie ciasto, a dzięki tarczom dołączonym do zestawu można zrobić makaron w aż ośmiu różnych kształtach. Maszynka jest w pełni elektryczna. Za jej pomocą można zrobić także ciasteczka ( w zestawie specjalna tarcza) i kiełbasę (w zestawie lej do napełniania kiełbas).
Maszynka do makaronu ARIETE
Tą maszynką możesz zrobić makaron w sposób tradycyjny – ręcznie kręcąc korbką lub elektryczny, bo sprzęt posiada wbudowany silniczek o mocy 90W. Sprzęt ARIETE umożliwia rozwałkowanie ciasta na makaron i wyrojenie z niego pięć różnych kształtów: lasagne, fettuccine, pappardelle, tagliatelle, tagliolini. Wybrać możesz nie tylko to, w jaki kształt maszynka potnie twój makaron, ale także, na jaką grubość rozwałkuje ciasto – do wyboru aż 10 poziomów grubości.
Maszynka do makaronu Brown
Najprostsza w konstrukcji i najbardziej klasyczna maszynka do makaronu. Z jej pomocą można przygotować makaron o dwóch grubościach: 1,5 mm oraz 6,6 mm. Maszynka ma także specjalną dostawkę, która pokroi ciast na włoskie pierożki – ravioli.
Przepis na domowy makaron
Przygotowanie domowego makaronu nie jest skomplikowane, ale na pewno jest czasochłonne. Wymaga dokładnego wyrobienia i rozwałkowania na cienkie placki. Jednak efekt wart jest wysiłku!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 2-4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę. Na środku zrób kopczyk, wbij do niego jaja, wlej wodę, olej ,dodaj sól. Całość zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta, które nie będzie lepiło się do rąk. Gotowe ciasto pokrój na kilka części, każdą rozwałkuj na grubość 1-2 mm, na stolnicy lub w maszynce. Z płatów wykrawaj swój ulubiony kształt makaronu. Bez maszynki najprościej jest zrobić krajankę do rosołu. Wystarczy z ciasta wykroić paski o szerokości 5-6 cm, ułożyć je jeden na drugim i pociąć w cienkie paseczki.
Domowy makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski