Trwa ładowanie...
25-04-2014 10:26

Czy warto korzystać z gotowych zestawów dietetycznych?

Ile trzeba włożyć wysiłku w to, aby być szczupłym? Okazuje się, że coraz mniej, bo wcale nie trzeba zamartwiać się, co zjeść i samemu żmudnie układać menu. Robią to za nas specjaliści, a gotowe posiłki dostarczają prosto do domu lub pracy.

Czy warto korzystać z gotowych zestawów dietetycznych?Źródło: 123RF.COM
d1644l1
d1644l1

Ile trzeba włożyć wysiłku w to, aby być szczupłym? Okazuje się, że coraz mniej, bo wcale nie trzeba się zamartwiać, co zjeść i samemu żmudnie układać menu. Robią to za nas specjaliści, a gotowe posiłki dostarczają prosto do domu lub pracy.

Odchudzanie jest wielkim wyzwaniem, wymaga ogromnej konsekwencji, a pokus wokół co niemiara. Gdy wszystko dookoła kusi, z pomocą przychodzą firmy cateringowe, które dostarczają gotowe posiłki do domu lub pracy. Od pewnego czasu w Polsce – szczególnie w dużych miastach – można zamówić taką usługę. Nie brakuje głosów, że jest to oferta odchudzająca dla zapracowanych, zdeterminowanych i bogatych. Za to same firmy cateringowe przekonują, że dzięki współpracy z nimi zyskuje się czas, unika się błędów dietetycznych i podjadania. Poza posiłkami z zestawu często potrzebna jest tylko woda i herbata, najlepiej zielona.

Jedzenie zamawiamy przez telefon lub internet. System jest prosty – płaci się abonament tygodniowy lub miesięczny, ustala menu i miejsce dowozu posiłków (czasami cena transportu jest wliczona albo trzeba za tą usługę dopłacić).

Pozostaje więc pytanie, czy warto wydawać pieniądze na posiłki, które tak naprawdę możemy przygotować sobie w domu samodzielnie. Okazuje się jednak, że to, co wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Najtrudniejsze bowiem w odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki jest właśnie regularne, zbilansowane odżywianie się. Jeść po prostu trzeba, przez cały dzień.

- Rezygnacja z jedzenia, szczególnie w trakcie pracy nie jest najlepszym rozwiązaniem. Omijanie posiłków przyczynia się do spowolnienia metabolizmu, osłabienia funkcji poznawczych (koncentracja, uwaga), a w konsekwencji do nadmiernego jedzenia w porach wieczornych i tycia. W pracy, jeśli nie mamy wyznaczonego czasu na lunch, zawsze warto mieć ze sobą przygotowaną przekąskę. Posiłki powinniśmy spożywać co 3-4 godziny, maksymalna przerwa między nimi nie powinna przekraczać 6 godzin. W ciągu 8-godzinnego dnia pracy warto więc zjeść przynajmniej raz. Oczywiście najzdrowiej i najrozsądniej byłoby zawsze mieć przygotowany posiłek czy to w postaci sałatki, surówki, czy kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem dużej ilości warzyw. Może to też być oczywiście domowy obiad, jeśli mamy możliwość podgrzania - tłumaczy Sandra Nowacka - Jaskólska, dietetyk.

d1644l1

Mając na uwadze słowa specjalisty, jeśli sami nie zadbamy o odpowiednie potrawy, lepiej wybrać firmę, która zajmie się przygotowaniem zbilansowanych dań, niż nie jeść w ciągu dnia nic. Tym bardziej, że przygotowanie posiłków dietetycznych wymaga aptekarskiej cierpliwości. Wszystko trzeba dokładnie przeliczyć na kalorie, a nie jest to takie proste. Wymaga nie tylko czasu, ale i sporej inwencji. Natomiast wybierając firmę cateringową, trzeba zwrócić uwagę na inne, istotne rzeczy. Przede wszystkim to, w jakim systemie dowożone są posiłki – najlepiej, jeśli usługa jest realizowana codziennie, a nie np. co trzy, cztery dni, ponieważ musimy mieć gwarancję, że posiłek został przygotowany ze świeżych produktów i nie będzie trzeba przechowywać go i podgrzewać.

Warto też skontrolować, kto zajmuje się komponowaniem dań (dietetyk, lekarz medycyny) i kto je przyrządza oraz w jakich warunkach. Przed wykupieniem abonamentu warto też zasięgnąć rady dietetyka, jak najlepiej dobrać posiłki do swoich potrzeb. Wiele firm zatrudnia takie osoby. Większość firm cateringowych działa w oparciu o dietę 1000 kcal. Możemy jednak zdecydować się na wersję turbo - 800 kalorii, ale też 1200 czy 1500 kcal. Dietę można też dobrać indywidualnie do potrzeb i stanu zdrowia. Specjalnie skomponowane dania mogą zamawiać nie tyko chcący się odchudzić, ale też osoby z miażdżycą, chorobą refluksową żołądka, nadciśnieniem, zbyt wysokim cholesterolem, a nawet z chorobą Alzheimera.

Pozostaje jeszcze kwestia ceny. Koszt jednego dnia odchudzania waha się od 50 do 85 zł, chociaż są też oferty za 100 zł. Do tego trzeba zwykle doliczyć wydatki związane z konsultacją dietetyka i ułożeniem indywidualnego menu. Niektóre firmy oferują bezpłatne konsultacje z dietetykiem przez cały okres stosowania diety.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Ranking najgorszych i najlepszych diet

d1644l1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1644l1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj