5 sposobów na jajka w koszulkach
Przygotowanie idealnego jajka w koszulce wielu osobom wydaje się zadaniem karkołomnym. Tymczasem wcale nie musi to być aż tak trudne. Wystarczy zastosować się do kilku wskazówek i wypróbować różne przepisy, by znaleźć ten, który będzie nam wychodził za każdym razem. W jaki więc sposób można przygotować jajko w koszulce?
Jajko w koszulce – podstawowe zasady przygotowywania
Jajko w koszulce, inaczej jajko poszetowe, zgubione lub perduty to nic innego, jak jajko ugotowane na miękko, ale bez skorupki – bezpośrednio w wodzie. Tego rodzaju jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Jednocześnie warto zadbać o to, by miało ładny kształt. O czym należy pamiętać, chcąc zrobić jajko w koszulce?
- Jajka do przygotowania jajek poszetowych muszą być jak najświeższe. Świeże jajko ma bardziej zwartą konsystencję, więc łatwiej osiągnąć odpowiedni kształt gotowego dania. Jajka nieco starsze są bardziej wodniste i lejące się, więc w trakcie gotowania mogą rozpłynąć się w wodzie lub wytworzyć liczne nitki z białka, które nie smakują zbyt dobrze, a wyglądają jeszcze gorzej.
- Jajka powinny być klasy 0 lub 1, ekologiczne. Wtedy będą najsmaczniejsze.
- Jajko powinno być zimne, zanim wlejemy je do gorącej wody. Dzięki temu żółtko nie zetnie się nam, a będzie tylko lekko sparzone i płynne – takie, jak powinno.
- Woda nie powinna być ani za zimna, ani zbyt mocno wrząca. Po jej zagotowaniu warto więc albo zminimalizować ogień, albo nawet całkowicie wyłączyć palnik. Wtedy jajko nie rozleje się po powierzchni, nie będzie się pienić i przybierze odpowiedni kształt.
- Jeśli korzystamy z wersji przyrządzania jajka w koszulce z użyciem octu, pamiętajmy, by na 1 litr wody stosować 2 łyżki octu.
- Nigdy nie wbijamy jajka bezpośrednio do gotującej się wody. Najpierw należy rozbić jajko do niewielkiej miseczki lub kokilki. Dzięki temu nie wpłynie ono zbyt szybko do wody i nie rozpłynie się w niej.
Jakie jajko jest najzdrowsze? Dietetyczka nie ma wątpliwości
Przepisy na jajko w koszulce
Aby zrobić idealne jajko w koszulce, możemy skorzystać z kilku sposobów przygotowania tego rodzaju posiłku.
Klasyczne jajko w koszulce
Świeże jajko wbijamy do niewielkiej miseczki. W garnku zagotowujemy litr wody. Zmniejszamy ogień, by tylko lekko bulgotała. Dolewamy do niej 2 łyżki octu lub soku z cytryny. Mieszamy wodę tak, by powstał wir. Ciągle mieszając, wlewamy jajko z miseczki w sam środek naszego wiru. Przestajemy mieszać. Jajko gotujemy przez:
- 2 minuty, jeśli chcemy, by białko było półpłynne, a żółtko płynne,
- 3 minuty, jeśli chcemy, by białko było ścięte, a żółtko płynne,
- 4 minuty, jeśli chcemy, by białko było ścięte, a żółtko półpłynne.
Jajko wyjmujemy łyżką lub łyżką cedzakową. Osuszamy je na papierowym ręczniku. Gotowe.
Jajko w koszulce z gorącej wody
Przygotowywanie jajka zaczynamy w ten sam sposób, jak wyżej, ale w momencie, gdy woda zaczyna się nam gotować, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do wody ocet lub sok z cytryny. Robimy wir, wlewamy w jego środek jajko. Garnek przykrywamy i zostawiamy tak na 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko z wody i osuszamy je.
Jajko w koszulce z folii
Jeśli obawiamy się mimo wszystko, że jajko rozleje nam się w wodzie albo będzie miało nieestetyczny wygląd, możemy wykorzystać do jego przygotowania folię spożywczą. W garnku zagotowujemy wodę. Nie musimy dodawać do niej już octu. W małej miseczce umieszczamy folię spożywczą. Smarujemy ją lekko tłuszczem. Do środka wbijamy jajko. Folię zawiązujemy tak, by nie zostało w niej powietrze, które mogłoby uniemożliwić zanurzenie jej w całości w gorącej wodzie. Wkładamy jajko w folii do wody i uważamy, by nie dotykać dna ani boków, co mogłoby doprowadzić do rozerwania naszego zawiniątka. Po 2-3 minutach jajko jest gotowe. Wystarczy wyjąć je z folii. Zaletą tej metody jest przede wszystkim idealny kształt jajka i czyste boki garnka, co trudno osiągnąć przy bezpośrednim kontakcie jajka z wodą.
Jajko w koszulce z silikonowej foremki
W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody – do ok. 3-4 cm wysokości. Foremki silikonowe przepłukujemy ciepłą wodą. Jajka sparzamy wrzątkiem. Do każdej foremki wbijamy po jajku. Wstawiamy je do gotującej się delikatnie wody. Powinna ona sięgać do ok. ¾ wysokości foremek. Jeśli wody jest mniej, dolewamy ostrożnie wrzątku do odpowiedniego poziomu. Od ponownego zagotowania się wody gotujemy jajka w foremkach pod przykryciem przez 3 minuty. Wyławiamy foremki. Po lekkim przestygnięciu przekładamy jajka, które mogą stanowić nie tylko smaczny posiłek, ale również ciekawą ozdobę stołu.
Jajko w koszulce z kuchenki mikrofalowej
Ciekawym sposobem na przygotowanie jajka w koszulce jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Do niewielkiej miseczki lub kubka wlewamy wodę tak, by sięgała połowy wysokości naczynia. Dodajemy trochę octu. Wbijamy do środka jajko tak, by całe było zanurzone. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do mikrofalówki. Ustawiamy wysoką moc. Po minucie sprawdzamy, czy białko jest odpowiednio ścięte. Jeśli jeszcze nie jest, ustawiamy mikrofalówkę na kolejne 15-20 sekund.
Jak podawać jajko w koszulce?
Jajko w koszulce nie wymaga wyjątkowych dodatków. Doskonale smakuje podane z odrobiną soli i pieprzu. Pasuje do niego świeży szczypiorek lub sałatka z pomidora i rukoli z niewielką ilością oliwy z oliwek. Najpopularniejszym sposobem podania są jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulce położone na grzance i polane sosem holenderskim. Pomiędzy jajkiem a grzanką można umieścić podsmażoną chrupiącą szynkę lub bekon.
Jajko poszetowe może też stanowić doskonałe uzupełnienie dań mięsnych lub być podane jako składnik sałatek. Można dodać je również do żurku. Jajko w koszulce można również opanierować i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Pod każdą postacią jajko poszetowe będzie doskonale smakować i stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnych jajek na miękko.