Niezwykłe schabowe, czyli różne wersje tradycyjnych kotletów na wielkanocny obiad

Typowy polski niedzielny obiad? Prawie każdy od razu odpowie, że rosół z makaronem oraz kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką. A jeśli kotlet schabowy, to najlepszej jakości schab przyprawiony solą i pieprzem, opanierowany w mące, jajku i bułce tartej, a potem usmażony na tłuszczu – najlepiej na smalcu lub mieszance smalcu i oleju rzepakowego. Na wielkanocny obiad proponujemy wam jednak schabowe w nieco innej odsłonie, a nawet w kilku. Jakich?

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

Schabowy po amerykańsku

Składniki:

  • 3 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki mąki,
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na średniej grubości kawałki. W misce umieszczamy jajka, ketchup, majonez, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Kotlety smarujemy przygotowanym sosem, układamy je jeden na drugim w misce i zalewamy resztą marynaty. Odstawiamy na 1-3 godziny do lodówki.
  3. Ok. 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało pokojowej temperatury.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety pojedynczo obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni

Schabowy marynowany w ziołach

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka całego kminku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego,
  • 1/3 łyżeczki cząbru,
  • sól,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Zioła (bez liści laurowych) rozgniatamy w moździerzu. Tłuczkiem rozbijamy kotlety. Mięso nacieramy przyprawami, przekładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy na przynajmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Następnie kotlety oprószamy solą.
  3. Rozgrzewamy na patelni smalec. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Schabowy z zieleniną

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy na średniej grubości kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. W misce umieszczamy majonez, jajko, sok z cytryny i zieleninę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  2. Kotlety obtaczamy w marynacie, układamy jeden na drugim i zalewamy resztą sosu. Odstawiamy na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.
  3. Ok. pół godziny przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, by nabrało temperatury otoczenia.
  4. Porcje mięsa obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak, by z obu stron nabrały złotego koloru.

Schabowy z niespodzianką

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 4 łyżeczki musztardy dijon,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • ½ szkl. mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, sproszkowane chili – po szczypcie,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Smarujemy z jednej strony musztardą i układamy na niej plasterek sera.
  3. Schab składamy w kopertę. Takie zawiniątka panierujemy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Schabowy karbonade

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek musztardy,
  • 1 łyżka śmietany,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • smalec.

Przygotowanie:

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy z obu stron pieprzem i smarujemy musztardą.
  2. Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli na jednolitą masę.
  3. Kawałki mięsa panierujemy w jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.

Schabowy w każdej wersji z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Ważne, by mięsa nie smażyć zbyt długo, bo stanie się twarde i wysuszone. Jeśli panierka nabierze ładnej złotej barwy, kotlet powinien być już usmażony, przyjemnie miękki i wilgotny. Po usmażeniu warto przełożyć mięso na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Schabowe wariacje świetnie smakują z ziemniakami pod różną postacią: gotowanymi, pieczonymi, grillowanymi, frytkami. Koniecznie dla smaku i zdrowia podawajmy mięso z surówkami wszelkiego rodzaju. Z każdą będzie smakowało wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja