Niezwykłe schabowe, czyli różne wersje tradycyjnych kotletów na wielkanocny obiad
Typowy polski niedzielny obiad? Prawie każdy od razu odpowie, że rosół z makaronem oraz kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką. A jeśli kotlet schabowy, to najlepszej jakości schab przyprawiony solą i pieprzem, opanierowany w mące, jajku i bułce tartej, a potem usmażony na tłuszczu – najlepiej na smalcu lub mieszance smalcu i oleju rzepakowego. Na wielkanocny obiad proponujemy wam jednak schabowe w nieco innej odsłonie, a nawet w kilku. Jakich?
Schabowy po amerykańsku
Składniki:
- 3 plastry schabu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki mąki,
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- bułka tarta,
- olej.
Przygotowanie:
- Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na średniej grubości kawałki. W misce umieszczamy jajka, ketchup, majonez, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Kotlety smarujemy przygotowanym sosem, układamy je jeden na drugim w misce i zalewamy resztą marynaty. Odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki.
- Ok. 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało pokojowej temperatury.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety pojedynczo obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Schabowy marynowany w ziołach
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka całego kminku,
- 2 ziarna jałowca,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego,
- 1/3 łyżeczki cząbru,
- sól,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Zioła (bez liści laurowych) rozgniatamy w moździerzu. Tłuczkiem rozbijamy kotlety. Mięso nacieramy przyprawami, przekładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.
- Następnie kotlety oprószamy solą.
- Rozgrzewamy na patelni smalec. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Schabowy z zieleniną
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej.
Przygotowanie:
- Schab rozbijamy na średniej grubości kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny i zieleninę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Kotlety obtaczamy w marynacie, układamy jeden na drugim i zalewamy resztą sosu. Odstawiamy na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.
- Ok. pół godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury otoczenia.
- Porcje mięsa obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak, by z obu stron nabrały złotego koloru.
Schabowy z niespodzianką
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 4 łyżeczki musztardy dijon,
- 4 plastry żółtego sera,
- ½ szkl. mąki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, sproszkowane chili – po szczypcie,
- 1 łyżka mleka,
- 1 szkl. bułki tartej.
Przygotowanie:
- Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso wyjmujemy. Smarujemy z jednej strony musztardą i układamy na niej plasterek sera.
- Schab składamy w kopertę. Takie zawiniątka panierujemy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Schabowy karbonade
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 2 jajka,
- 6 łyżek musztardy,
- 1 łyżka śmietany,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- smalec.
Przygotowanie:
- Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy z obu stron pieprzem i smarujemy musztardą.
- Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli na jednolitą masę.
- Kawałki mięsa panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.
Schabowy w każdej wersji z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Ważne, by mięsa nie smażyć zbyt długo, bo stanie się twarde i wysuszone. Jeśli panierka nabierze ładnej złotej barwy, kotlet powinien być już usmażony, przyjemnie miękki i wilgotny. Po usmażeniu warto przełożyć mięso na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Schabowe wariacje świetnie smakują z ziemniakami pod różną postacią: gotowanymi, pieczonymi, grillowanymi, frytkami. Koniecznie dla smaku i zdrowia podawajmy mięso z surówkami wszelkiego rodzaju. Z każdą będzie smakowało wyśmienicie.