Czy przypalone danie można uratować?

Czy jest ktoś, kto nigdy niczego nie przypalił? Wystarczy dosłownie chwila nieuwagi, zagadanie się, zaczytanie, zbyt absorbujący film w telewizji i gotowe. Nie dość, że takie danie słabo wygląda, nie pachnie tak, jak trzeba i kiepsko smakuje, to jeszcze może zaszkodzić zdrowiu. Czy jednak zawsze przypalona potrawa jest do niczego i trzeba ją wyrzucić? Okazuje się, że są sposoby na to, by takie danie uratować. Jeśli nie całe, to przynajmniej częściowo.

Spalone frytkiSpalone frytki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Steve Heap

Pierwsze kroki ratowania przypalonego dania

Gdy poczujemy, że nasz obiad zaczyna się przypalać albo przypalanie jest już w dosyć zaawansowanym stadium, powinniśmy jak najszybciej podjąć odpowiednie kroki.

Przede wszystkim od razu przystąpmy do studzenia potrawy. Dzięki temu szybko pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. W tym celu naczynie przykryjmy pokrywką i wstawmy do miski z lodowatą wodą. Garnek z przypalonym daniem możemy też obłożyć lodem. Im szybciej przestygnie, tym lepiej.

Po upływie 15 minut zdejmijmy pokrywkę i ostrożnie warstwami przełóżmy dobrą część potrawy do czystego garnka. Pamiętajmy, by nigdy nie mieszać zawartości przypalonego naczynia. Przekładamy tylko i wyłącznie część dania znad przypalonej warstwy. Najprawdopodobniej da się ją jeszcze wykorzystać. Zamieszanie potrawy sprawiłoby, że cała przeszłaby zapachem i smakiem spalenizny.

Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

W ten sposób postępujemy z przypalonymi ziemniakami, kaszą, ryżem, gulaszem, bigosem czy zupą. Po przełożeniu w nowe naczynie spokojnie będziemy mogli dogotować nasz obiad i nikt nawet nie poczuje, że coś było z nim nie tak.

Jeśli pomimo wszystko nieco czujemy posmak spalenizny, możemy jeszcze wybrnąć z tej sytuacji. Jak?

Przypalona zupa

Stało się… Zupa przypalona. Co teraz? Jeśli już jej dobra część znalazła się w nowym garnku, ale ciągle wyczuwalny jest smak i aromat przypalenizny, nie wszystko jeszcze stracone.

Do przypalonej zupy warto włożyć połówkę cebuli i gotować ją przez kilka minut. Cebula pochłania nieprzyjemne zapachy i smaki, więc poradzi sobie również z naszą potrawą. Potem tylko należy wyrzucić taką cebulę, a w zupie nie pozostanie ślad spalenizny.

Zamiast cebuli można też wrzucić do zupy kromkę chleba ze skórką albo nawet samą skórkę. W tym przypadku nie wolno jednak zupy gotować. Chleb pozostawiamy w garnku na ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i wyrzucamy, a smak zupy z pewnością się poprawi.

W razie problemów można zbić gorzkawy smak zupy, dodając do niej odrobinę miodu, cukru, karmelizowanej cebuli albo też większą ilość przypraw: ziół, słodkiej lub ostrej papryki.

Przypalone gotowane warzywa

Jeśli gotujemy warzywa, ale jakimś dziwnym trafem wyparuje nam woda, możemy uratować posiłek, przekładając nieprzypalone kawałki do czystego garnka ze świeżą wodą. W ten sposób spokojnie można dokończyć gotowanie bez śladu nieprzyjemnego smaku i zapachu.

Przypalone mięso

Przypalone mięso można nie tylko uratować, ale nawet ciekawie wykorzystać do przygotowania zupełnie nowego nieplanowanego dania.

Przede wszystkim jednak należy odkroić przypaloną część mięsa i ocenić straty. Niewielkie przypalenie raczej nie szkodzi mięsu, ale to większe trzeba już w pewien sposób naprawić. Jeśli spore części mięsa są jeszcze w dobrym stanie, z powodzeniem można je po obkrojeniu dalej obsmażać, jednak koniecznie na niewielkim ogniu. Można też dodać do niego więcej przypraw.

Czasami warto pokroić je drobniej i przyrządzić z niego potrawkę, podlewając bulionem lub winem i robiąc aromatyczny sos z odrobiną masła. Wystarczy wtedy potrawę zamieszać, by powstało zupełnie nowe, nieplanowane, ale bardzo smaczne danie.

Przypalone ciasto

Ciasto jest ciemniejsze i bardziej chrupiące niż powinno? No cóż… Zdarza się. W takiej sytuacji przede wszystkim należy odkroić lub zetrzeć przypalone fragmenty. Potem spokojnie można przystąpić do dalszych działań cukierniczych. Zeskrobaną powierzchnię najlepiej zakamuflować masą lub polewą.

Jeśli zbyt mocne przyrumienienie ciasta widzimy już na etapie pieczenia, najczęściej wystarczy przykryć wierzch folią aluminiową i zwyczajnie kontynuować działania.

Oczywiście przypalenizny nie należy jeść ze względu na szkodliwe jej działanie na ludzki organizm, jednak przypalone danie wcale nie musi być w całości wyrzucone. Wystarczy pozbyć się zwęglonych fragmentów, a resztę potrawy wykorzystać. Nie marnujmy jedzenia, jeśli nie jest to konieczne. Zazwyczaj przypalone danie można przynajmniej w części uratować.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów