Niezwykłe schabowe, czyli różne wersje tradycyjnych kotletów na wielkanocny obiad

Typowy polski niedzielny obiad? Prawie każdy od razu odpowie, że rosół z makaronem oraz kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką. A jeśli kotlet schabowy, to najlepszej jakości schab przyprawiony solą i pieprzem, opanierowany w mące, jajku i bułce tartej, a potem usmażony na tłuszczu – najlepiej na smalcu lub mieszance smalcu i oleju rzepakowego. Na wielkanocny obiad proponujemy wam jednak schabowe w nieco innej odsłonie, a nawet w kilku. Jakich?

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Schabowy po amerykańsku

Składniki:

  • 3 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki mąki,
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na średniej grubości kawałki. W misce umieszczamy jajka, ketchup, majonez, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Kotlety smarujemy przygotowanym sosem, układamy je jeden na drugim w misce i zalewamy resztą marynaty. Odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki.
  3. Ok. 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało pokojowej temperatury.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety pojedynczo obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Schabowy marynowany w ziołach

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka całego kminku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego,
  • 1/3 łyżeczki cząbru,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zioła (bez liści laurowych) rozgniatamy w moździerzu. Tłuczkiem rozbijamy kotlety. Mięso nacieramy przyprawami, przekładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Następnie kotlety oprószamy solą.
  3. Rozgrzewamy na patelni smalec. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Schabowy z zieleniną

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy na średniej grubości kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny i zieleninę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  2. Kotlety obtaczamy w marynacie, układamy jeden na drugim i zalewamy resztą sosu. Odstawiamy na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.
  3. Ok. pół godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury otoczenia.
  4. Porcje mięsa obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak, by z obu stron nabrały złotego koloru.

Schabowy z niespodzianką

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 4 łyżeczki musztardy dijon,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • ½ szkl. mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, sproszkowane chili – po szczypcie,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Smarujemy z jednej strony musztardą i układamy na niej plasterek sera.
  3. Schab składamy w kopertę. Takie zawiniątka panierujemy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Schabowy karbonade

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek musztardy,
  • 1 łyżka śmietany,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • smalec.

Przygotowanie:

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy z obu stron pieprzem i smarujemy musztardą.
  2. Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli na jednolitą masę.
  3. Kawałki mięsa panierujemy w jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.

Schabowy w każdej wersji z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Ważne, by mięsa nie smażyć zbyt długo, bo stanie się twarde i wysuszone. Jeśli panierka nabierze ładnej złotej barwy, kotlet powinien być już usmażony, przyjemnie miękki i wilgotny. Po usmażeniu warto przełożyć mięso na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Schabowe wariacje świetnie smakują z ziemniakami pod różną postacią: gotowanymi, pieczonymi, grillowanymi, frytkami. Koniecznie dla smaku i zdrowia podawajmy mięso z surówkami wszelkiego rodzaju. Z każdą będzie smakowało wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości